MENIU CAUTĂ

Ponta desfiinţează Muzeul Ţăranului din ambiţie?

Distribuie

Ideea de a muta Muzeul Ţăranului Român (MŢR) îi aparţine ministrului mediului Rovana Plumb care, printr-un proiect de hotărâre de guvern, vrea să preia Muzeul Antipa.
Acesta ar urma să fie mutat în actualul sediu al MŢR. Exponatele MŢR ar urma să ajungă la Muzeul Satului, iar numele ”Muzeul Ţăranului” ar dispărea.
”Dacă s-ar da curs proiectului s-ar desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească, greşeală pe care a făcut-o – atunci, cu vădită intenţie – numai regimul comunist, ar fi lăsat fără adăpost un patrimoniu de excepţie, pentru că Muzeul Satului nu dispune de spaţii suplimentare de depozitare pentru a putea primi şi obiectele Muzeului Ţăranului, iar Muzeul Antipa ar primi un spaţiu, oricum, inadecvat nevoilor sale” a arătat într-o scrisoare deschisă Dr. Virgil Ştefan Niţulescu (foto), directorul general al MŢR.
Deci unde-i beneficiul? L-a dezvăluit, ieri, Teodor Baconschi, la RealitateaTV: ambiţia Rovanei Plumb de a muta Ministerul Mediului în actuala clădire a Muzeului Antipa.

A fost transformat în Muzeul Lenin-Stalin, apoi în Muzeul Partidului Comunist

Muzeul Ţăranului a fost înfiinţat în anul 1906, sub patronajul Regelui Carol I şi a fost găzduit în clădirea în care se află acum, monument istoric de importanţă naţională, de la bun început.
Muzeul Ţăranului a fost evacuat din imobil în 1953, pentru a găzdui Muzeul Lenin – Stalin, pe când tancurile sovietice erau în ţară. Mai târziu, aici a fost găzduit Muzeul de Istorie a Partidului Comunist.
Între timp, MŢR, rebotezat ”de Artă Populară”, a fost găzduit de Palatul Ştirbey, până în anul 1978, când, prin decizia directă a lui Nicolae Ceauşescu, a fost desfiinţat, prin unificare cu Muzeul Satului. În 1990, MŢR a revenit în locaţia din 1906.

Citește mai multe despre Victor Ponta pe Libertatea.

Comentarii