Astfel, inteligența artificială va ajunge să fie folosită pentru „atacuri inteligente”.

De asemenea, pe măsură ce inteligența artificială va fi utilizată în tot mai multe aplicații de mobil, este de așteptat ca societățile care operează aceste aplicații să aibă de-a face cu tot mai multe „vulnerabilități accidentale” din această cauză.

Cele mai vulnerabile sunt companii precum Amazon, Google sau Facebook, care adună multe date de la oameni.

„Război cibernetic global”

Dacă în trecut hackerii atacau oameni pe internet cu scopul de a obține bani prin răscumpărare, acum trendul este ca adversarii să folosească noi unelte pentru a provoca pagube cât mai mari asupra subiecților și organizațiilor țintite.

Va fi atacată integritatea datelor, vor fi folosite orice mijloace pentru a indisponibiliza calculatoarele și se va ajunge până la deturnări fizice, cum ar fi cazul dronelor, scrie Forbes, care îl citează pe Malcolm Harkins, director de securitate la compania de securitate Cylance.

Potrivit companiei de securitate cibernetică ObserveIT, atacurile din partea unor state vor crește semnificativ în 2019. Sistemele vizate sunt cele de infrastructură critică, precum cele de apărare, sănătate, de urgențe, comunicații etc.

Pe lângă atacuri în sine, acești actori statali se vor concentra și pe dezinformare.

Frigiderul tău te va scana

Electrocasnicele conectate la internet, precum frigiderele inteligente și mașinile de spălat, vor fi următoarea țintă a hackerilor, spune Uri Rivner, director de operațiuni cibernetice la BioCatch, o companie care folosește tehnologii biometrice comportamentale pentru a detecta fraude.

Tal Zamir, directorul producătorului software Hysolate, spune că principalele ținte în 2019 vor fi sistemele cloud și dispozitivele utilizatorilor.

Sistemele cloud sunt acelea care ne stochează datele online, precum conturile de Amazon, Google sau Microsoft. Pe lângă datele propriilor utilizatori, acestea susțin pe serverele lor sute de mii de companii cu activități online, precum Netflix, Snapchat sau altele.

În privința gadgeturilor conectate la internet, de la electrocasnice la boxe sau oglinzi inteligente, acestea nu sunt protejate. Există câteva dispozitive sigure, dar acestea sunt mai mult excepția decât norma, potrivit lui Erez Yalon, șeful cercetării în securitate la furnizorul de soluții de securitate Checkmarx.

Două categorii de amenințări

Experții Kaspersky arată că amenințările cibernetice se vor împărți în două categorii în anul 2019: nou-veniții plini de energie, dar fără resurse și autorii tradiționali, cu multe resurse și o mare complexitate.

„Al doilea grup reprezintă o provocare majoră pentru companii, pentru că atacatorii experimentați explorează noi tehnici, din ce în ce mai sofisticate, care vor fi din ce în ce mai greu de descoperit și atribuit”, arată Kaspersky într-un raport privind amenințările cibernetice din 2019.

Atac direct în „inimă”

Specialiștii din domeniul cibernetic au descoperit până acum mai multe operațiuni complexe sponsorizate de către guverne, de la celebrul virus Stuxnet, dezvoltat de Israel și SUA pentru a ataca programul nuclear al Iranului, până la atacuri atribuite Rusiei, Chinei sau Coreei de Nord.

Experții Kaspersky spun că acum atacatorii vor rămâne în umbră pentru a evita publicitatea și posibilitate de a fi descoperiți.

Unul dintre scenariile cele mai probabile este că această nouă abordare va conduce la folosirea unor instrumente specializate pentru atacarea victimelor drept în „inimă”. Mai exact, va fi vizată compromiterea hardware-ului de rețea.

”Noua strategie le va permite atacatorilor să își concentreze activitățile asupra compromiterii discrete prin botnet-uri sau să deruleze atacuri ascunse asupra anumitor ținte”, arată Kaspersky, într-un comunicat.

