Salariul minim va crește, dar din acest an diferențiat pentru cei cu studii superioare și pentru cei fără studii universitare, iar punctul de pensie se va mări.

Guvernul a instituit trei noi taxe: „taxa pe lăcomie”, pe dobânzile băncilor, o taxă de 2% pe cifra de afaceri în energie și una de 3% în sectorul telecom.

Salariu minim brut diferențiat. O sută de lei în plus la salariu

Oficial, 1,7 milioane de angajați din cei 4,9 milioane care există în România sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie.

Salariul minim va fi diferențiat în cazul angajaților cu studii superioare și cel puțin un an de vechime. Acesta este de 2.350 lei brut începând din 1 ianuarie, iar net, adică „în mână”, înseamnă 1.413 lei.

Pentru angajații fără studii superioare, salariul minim crește de la 1.900 la 2.080 de lei brut din 1 ianuarie. În mână, adică net, angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor primi doar cu puțin mai mult: aceștia vor încasa lunar 1.260 de lei, față de 1.160 de lei, cât luau anterior.

Acest lucru se întâmplă din cauză că statul român încasează 25% contribuții sociale, 10% contribuții de sănătate și încă 10% din ce rămâne drept impozit pe venit.

Un studiu recent arăta că România taxează cel mai mult salariile dintre toate statele aflate în estul Europei.

Media de taxare a României este de 41,5% din leafa oricărui salariat, în vreme ce media țărilor din zona noastră este de doar 21% în cazul celor plătiți cu minimul pe economie.

Legea salarizării și înghețarea sporurilor

Tot din 2019 ar trebui ca salariile celor 1,2 milioane de bugetari să crească în continuare, conform prevederilor din legea salarizării bugetare.

Numai că finanțele publice ale României nu se află într-o stare prea bună. Deficitul bugetar pe primele zece luni din 2018 se ridică deja la 21 de miliarde de lei.

Astfel, Executivul a pregătit în decembrie un proiect de ordonanță de urgență prin care ar urma să se plafoneze la nivelul lunii decembrie primele, compensațiile și sporurile, în vreme ce munca suplimentară nu se va compensa decât cu zile libere.

Măsurile au fost adoptate de Guvern în celebra „Ordonanță a taxelor”, aprobată în ultima ședință din 2018.

Mai mult, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că salariile bugetarilor ar trebui înghețate în 2019 cel puțin șase luni.

Norma de hrană se plătește din ianuarie

Norma de hrană se plătește de stat tuturor bugetarilor începând din ianuarie 2019. Aceasta a intrat în vigoare încă de la 1 decembrie 2018, potrivit legii salarizării bugetare. Numai că norma de hrană din decembrie 2018 va fi plătită începând cu ianuarie 2019.

Toți bugetarii vor primi bani, aceștia urmând să înlocuiască vechile bonuri de masă.

Norma în sine reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Acest lucru înseamnă 316 lei cuveniți pentru decembrie și 346 de lei cuveniți pentru ianuarie (și încasați din februarie). Numai că această sumă este impozabilă, astfel că în final fiecare bugetar ar urma să ia suplimentar circa 200 de lei net.

Punctul de pensie crește, dar din septembrie

Concomitent, punctul de pensie ar trebui să crească începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

De asemenea, pensia minimă ar urma să crească tot de la 1 septembrie cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.

România are 5,011 milioane de pensionari, iar pensia medie se ridică la 1.135 de lei, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Impactul legii pensiilor ar urma să fie de 75,5 miliarde de lei în 2019, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Noile taxe ne vor face traiul mai scump

Pe lângă creșterile de pensii și salarii, Guvernul a pregătit și noi taxe pentru a rezolva deficitul de bani la buget.

„Taxa pe lăcomie” este o taxă care se aplică băncilor de la 1 ianuarie 2019, în cazul în care dobânzile cresc peste un anumit nivel.

Astfel, dacă indicele ROBOR trece de 2%, Guvernul va taxa activele bancare. Acestea sunt creditele date populației și firmelor, dar și investițiile în titluri de stat, prin care împrumută Guvernul.

Măsura va aduce 3,6 miliarde de lei la buget, potrivit Executivului.

Analistul Adrian Bența se așteaptă ca toate aceste costuri să se regăsească în final la client. Astfel, toți românii cu credite, carduri de credit sau alte produse bancare vor ajunge să plătească mai mult.

O altă taxă este cea de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, în vreme ce companiile de telecomunicații vor plăti o taxă de 3%.

