MENIU CAUTĂ
, de Adrian Ilie

Criza politică din Republica Moldova | Procurorii anchetează finanțarea Partidului Socialiștilor, după apariția înregistrării cu Dodon care admitea că primește bani de la ruși

Distribuie

Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit un proces penal în cazul finanțării PSRM, transmite Deschide.md. Comunicatul dat publicității de Parchetul de la Chișinău nu menționează explicit care partid este vizat de anchetă, însă menționează că ancheta a pornit de la informațiile din spațiul public privind finanțarea ilegală a unei formațiuni politice.

Postul de televiziune Publika a transmis imagini filmate cu o cameră ascunsă la o întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, în care primul admitea că primește bani din Rusia pentru funcționarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, circa 600.000-700.000 de euro lunar.

Redăm mai jos o parte din dialog:

Plahotniuc: Auzi, mie să îmi spui, ți-au dat bani pentru PSRM?

Dodon: Da, pentru întreținere. La noi câte 600-700 mii pe lună

Plahotniuc: Nu cred

Dodon: Nu credeți?

Plahotniuc: Sincer, ne depășește acțiunile noastre personale pentru întreținerea PDM

După publicarea acestei discuții la postul de televiziune controlat de către Plahotniuc, au început și procurorii ancheta, chiar dacă președintele Dodon a clamat că imaginile sunt trucate.

„Având în vedere multiplele adresări și solicitări de informații, parvenite în adresa Procuraturii Generale în legătură cu apariția în spațiul public a unor date, care pun la îndoială legalitatea finanțării unor formațiuni politice, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări: Informațiile apărute recent în presă au servit temei pentru autosesizarea procurorilor și inițierea pe caz a unui proces penal. În procesul investigațiilor procurorii au demarat o serie de acțiuni în vederea elucidării obiective a circumstanțelor cazului, inclusiv au ridicat probe și au purces la audierea persoanelor”, se arată în comunicatul procuraturii.

Citește și:Criza politică din Republica Moldova | Igor Dodon, președintele suspendat de Curtea Constituțională, ar putea anula azi decretele semnate de Pavel Filip, președintele interimar: „Au fost semnate contrar Constituției”

Citește mai multe despre Igor Dodon și Republica Moldova pe Libertatea.

Comentarii