Mergi direct la conținut »
Infractorii cibernetici vor folosi metode noi și sofisticate pentru atacurile informatice din 2019, iar inteligența artificială va permite ”atacuri smart”. Imagine compusă pe calculator care prezintă o față umană
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

PREDICȚII: Infractorii cibernetici vor folosi metode noi și sofisticate pentru atacurile informatice din 2019. Inteligența artificială va permite ”atacuri smart”

De Daniel Ionașcu, . Ultimul update Vineri, 04 ianuarie 2019, 12:05

Inteligența artificială va face prăpăd în 2019 în domeniul securității cibernetice, în contextul în care boții de chat care folosesc astfel de tehnologii vor îndrepta utilizatorii de internet să dea clic pe fișiere infectate, îi vor face să descarce fișiere malițioase sau să partajeze informații prețioase.

Ad placeholder

Astfel, inteligența artificială va ajunge să fie folosită pentru „atacuri inteligente”.

De asemenea, pe măsură ce inteligența artificială va fi utilizată în tot mai multe aplicații de mobil, este de așteptat ca societățile care operează aceste aplicații să aibă de-a face cu tot mai multe „vulnerabilități accidentale” din această cauză.

Cele mai vulnerabile sunt companii precum Amazon, Google sau Facebook, care adună multe date de la oameni.

„Război cibernetic global”

Dacă în trecut hackerii atacau oameni pe internet cu scopul de a obține bani prin răscumpărare, acum trendul este ca adversarii să folosească noi unelte pentru a provoca pagube cât mai mari asupra subiecților și organizațiilor țintite.

Va fi atacată integritatea datelor, vor fi folosite orice mijloace pentru a indisponibiliza calculatoarele și se va ajunge până la deturnări fizice, cum ar fi cazul dronelor, scrie Forbes, care îl citează pe Malcolm Harkins, director de securitate la compania de securitate Cylance.

Potrivit companiei de securitate cibernetică ObserveIT, atacurile din partea unor state vor crește semnificativ în 2019. Sistemele vizate sunt cele de infrastructură critică, precum cele de apărare, sănătate, de urgențe, comunicații etc.

Ad placeholder
Vă amintiți scena din filmul Apollo 13? Un profesor spune cum ar arăta redeschiderea școlilor dacă deciziile ar fi luate de coordonatorii astronauților
Recomandări
Vă amintiți scena din filmul Apollo 13? Un profesor spune cum ar arăta redeschiderea școlilor dacă deciziile ar fi luate de coordonatorii astronauților
 

Pe lângă atacuri în sine, acești actori statali se vor concentra și pe dezinformare.

Frigiderul tău te va scana

Electrocasnicele conectate la internet, precum frigiderele inteligente și mașinile de spălat, vor fi următoarea țintă a hackerilor, spune Uri Rivner, director de operațiuni cibernetice la BioCatch, o companie care folosește tehnologii biometrice comportamentale pentru a detecta fraude.

Tal Zamir, directorul producătorului software Hysolate, spune că principalele ținte în 2019 vor fi sistemele cloud și dispozitivele utilizatorilor.

Sistemele cloud sunt acelea care ne stochează datele online, precum conturile de Amazon, Google sau Microsoft. Pe lângă datele propriilor utilizatori, acestea susțin pe serverele lor sute de mii de companii cu activități online, precum Netflix, Snapchat sau altele.

Ad placeholder
Un arhitect acuză Cotroceniul pierdut: „S-au construit blocuri în zonă protejată, prin portițele deschise din lege”
Recomandări
Un arhitect acuză Cotroceniul pierdut: „S-au construit blocuri în zonă protejată, prin portițele deschise din lege”
 

În privința gadgeturilor conectate la internet, de la electrocasnice la boxe sau oglinzi inteligente, acestea nu sunt protejate. Există câteva dispozitive sigure, dar acestea sunt mai mult excepția decât norma, potrivit lui Erez Yalon, șeful cercetării în securitate la furnizorul de soluții de securitate Checkmarx.

Două categorii de amenințări

Experții Kaspersky arată că amenințările cibernetice se vor împărți în două categorii în anul 2019: nou-veniții plini de energie, dar fără resurse și autorii tradiționali, cu multe resurse și o mare complexitate.

„Al doilea grup reprezintă o provocare majoră pentru companii, pentru că atacatorii experimentați explorează noi tehnici, din ce în ce mai sofisticate, care vor fi din ce în ce mai greu de descoperit și atribuit”, arată Kaspersky într-un raport privind amenințările cibernetice din 2019.

Atac direct în „inimă”

Specialiștii din domeniul cibernetic au descoperit până acum mai multe operațiuni complexe sponsorizate de către guverne, de la celebrul virus Stuxnet, dezvoltat de Israel și SUA pentru a ataca programul nuclear al Iranului, până la atacuri atribuite Rusiei, Chinei sau Coreei de Nord.

