Mergi direct la conținut »
Senatul de la Madrid aprobă preluarea controlului asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Senatul de la Madrid aprobă preluarea controlului asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155

Senatul de la Madrid aprobă preluarea controlului asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155

Senatul de la Madrid a votat pentru aplicarea controlului direct asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155 la scurt timp după ce parlamentul de la Barcelona a votat o rezoluție prin care regiunea își declară independența, scrie The Associated Press. 

Votul din senatul spaniol vine la doar câteva minute după ce Parlamentul Cataloniei a votat pentru declaratarea independenței regiunii față de Madrid. Noua rezoluție adoptată, vineri, presupune înființarea unei noi republici independente de Spania. Opoziția s-a abținut de la vot.

Senatul Spaniei a votat pentru prima dată în istorie, aprobarea punerii în aplicare a articolului 155 din Constituția spaniolă, cel care împuternicește guvernul să ia „toate măsurile necesare pentru a conduce” o regiune în caz de criză. Aceasta ar permite Madridului să demită liderii catalani și să preia controlul asupra finanțelor regiunii, a poliției și a mass-mediei publice.

Votul a venit ca urmare a solicitării premierului Mariano Rajoy. Acesta a anunțat, vineri, că vrea să-l demită pe președintele Cataloniei și a cerut Senatului să aprobe o conducere directă asupra regiunii de nord-est, pe fondul crizei cauzate de referendumul pentru independență.

Rajoy a spus, vineri, că dorește să-l demită pe președintele Carles Puigdemont, pe vicepreședintele său și toți miniștrii regionali.

 

Close
Închide
  Close