De Craciun si Anul Nou, mesele copioase pot determina aparitia unor probleme de sanatate.
Problemele sunt in general legate de aparatul digestiv si afecteaza inclusiv persoanele care au tinut post. E adevarat ca acesta purifica inclusiv fiziologic organismul, dar modificarile de metabolism survenite fac stomacul mai sensibil la condimente si colecistul, la grasimi. De aceea, consumul unei mari cantitati de alimente intr-un timp scurt poate declansa stadiul acut in cazul mai multor boli.
Cei mai expusi sunt, in aceasta situatie, suferinzii de diferite afectiuni cronice si persoanele varstnice. Bolnavii de ulcer vor risca dureri mari de stomac daca vor consuma alimente bogate in grasimi si condimente sau cu aciditate ridicata: sarmale, friptura de porc grasa si/sau impanata, ciorbe acre, antreuri picante. Suferinzii de colecistita vor avea probleme mai ales cu felurile grase: din nou sarmale si friptura grasa, preparatele cu maioneza, icrele, salata de vinete, carora li se adauga ouale fierte tari.
Mesele excesive pot provoca si ocluzia intestinala, asa-numita innodatura de mate, care blocheaza tranzitul intestinal si trebuie rezolvata de urgenta. Alta afectiune sensibila este apendicita; pot aparea peritonite, care trebuie operate imediat.
De asemenea, stomatologii se plang de numarul mare de urgente din perioada Sarbatorilor, fara a indica o cauza clara. Dupa unii dintre ei, gura este pur si simplu mai solicitata in timpul meselor.
Consumul de alcool in cantitati moderate nu poate dauna unei persoane sanatoase. Fara moderatie, el solicita aparatul digestiv – mai ales stomacul si ficatul – si prin pofta de mancare pe care o provoaca si care duce la consumul unor cantitati excesive de alimente. Mai daunatoare sunt distilatele (tariile) ieftine (cu continut mai ridicat de alcooluri grele) sau vinurile de calitate nu foarte buna (acide, cu compusii de sulf folositi la stabilizare prezenti in exces).
Concluzia binecunoscuta este ca felurile cele mai gustoase nu sunt si cele mai sanatoase; mai mult, organismul solicitat de Sarbatori ne va supara in diverse feluri dupa Anul Nou, la inceperea serviciului.
Prevenire: Alimente din care ne putem satura.
In principiu, moderatia in consumul de alcool si alimente ajunge pentru prevenirea oricarei probleme. Exista insa si alimente care pot fi consumate fara griji. Vegetalele de felul salatei, care pot fi gasite in acest sezon, sunt „usoare” si, prin aportul vitaminic si de multiminerale, completeaza cum nu se poate mai bine carnea disponibila iarna. Fara un adaos prea mare de maioneza, salatele de cruditati sunt la fel de sanatoase. Branzeturile nu reprezinta, in general, nici un risc, iar carnurile slabe (pui, peste, vita) pregatite la gratar sau la cuptor sunt si ele dietetice.