Ad placeholder
Replici dure între primarul PNL dintr-o comună din Dâmbovița și candidatul PSD: „Ai ridicat un cort de nunți în loc de teren de sport”. Replica
Recomandări
Replici dure între primarul PNL dintr-o comună din Dâmbovița și candidatul PSD: „Ai ridicat un cort de nunți în loc de teren de sport”. Replica
 

Experții Kaspersky spun că acum atacatorii vor rămâne în umbră pentru a evita publicitatea și posibilitate de a fi descoperiți.

Unul dintre scenariile cele mai probabile este că această nouă abordare va conduce la folosirea unor instrumente specializate pentru atacarea victimelor drept în „inimă”. Mai exact, va fi vizată compromiterea hardware-ului de rețea.

”Noua strategie le va permite atacatorilor să își concentreze activitățile asupra compromiterii discrete prin botnet-uri sau să deruleze atacuri ascunse asupra anumitor ținte”, arată Kaspersky, într-un comunicat.

Atacuri prin rețele virusate de calculatoare și echipamente

Alte predicții ale Kaspersky sunt cele care vizează atacurile prin intermediul rețelelor virusate.

Ad placeholder

Este vorba de botnet-uri, respectiv rețele întregi de calculatoare sau echipamente virusate (precum camere video orășenești sau routere). Acestea vor fi folosite de către cei care le controlează pentru a ataca alte victime.

„Pe măsură ce botnet-urile IoT continuă să crească, pot fi incredibil de puternice, ajunse pe mâna cui nu trebuie”, potrivit Kaspersky.

Atacuri asupra furnizorilor

Atacurile asupra lanțului de aprovizionare vor continua. Acesta este unul dintre cei mai îngrijorători vectori de atac, folosit cu succes în ultimii doi ani.

În 2019, acesta va continua să fie un vector eficient de infectare.

Malware-ul mobil

Este vorba de viruși creați special pentru a ataca smartphone-uri și tablete.

„Chiar dacă nu vor fi atacuri de amploare cu malware-ul care țintește dispozitive mobile, vom continua să vedem activitate constantă și noi modalități pentru ca atacatorii complecși să aibă acces la dispozitivele victimelor”, potrivit Kaspersky.

Ad placeholder

Phishing-ul va deveni și mai important

Phishing-ul reprezintă tentativa infractorilor cibernetici de a obține date de acces la diverse sisteme utilizând pagini false de internet sau încercând utilizatorii să își introduce datele de logare pe acestea prin intermediul unor email-uri.

„Datele obținute din diferite atacuri asupra unor giganți social media ca Facebook și Instagram, LinkedIn sau Twitter, sunt disponibile acum pe piață, la vânzare. Scurgerile recente de date la scară largă din diferite platforme social media s-ar putea să îi ajute pe atacatori să îmbunătățească rata de succes a vectorului de infectare”, arată Kaspersky.

Autorii avansați vor părea că dispar de sub „radar”, dar vor apărea noi jucători.

Bariera de intrare nu a mai fost niciodată atât de jos, iar aproape oricine poate fi astăzi „hacker”, din moment ce pe internet circulă deja sute de instrumente eficiente, exploit-uri făcute publice și tot felul de alte soluții.

Ad placeholder

Kaspersky avertizează că există două regiuni din lume unde astfel de grupuri devin mai răspândite: Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu.

Indignare publică

Investigarea unor atacuri faimoase, precum cel asupra Sony Entertainment Network – atribuit Coreei de Nord sau atacul împotriva Comitetului Național Democrat – atribuit Rusiei, au dus la expunerea publică și juridică a atacatorilor.

Expunerea și indignarea pot fi folosite pentru a crea un val de opinii care să ducă la consecințe diplomatice serioase pe tot globul, avertizează producătorul de antiviruși.

Kaspersky, implicată în scandaluri de spionaj

Kaspersky Lab este o multinațională fondată în 1997 la Moscova de către rusul Eugene Kaspersky, Natalya Kaspersky și Alexey De-Monderik.

Compania a fost implicată, la rândul său, într-un uriaș scandal de spionaj. În 2017, serviciile secrete israeliene au descoperit că Rusia a utilizat antivirușii Kaspersky pentru a sparge calculatorele unor angajați ai NSA, agenția americană de securitate.

Ad placeholder

Spionii israelieni au avertizat autoritățile americane, care au ordonat Guvernului să elimine antivirușii Kaspersky de pe orice calculator.

Antivirusul Kaspersky este folosit de peste 400 de milioane de oameni în întreaga lume.

Kaspersky Lab a fost recent menționată drept „Strong Performer” de către firma de cercetare independentă Forrester, în evaluarea făcută furnizorilor de informații despre amenințări.


La ce să ne așteptăm în 2019: salariul minim crește la 2.080 de lei, pensiile se majorează cu 15%, avem noi taxe, iar economiștii prevăd o nouă criză

„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
PARTENERI - GSP.RO
„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close