Mergi direct la conținut »
PNL o acuză pe Dăncilă că şi-a subordonat Institutul Naţional de Statistică; Barbu: INS era în coordonarea premierului şi înainte
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PNL o acuză pe Dăncilă că şi-a subordonat Institutul Naţional de Statistică; Barbu: INS era în coordonarea premierului şi înainte

PNL o acuză pe Dăncilă că şi-a subordonat Institutul Naţional de Statistică; Barbu: INS era în coordonarea premierului şi înainte

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică (INS).Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat că premierul Viorica Dăncilă şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică (INS), arătând că o astfel de decizie ar trebui să conducă de urgenţă la demisia din funcţie a acesteia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu a explicat, după ședință, că această instituție era și înainte în coordonarea șefului Executivului iar acum modificarea vizează o armonizare legislativă.

De Valentina Postelnicu,

„Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical”, a scris, joi, Turcan pe Facebook.

Ea subliniază că o asemenea decizie ar trebui să conducă de urgenţă la demisia premierului.

„Atât ne mai lipsea ca marele specialist în economie, Viorica Dăncilă, să avizeze şi orice comunicat care pleacă de la INS!”, conchide deputatul PNL.

„Nu putem spune că trece în subordinea premierului. Institutul Naţional de Statistică era în coordonarea premierului şi înainte. Ce s-a întâmplat prin această modificare? Sunt două aspecte: în primul rând, este vorba despre o armonizare legislativă. Adică, se pune în acord hotărârea de guvern privitoare la Institutul Naţional de Statistică cu o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, nr. 1/ 2017. Şi în al doilea rând, este vorba despre o actualizare a cărţii funciare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, întrebat dacă INS va trece în subordinea premierului şi care au fost argumentele care au stat la baza adoptării acestui proiect de HG.

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni
Recomandări

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni

 
PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică prevede că Alineatul (1) al articolului 1 va avea următorul cuprins: „(1) Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România.

Războiul declarațiilor, între Guvern și INS, pe datele statistice privind salariile din luna februarie

Institutul Național de Statistică a transmis, miercuri, că salariul mediu din sănătate a scăzut în februarie 2018, comparativ cu luna precedentă. Este vorba despre o scădere a câștigului salarial mediu net de 2,1 la sută pentru angajații din sistemul de sănătate și asistență socială.
 Ministrul Muncii a reacționat la datele INS, privind scăderea salariilor în luna februarie. Lia Olguța Vasilescu a precizat, la Parlament, că au fost mai multe zile libere, iar creșterile din învățământ au intrat în vigoare de la data de 1 martie.

Și premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, comentând cele mai recente date ale INS, că nu se poate vorbi despre scăderi salariale, ci de creşteri ale salariilor.

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”
Recomandări

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”

 

„Să lămurim un lucru: nu putem vorbi despre scădere. Vorbim despre creşteri salariale. Am citit raportul dat de Institutul Naţional de Statistică. Se fac comparaţii cu alte luni ale anului, se fac comparaţii cu alţi ani, dar nu putem vorbi despre scădere salarială şi trebuie să ne raportăm doar la creşteri”, a declarat Dăncilă, la Antena 3.

Ea a făcut referire şi la creşterile salariale din Sănătate şi Educaţie. „În sănătate, numai la 1 martie anul acesta au crescut salariile cu procente cuprinse între 75% şi 120%. În educaţie, numai de la 1 martie anul acesta avem o creştere de 20%. În sănătate, dacă am lua toată creşterea salarială de la 1 ianuarie 2017, avem o creştere la net de 40%. Deci nu putem vorbi despre scăderi salariale şi putem vorbi doar de creşteri salariale”, a mai afirmat Dăncilă.

Citește și: Patronul grupului Tengelmann este dat dispărut în Munții Alpi, de sâmbătă. Salvatorii nu cred că mai e în viață

Close
Închide
  Close