Cuprins:
„Și când copiem o idee, o facem prost”
Profesorul universitar de economie la Universitatea Româno-Americană, Bogdan Glăvan susține că „noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost”.
Asta după ce Marcel Ciolacu a anunțat înfiinţarea Departamentului pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB.
Un astfel de departament a fost înființat de Donald Trump, președintele ales al SUA și este condus de antreprenori de top: Elon Musk și Vivek Ramaswamy. În schimb, structura românească va fi coordonată de liderii politici Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan.
„Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost.
Am copiat din SUA o nouă instituție, Departamentul de Eficientizare a Activității Guvernamentale, care peste Ocean se abreviază DOGE.
Doar că în timp ce în SUA acest departament este condus de Elon Musk și de Vivek Ramaswamy, doi antreprenori, la noi el va fi condus de liderii politici Ciolacu și Bolojan. Atât s-a putut.”, a scris Bogdan Glăvan pe Facebook.
Profesorul universitar Bogdan Glăvan a criticat dur această decizie, subliniind că politizarea acestei structuri va compromite obiectivul de a reforma administrația publică.
„Când în fruntea «eficientizării» stau președinții de partide, putem bănui care va fi urmarea: cei mai importanți sinecuriști vor fi păstrați în funcții. În schimb, dacă la conducere era numit un om apolitic (nu neapărat antreprenor), atunci am fi putut spera măcar că el se va ghida după criterii obiective.
Așa ar fi stat lucrurile dacă cei doi lideri politici ar fi fost mânați cu adevărat de dorința de a reforma statul. Însă ei au fost mai degrabă mânați de dorința de a puncta la impresia artistică, de asta s-au autonumit la conducere.
Mă rog, pentru Ciolacu este a doua oară când propune marea reformă bugetară… pe care dacă o făcea de când a anunțat-o încruntat prima dată (în urmă cu un an și jumătate), nu mai era cazul să mai înființeze DOGE dâmbovițean acum.”, continuă profesorul universitar.
Fără reforme ale administrației locale
Mai mult, Glăvan a atras atenția că programul actual de guvernare nu include nicio referire la reforma administrației locale, ci doar la cea centrală.
„Tare îmi este teamă că Departamentul ăsta importat din America va rămâne, în fascinanta tradiție românească, o formă fără fond.
O dovadă (indirectă) că nu merită să avem vreo așteptare este că programul de guvernare nu include vreo referire la reforma administrației locale; el se referă doar la reforma administrației centrale, la cea locală, mucles.
Ne amintim cum ni s-a spus, din nou și din nou de atâtea ori – „Dom’ne, nu se poate face reformă în mijlocul ciclului electoral, reforma se face doar după alegeri, atunci, în primul an, așa că aveți răbdare să câștigăm alegerile.”. Ei bine, alegerile au trecut și așteptările pesimiste au fost validate: la începutul guvernării fix reforma nu se face, în schimb se întâmplă ceea ce au semnat că nu vor face: creșterea taxelor și tăierea veniturilor.”, concluzionează profesorul Bogdan Glăvan.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mapop971 • 04.01.2025, 09:07
După aproape 35 de ani de muncă în sectorul privat și ca angajat, și ca liber profesionist, îi înțeleg perfect pe bugetari. Pentru că întreprinzătorul român nu știe să-și aprecieze salariații și colaboratorii, are o atitudine de vătaf certat grav cu cei șapte ani de acasă și preferă să-și construiască a opta casă și să-și cumpere a noua mașină, în loc să investească în afacerea sa și în comunitatea din care face parte și care l-a ajutat să se cocoațe în capul mesei. Da, slujba sigură la stat este încă de preferat în România anului 2024, sunt sută la sută de acord.
Monseur • 03.01.2025, 19:44
Cine spune ca ideea geniului musca este buna? Pe Ciolanu da, cam atat il duce capul: sa copieze. Si tinand cont ca a vrut sa demisoneze dupa rezultatul alegerior, dar "n-a fost lasat", ne dam seama cat ii duce capul si pe ceilalti sustinatori.