MENIU CAUTĂ
, de Cristina Sterian

Prefectul de Brăila confirmă informațiile din Libertatea: „Începe eutanasierea a 35.000 de porci în ferma Romsoci și e risc de pestă la ferma de peste 140.000 de porci!”

Distribuie

Prefectul județului Brăila, George Paladi, a confirmat știrea exclusivă din Libertatea privind existența unui nou focar de pestă porcină în ferma Romsoci, din județ, unde există peste 35.000 de suine. Este a doua mare fermă din zonă, unde sunt omorâte toate animalele, după Carniprod, din județul Tulcea.

Prefectul spune că există riscul ca boala să ajungă și în cea mai mare fermă din Brăila, de la Gropeni, unde sunt aproximativ 140.000 de animale.

Prefectul județului Brăila, George Paladi, confirmă existența noului focar de pestă porcină în ferma Romsoci, din Tichilești. 35.000 de animale vor fi sacrificate, acțiunea fiind demarată în această dimineață.

Situația este critică dat fiind că în acest moment este suspiciune că virusul care ucide suinele a pătruns și în cea mai mare fermă de suine a județului, mai exact în ferma Tebu de la Gropeni, unde sunt circa 140 de mii de efective.

Potrivit prefectului județului Brăila, George Paladi, „vineri, a fost demarată acțiunea de eutanasiere a celor 35 de mii de porci care creșteau în ferma de la Tichilești, a doua ca mărime din județul Brăila după ce virusul a fost confirmat în rândul acestor efective”. Eutanasierea va dura circa 3 săptămâni și se va face cu un număr de trei angajați ai DSVSA Brăila care vor fi sprijiniți de angajați ai societății în care a fost confirmată pesta.

Prefectul a confirmat pentru Libertatea și faptul că există riscul ca boala să ajungă și în cea mai mare fermă din Brăila, de la Gropeni, unde sunt aproximativ 140.000 de animale.

„Noi am făcut tot ce am putut ca virusul să nu ajungă în fermele mari. Am luat măsuri și am sacrificat porcii din jurul acestor ferme, tocmai în ideea de a elimina riscurile, însă nu am putut controla mai mult boala. Virusul a fost confirmat la Tichilești, unde azi a început eutanasierea, și, din păcate, este risc ca boala să ajungă și la cea mai mare fermă din Brăila, de la Gropeni, unde sunt circa 140.000 de animale”, a declarat prefectul de Brăila, George Paladi.

După eutanasiere, va urma incendierea cadavrelor ori îngroparea lor în perimetrul fermei.

Conform ziarului România liberă, șeful DSV Brăila, Gicu Drăgan, a declarat chiar că „avem suspiciune de pestă porcină africană” la ferma de 140.000 de porci despre care a scris Libertatea.


CITEȘTE ȘI: 

Pestă porcină confirmată la crescătoria Romsoci, astăzi începe omorârea a 47.000 de porci! Combinatul Marex de 140.000 de porci, din apropiere, stă ca pe ghimpi!

Acuzații grave la adresa Guvernului Dăncilă! Investitorul român căruia i-au fost uciși 48.030 de porci spune că i s-a zis că vine pesta africană cu un an întârziere de la primul focar!

Afaceristul din Tulcea căruia i-au fost uciși peste 48.000 de porci își redeschide abatorul

Citește mai multe despre Brăila, ferma, focar și porci pe Libertatea.

Comentarii