În domeniul gazelor, Executivul a aprobat plafonarea prețului la 68 de lei pe MWh timp de trei ani.

O altă taxă impusă este cea de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul jocurilor de noroc.

Pilonul II de pensii, opțional

Guvernul dorește din nou ca Pilonul II de pensii să devină opțional. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, anunța inițial că românii care au cotizat cel puțin cinci ani vor putea să își retragă banii, minus un comision de 2%.

Însă măsura adoptată de Guvern în ultima ședință din 2018 nu mai are o astfel de prevedere, iar populația nu va mai putea să își scoată banii.

Statul va putea primi, însă, contribuțiile în valoare de 3,75% din salariul brut în cazul în care contribuabilii optează pentru pensia de stat în loc de Pilonul II.

Măsura ar putea aduce economii la buget de 9 miliarde de lei anual în cazul în care toți cei 4,9 milioane de angajați din România optează pentru acest lucru.

În acest moment, peste 7 milioane de români au conturi la fondurile de la Pilonul II. În cadrul acestora s-au strâns peste 46 de miliarde de lei, dintre care peste 7 miliarde de lei sunt câștigurile din investiții.

Vine criza?

O temere comună este aceea că din 2019 economia va începe să frâneze brusc, atât în România, cât mai ales la nivel mondial, din cauza războiului comercial SUA – China.

Economiștii se așteaptă ca în 2019 Guvernul României să ia mai multe măsuri prin care să facă economii, pentru ca deficitul bugetar să nu depășească limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.

„Vom avea o creștere economică mai mică, bazată pe consum, dar un consum mai mic. Va fi o reducere a creditării, după măsuri monetare, luate de către Banca Națională a României (BNR). Vom avea aceleași deficite foarte mari, susținute prin împrumuturi”, spune consultantul financiar Adrian Bența.

Pe de altă parte, dacă se păstrează trendul de reducere a prețului la petrol, nu va fi un impact la carburanți.

„Mă aștept să fie o creștere economică în 2019, dar am putea avea turbulențe, mai ales dacă apare ceva în sistemul financiar mondial. Cetățeanul de rând, tot datorită unor măsuri luate de BNR, nu va avea de suferit. Mă aștept ca banca centrală să protejeze ROBOR, să nu crească dobânzile”, a mai spus consultantul financiar.

„Ciclonul mondial”

La nivel mondial, apare deja spectrul unei posibile crize.

„Un adevărat ciclon amenință economia globală” și, pe măsură ce 2018 se încheie, devine clar că o posibilă recesiune în 2019 este mult mai probabilă decât părea acum un an, consideră experții Euler Hermes, o companie de asigurarea de credite comerciale în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor. Euler Hermes este deținută de către gigantul german Allianz.

„Un adevărat ciclon amenință economia globală. Prin forța sa de a influența economia globală, Statele Unite se află în mijlocul ciclonului, trimițând valuri de șoc și incertitudine către restul lumii. În timp ce China, Japonia și zona euro se află în vârful stabil al ciclonului, capabile să absoarbă șocurile, piețele emergente se află în vârtejul instabil. Cu toate acestea, anticipăm că economia globală poate provoca o astfel de furtună, iar creșterea PIB-ului mondial ar trebui să rămână rezistentă în 2018 și 2019”, arată Euler Hermes într-un comunicat.

Euler Hermes precizează că în România a fost observată în 2018 „o timidă încercare de înăsprire monetară” și crede că „economia va înregistra o încetinire puternică”.

Concomitent, conflictul comercial SUA – China ține capul de afiș și îngrijorează experții.

FOTO: EPA

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Ce pensie alimentară va plăti Laurențiu Reghecampf după divorțul de Anamaria Prodan. Cifrele sunt astronomice
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce pensie alimentară va plăti Laurențiu Reghecampf după divorțul de Anamaria Prodan. Cifrele sunt astronomice
Tânăr informatician dispărut de o săptămână, găsit mort. Era atârnat de un stejar, lângă o fermă din Pavia, Italia
Observatornews.ro
Tânăr informatician dispărut de o săptămână, găsit mort. Era atârnat de un stejar, lângă o fermă din Pavia, Italia
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Magazine goale, benzinării închise și o explozie a prețurilor la energie: Marea Britanie se pregătește de o iarnă extrem de dură. Cât va dura criza
Știrileprotv.ro
Magazine goale, benzinării închise și o explozie a prețurilor la energie: Marea Britanie se pregătește de o iarnă extrem de dură. Cât va dura criza
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
Urmărește cel mai nou VIDEO