MENIU CAUTĂ
23 Aug. 2018 17:00 , de Delia Chilianu

Primăria Capitalei va pune pază în parcările publice din București, pe poduri și pasaje

Distribuie

Primăria Capitalei vrea să pună pază la podurile și pasajele din București. Proiectul se află pe ordinea de zi de pe 23 august a consilierilor generali.

UPDATE, 23 august: Proiectul a fost adoptat, deși consilierii PNL au votat împotrivă. Este inadmisibil ca, în 2018, să se mai facă pază cu forță vie când suntem în era tehnologiei și a internetului. Nu instalăm camere video, ci aducem pază fixă și pază mobilă ca să păzeasă coșuri de gunoi, stâlpișori, indicatoare rutiere. Parcă suntem pe vremea când se instituiau patrulele obstești prin care se apărau lanurile cu grâne împotriva dăunătorilor. Deci suntem cumva la începutul secolului XVIII ca și concept de pază în București', a declarat consilierul general PNL Cătălin Deaconescu.

Administrația Străzilor vrea ca toate elementele sale de inventar să fie păzite, din cauza distrugerilor care au loc tot mai des în ultima perioadă și de aceea a fost propus proiectul de hotărâre intitulat Programul multianual București, oraș sigur' – pază obiective aflate în administrarea Administrației Străzilor.

Vizate sunt nu doar podurile și pasajele- supra și subterane-, ci și rețeaua stradală cu întreg sistem de dirijare și semnalizare rutieră ( semaforizare, indicatoare), parcajele publice și mobilierul aflat ca element de inventar al Administrației Străzilor.

Programul se va desfășura timp de 4 ani

Activitatea de circulație în Municipiul București a impus adoptarea unor reglementări și luarea unor măsuri efective. În contextul actual există constatate fapte săvârșite cu intenție, de sustragere, distrugere, degradare a mobilierului urban, de creare de obstacole, în buna desfășurare a circulației rutiere și pietonale. Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuințare a mobilierului urban reprezintă un grad de pericol social, iar pe cale de consecință impune includerea acestora într-un program multianual de pază și securitate. Programul de Pază și Protecție a obiectivelor aflate în proprietatea municipiului București și în administrarea Administrației Străzilor urmărește diminuarea până la eliminare a pierderilor patrimoniale, aflate pe lista de inventar a instituției' se arată în expunerea de motive a proiectului.

Programul ar urma să se desfășoare în perioada septembrie 2018- septembrie 2022.

În proiectul de hotărâre se mai arată că urmează a fi angajați agenți de intervenție și de securitate și vor fi achiziționate dotările necesare.

Costurile acestor servicii urmează a fi stabilite pentru fiecare tip de serviciu în parte.

Nu ni s-a prezentat niciun raport vizavi de eficiența cheltuirii banilor publici, care a fost valoarea distrugerii din ultimii ani, cât se estimează că se salvează cu această pază și cât costă această pază. În expunerea de motive și în referatul de specialitate de vorbea de faptul că trebuie cumpărate uniforme, mașini, cabine de pază, mijloace de apărare pentru acești paznici. Cred că este doar o metodă de a duce niște servicii către companiile municipale, cele care nu sunt deloc eficiente', a mai spus Cătălin Deaconescu.

 

Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Centrul Vechi, din București

 

Comentarii