Atacuri prin rețele virusate de calculatoare și echipamente

Alte predicții ale Kaspersky sunt cele care vizează atacurile prin intermediul rețelelor virusate.

Este vorba de botnet-uri, respectiv rețele întregi de calculatoare sau echipamente virusate (precum camere video orășenești sau routere). Acestea vor fi folosite de către cei care le controlează pentru a ataca alte victime.

„Pe măsură ce botnet-urile IoT continuă să crească, pot fi incredibil de puternice, ajunse pe mâna cui nu trebuie”, potrivit Kaspersky.

Atacuri asupra furnizorilor

Atacurile asupra lanțului de aprovizionare vor continua. Acesta este unul dintre cei mai îngrijorători vectori de atac, folosit cu succes în ultimii doi ani.

În 2019, acesta va continua să fie un vector eficient de infectare.

Malware-ul mobil

Este vorba de viruși creați special pentru a ataca smartphone-uri și tablete.

„Chiar dacă nu vor fi atacuri de amploare cu malware-ul care țintește dispozitive mobile, vom continua să vedem activitate constantă și noi modalități pentru ca atacatorii complecși să aibă acces la dispozitivele victimelor”, potrivit Kaspersky.

Phishing-ul va deveni și mai important

Phishing-ul reprezintă tentativa infractorilor cibernetici de a obține date de acces la diverse sisteme utilizând pagini false de internet sau încercând utilizatorii să își introduce datele de logare pe acestea prin intermediul unor email-uri.

„Datele obținute din diferite atacuri asupra unor giganți social media ca Facebook și Instagram, LinkedIn sau Twitter, sunt disponibile acum pe piață, la vânzare. Scurgerile recente de date la scară largă din diferite platforme social media s-ar putea să îi ajute pe atacatori să îmbunătățească rata de succes a vectorului de infectare”, arată Kaspersky.

Autorii avansați vor părea că dispar de sub „radar”, dar vor apărea noi jucători.

Bariera de intrare nu a mai fost niciodată atât de jos, iar aproape oricine poate fi astăzi „hacker”, din moment ce pe internet circulă deja sute de instrumente eficiente, exploit-uri făcute publice și tot felul de alte soluții.

Kaspersky avertizează că există două regiuni din lume unde astfel de grupuri devin mai răspândite: Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu.

Indignare publică

Investigarea unor atacuri faimoase, precum cel asupra Sony Entertainment Network – atribuit Coreei de Nord sau atacul împotriva Comitetului Național Democrat – atribuit Rusiei, au dus la expunerea publică și juridică a atacatorilor.

Expunerea și indignarea pot fi folosite pentru a crea un val de opinii care să ducă la consecințe diplomatice serioase pe tot globul, avertizează producătorul de antiviruși.

Kaspersky, implicată în scandaluri de spionaj

Kaspersky Lab este o multinațională fondată în 1997 la Moscova de către rusul Eugene Kaspersky, Natalya Kaspersky și Alexey De-Monderik.

Compania a fost implicată, la rândul său, într-un uriaș scandal de spionaj. În 2017, serviciile secrete israeliene au descoperit că Rusia a utilizat antivirușii Kaspersky pentru a sparge calculatorele unor angajați ai NSA, agenția americană de securitate.

Spionii israelieni au avertizat autoritățile americane, care au ordonat Guvernului să elimine antivirușii Kaspersky de pe orice calculator.

Antivirusul Kaspersky este folosit de peste 400 de milioane de oameni în întreaga lume.

Kaspersky Lab a fost recent menționată drept „Strong Performer” de către firma de cercetare independentă Forrester, în evaluarea făcută furnizorilor de informații despre amenințări.


La ce să ne așteptăm în 2019: salariul minim crește la 2.080 de lei, pensiile se majorează cu 15%, avem noi taxe, iar economiștii prevăd o nouă criză

       
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
PARTENERI - GSP.RO
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
Playtech.ro
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Observatornews.ro
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
HOROSCOP
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Știrileprotv.ro
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok
PUBLICITATE
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok