Mergi direct la conținut »
Primăria nu aprobă protestul transportatorilor în ziua vizitei lui Macron la București
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Primăria nu aprobă protestul transportatorilor în ziua vizitei lui Macron la București

Primăria nu aprobă protestul transportatorilor în ziua vizitei lui Macron la București

Primăria nu aprobă protestul transportatorilor, joi, în fața Palatului Cotroceni, în ziua vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, la București. Municipalitatea a respins cererea pe motiv că nu a fost depusă cu trei zile înainte de protest, așa cum prevede legea. Transportatorii voiau să protesteze pentru o lege adoptată anul trecut de Franța, care l-a avut ca inițiator pe Macron, prin care transportatorii sunt obligați  să-şi plătească şoferii cu cel puţin salariul minim din Franța în perioada petrecută de aceștia pe teritoriul statului francez. 

Reprezentanții municiaplității au declarat, pentru Libertatea, că în Comisia de avizare a cererilor pentru organizarea adunărilor publice a fost respinsă solicitarea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România de organizare a unui protest, joi, între orele 10.00 și 17.00, în zona Palatului Cotroceni dinspre Bulevardul Eroii Sanitari.

Cererea a fost respinsă pentru că UNTRR nu a depus-o, așa cum prevede legea privind organziarea adunărilor publice, cu trei zile înainte de protestul pe care voia să îl organizeze.

De ce voiau transportatorii să protesteze în ziua venirii lui Macron la București

Transportatorii voiau să organizeze un protest în Capitală, joi, în ziua în care președintele Emmanuel Macron vine la București, pentru a-și exprima nemulțumirea față de o lege adopată anul trecut de Franța, care l-a avut ca inițiator pe Macron.

Legea prevede că transportatorii care au contracte cu firme din Franța sunt obligați să-şi plătească şoferii cu cel puţin salariul minim din Franța pentru perioada petrecută pe teritoriul statului francez. Salariul minim în Franța este 1.480 de euro pe lună, respectiv aproape 10 euro pe oră, în timp ce în România, salariul minim este 1.450 de lei, adică aproximativ 316 euro, ceea ce înseamnă că un angajat este plătit cu cel puțin aproape doi euro pe oră.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România susține că, de fapt, măsura este protecționistă și că Franța vrea să îngrădească accesul companiilor de transport din Estul Europei la piața franceză.

Transportatorii mai acuză și obligația ca șoferii să se cazeze la hotel pentru efectuarea timpilor de odihnă. Până de curând, aceștia puteau să se odihnească sau să doarmă în cabină, dar acum există obligația de a se caza. În acest caz transportatorii acuză că nu există destule parcări care să ofere cazare în Franța și că s-au raportat foarte multe furturi și atacuri asupra camioanelor din România și Polonia.

Preşedintele Franţei vine joi în România, urmând să aibă convorbiri şi conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Problema muncitorilor, principala țintă a lui Macron

Potrivit Reuters, Macron va încerca să obțină sprijin și în privința problemei muncitorilor detașați. Pe românește, atunci când sunt detașați muncitori din România în Franța, aceștia sunt plătiți conform legislației din România, deci au un salariu minim mult mai mic. Macron consideră asta un ”dumping social” care afectează piața muncii din Franța.

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea
Recomandări

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea

Comisiei Europene a propus ca pachetele salariale ale muncitorilor detaşaţi să includă beneficii în concordanţă cu reglementările ţării-gazdă şi ca toate contractele lor să fie limitate la doi ani.

Pe de altă parte, statele din Estul Europei, care ar fi afectate de măsurile erodează libertatea de mișcare și dreptul la muncă. În plus, statele din Est nu vor putea recupera decalajele față de Vest dacă nu vor fi lăsate să concureze și deci să obțină bani din prestarea muncii mai ieftine.

Armata europeană, finanțele și comenzi pentru Airbus

În fine, este de așteptat ca Macron să facă referire și la alte probleme europene, precum armonizare fiscală sau proiectul unei armate europene comune. În acest context, el ar putea pune pe tapet problema unei posibile comenzi din partea statului român a unor elicoptere Airbus. Grupul aeronautic a deschis în România o fabrică la Ghimbav.

De asemenea, este de așteptat ca președintele Iohannis să ridice problema aderării României la spațiul Schengen și amenințările la adresa Europei, respectiv cele regionale (Rusia) sau cele de securitate (atentate teroriste).


Citește și: Femeile cu trei sau mai mulţi copii se vor putea pensiona cu 6 ani mai repede

Close
Închide
  Close