De Mihai Niculescu,

Date despre calculatorul cuantic dezvoltat de Google – desigur, un prototip – au apărut într-un document al specialiştilor Google, care a fost postat şi apoi înlăturat de pe un site al NASA, dar obţinut de Financial Times, relatează adevarul.ro.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că a fost atinsă „supremaţia cuantică“, ceea ce înseamnă capacitatea computerelor de a efectua calcule care anterior au fost imposibile.

„Această accelerare semnificativă în raport cu algoritmii clasici cunoscuţi oferă o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei sarcini de calcul şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce ştim, acest experiment marchează primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic”, apare în documentul eliminat de la NASA.

Sistemul poate efectua un singur calcul, extrem de tehnic, astfel că mai sunt necesari ani până la utilizarea computerelor cuantice pentru rezolvarea unor probleme la nivel practic, spun specialiştii. Deşi există deja prototipuri ale aşa-numitelor computere cuantice, dezvoltate de companii precum IBM, acestea pot efectua aceleaşi sarcini ca cele realizate de computerele clasice, doar că mai rapid.

Potrivit unui raport elaborat în anul 2018 de Boston Consulting Group, computerele cuantice ar putea „schimba mizele în domenii precum criptografia sau chimia (în ştiinţele practice, agricultură şi industria farmaceutică), în plus, în inteligenţa artificială, în deprinderea de cunoştinţe de către sistemele automatizate, în logistică, producţia industrială, finanţe şi energie”.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte şi:

Sărăcia nu e o infracțiune, nu-i condamnați pe săraci! Trei reportaje Libertatea stau la baza unui spectacol de teatru regizat de Gianina Cărbunariu la Piatra Neamț

Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă, vorbind despre problemele din justiție ale Laurei Codruța Kovesi: „Există prezumția de vinovăție”

Cazul Mile Cărpenișan. Strada reporterului de război este ulița care duce la groapa de gunoi!

”Nu se poate să fie mijlocul hotelului plin de băutură!”. Pe cine a certat Hagi
GSP.RO

”Nu se poate să fie mijlocul hotelului plin de băutură!”. Pe cine a certat Hagi

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse
HOROSCOP

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse