La aproape un an de când a câștigat alegerile pentru Primăriei Capitalei și la 10 luni de când chiar a preluat mandatul de edil, Nicușor Dan nu s-a întâlnit cu niciun bucureștean în cadrul vreunei audiențe cu cetățenii. Mai mult, lasă de înțeles că nici nu o va face prea curând. 

Întrebat marți, de Libertatea, în conferință de presă, de ce nu a dat curs cererilor de audiență, Nicușor Dan a spus că i se pare acum mai eficient să abordeze problemele structurale ale Bucureștiului, care afectează mii de oameni, nu o singură persoană.

„Sunt probleme cu care bucureștenii se confruntă și cel mai eficient pentru administrație este să abordeze problemele structurale. Adică să începi să rezolvi acele probleme care afectează mii de oameni”, a răspuns Nicușor Dan.

Voi avea un program de audiență în momentul în care vom rezolva problemele structurale ale orașului.

Nicușor Dan, primarul Capitalei:

Un răspuns oficial pe același ton venise și din partea Primăriei Capitalei: „Ținând cont de problemele sistemice dificile din Primăria Capitalei și de urgențele multiple ale perioadei începutului de mandat, pentru domnul Primar General nu s-a stabilit deocamdată un program de audiențe”, a spus Primăria Capitalei.

Chiar dacă nu vorbește direct cu oamenii, primarul primește „periodic” informări despre problemele pentru care s-au solicitat aceste audiențe, precizează Municipalitatea.

Clotilde Armand, Negoiță și Băluță nu au răspuns

Libertatea a solicitat Primăriei Capitalei și primăriilor de sectoare numărul cererilor de audiență pe care le-au primit primarul general, primarii de sectoare și toți viceprimarii, precum și numărul audiențelor pe care aceștia le-au ținut efectiv cu bucureștenii.

Deși solicitările au fost trimise de mai bine de două săptămâni, au răspuns la ele doar PMB și primăriile sectoarelor 2, 5 și 6.

Nicușor Dan: aproape 700 de cereri

Dintre toți primarii din București, Nicușor Dan a primit cele mai multe cereri de audiență.

La Primăria Capitalei, în perioada 29 octombrie 2020, deci de când Nicușor Dan și-a preluat mandatul, și 5 iulie anul acesta, situația audiențelor stă așa:

 • primarul Nicușor Dan: 698 de solicitări, zero audiențe;
 • viceprimarul Stelian Bujduveanu: 34 de solicitări, dintre care a acordat 15 audiențe;
 • viceprimarul Horia Tomescu: 63 de solicitări, a acordat 43 de audiențe cetățenilor.

ONG-urile: Procedează precum Firea

O analiză realizată de organizația non-guvernamentală ActiveWatch și Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) arată că transparența și comunicarea deschisă a primăriei cu bucureștenii sunt marile eșecuri ale noului edil. ONG-urile susțin că Nicușor Dan urmează aceleași practici ca vechea administrație condusă de Gabriela Firea.

„E ceva mai bine decât în mandatul Gabrielei Firea, dar în același timp este penibil. Nicușor Dan are un alt trecut, vine dintr-un ONG, are altă experiență, deci putea face mai mult și mai bine în șase luni decât gesturi simbolice, precum deschiderea ușilor primăriei de la intrarea principală”, a spus Irina Zamfirescu, de la ActiveWatch, pentru Libertatea, la publicarea raportului.

Primarul sectorului 2 e „aproape la zi” cu audiențele

De când este primarul sectorului 2, Radu Mihaiu a primit 260 de cereri de înscriere în audiență până la finalul lunii iulie.

 • primarul Radu Mihaiu: 260 de cereri de audiență, a onorat 250;
 • viceprimarul Adrian Costache: 161 de cereri, a susținut 148 de audiențe;
 • viceprimarul Alexandra Chirilă: a avut 61 de cereri, le-a onorat pe toate.

„În perioada în care primarul Radu Mihaiu se află în concediu sau în imposibilitatea de a participa la audiențele programate, acestea se reprogramează pentru o dată ulterioară”, precizează Primăria Sectorului 2, în răspunsul scris.

Viceprimarii din sectorul 5, de trei ori mai multe audiențe decât Piedone

Aproape 1.300 de solicitări de audiență au trimis locuitorii din sectorul 5 la primărie, conform unui răspuns al instituției la solicitarea Libertatea. Pentru 224 dintre ele au fost trimise răspunsuri în scris pentru că audiențele în format fizic au fost blocate o perioadă din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Alte 184 au fost clasate și 265 sunt în așteptare.

Cum au împărțit primarul și cei doi viceprimari cererile de audiență ale bucureștenilor?

 • primarul Cristian Popescu Piedone: a susținut 86 de audiențe;
 • viceprimarul Mircea Horațiu Nicolaidis: a susținut 264 de audiențe;
 • viceprimarul Ion Constantin Melnic: a susținut 258 de audiențe.

Zero audiențe și la primăria liberală a sectorului 6: „Din cauza stării de alertă”

O altă primărie „restantă” la comunicarea cu cetățenii este cea din sectorul 6. Primarul PNL Ciprian Ciucu a primit 128 de cereri de audiență de la locuitorii din sector, din octombrie anul trecut până la sfârșitul lunii iulie. Viceprimarul Alexandru Gândiuță nu a primit nicio solicitare, în timp ce pentru viceprimarul Mihaela Ștefan au fost înregistrate două astfel de cereri.

 • primarul Ciprian Ciucu: 128 de solicitări de audiență:
 • viceprimarul Alexandru Gâdiuță: nicio audiență cerută;
 • viceprimarul Mihaela Ștefan: două cereri de audiență.

Nici primarul și nici cei doi viceprimari nu au dat curs cererilor de audiență din partea bucureștenilor. Instituția spune că a suspendat audiențele pe perioada stării de alertă, din cauza pandemiei, însă toate cererile au fost trimise direcțiilor competente din primărie.

Citeşte şi:

Șoselele morții. Care sunt cele mai periculoase drumuri din țară și câte accidente au avut loc în ultimii 10 ani

Occidentul este gata pentru a treia doză de ser anti-COVID, în vreme ce țările sărace rămân și acum aproape complet nevaccinate

Detectivi francezi, trimiși în România pentru a relansa ancheta în cazul Mihaelei Miloiu, tânăra ucisă cu bestialitate în Elveția. „Căutăm adevărul”

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021