Apărarea lui Puigdemont susține că fostul lider catalan și ceilalți patru miniștri, aflați alături de el în Belgia, sunt persecutați pentru opiniile lor politice, iar extrădarea nu ar trebui să fie permisă.
„Îi vom cere judecătorului belgian să respecte drepturile fundamentale în cadrul Uniunii Europene. Actul de organizare a unui referendum nu este o chestiune de drept penal. Este vizată în mod evident o opinie politică, precum şi punerea în aplicare paşnică şi democratică a unor evenimente legate de această opinie”, a declarat Michele Hirsch, avocat pentru doi dintre foştii miniştri ai guvernului Cataloniei.
De partea cealaltă, procuratura din Belgia a făcut deja investigaţii cu privire la condiţiile de detenţie pe care le-ar întâmpina Puigdemont în cazul extrădării. Decizia instanței poate fi anunțată astăzi, 17 noiembrie, sau poate fi amânată timp de 15 zile. Dacă judecătorii se pronunţă în favoarea extradării, Puigdemont şi aliaţii săi au dreptul de a face apel, iar acest proces ar dura între opt şi zece zile.
Preşedintele Institutului de Studii Europene (IEE) din cadrul Universităţii din Bruxelles, Anne Weyembergh, a declarat că există temei juridic pentru ca judecătorii să refuze extrădarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri. Weyembergh susţine că autorităţile belgiene ar putea concluziona că există „riscuri grave de încălcare a drepturilor omului” în cazul extrădării.
O instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional – Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei) – pentru organizarea referendumului controversat de la începutul lunii octombrie.
La sfârșitul lunii octombrie, Madridul a preluat controlul direct asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate în această regiune. Decizia a venit la scurt timp după ce parlamentul de la Barcelona a votat o rezoluție prin care regiunea își declară independența.
Citește și: STUDIU. Cum cheltuiesc românii banii în funcție de meserii: Profesorii și medicii sunt “mână spartă”, polițiștii și pompierii sunt cei mai chibzuiți