Mergi direct la conținut »
UPDATE / Rectorul și prorectorul Academiei de Poliţie au demisionat. Carmen Dan le ceruse să renunțe la funcții, fiind urmăriți penal
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE / Rectorul și prorectorul Academiei de Poliţie au demisionat. Carmen Dan le ceruse să renunțe la funcții, fiind urmăriți penal

UPDATE / Rectorul și prorectorul Academiei de Poliţie au demisionat. Carmen Dan le ceruse să renunțe la funcții, fiind urmăriți penal

Ministerul Afacerilor Interne a cerut demisia lui Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție, și a prorectorului instituției, Petrică-Mihail Marcoci, după ce aceștia au fost puși sub urmărire penală de către DNA. Ei se află sub control judiciar pentru 60 de zile.

De Cristina Radu,

UPDATE – ora 14.05: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat astăzi că rectorul și prorectorul de la Academia de Poliție și-au dat demisia.

„Carmen Dan a solicitat astăzi rectorului și prorectorului Acamdemiei de Poliție să-și dea demisia din funcțiile deținute. Procedural, ministrul nu îi putea demite. Ca urmare a solicitării ministrului, atât rectorul, cât și prorectorul Academiei de Poliţie și-au dat demisia. Vorbim de doi oameni care ocupau funcții de conducere în cea mai importantă instituție de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne, o instituție care pregătește viitorii ofițeri. Toți acești tineri au venit la Academia de Poliție crezând că aici vor găsi doar oameni cu principii, de la care să învețe și care să le fie exemple, atât în viață, cât și în carieră. Avem o mare responsabilitate față de acești tineri. Profesorii care ar trebui să le fie mentori nu trebuie să uite niciodată că faptele lor au consecințe”, s pus Monica Dajbog.

Mihail Marcoci a anunțat, după discuția cu ministrul Carmen Dan, că și-a dat demisia din funcția de prorector al Academiei de Poliție.

„Mi-am dat deja demisia, acordul de demisie a fost scris. Mi-am dat demisia acum, am avut o discuție cu doamna ministru de Interne în care mi-am exprimat regretul pentru cele intâmplate, este o anchetă în curs. Nu vă pot da nimic din dosar. Nu am făcut niciun fel de presiuni asupra ofițerului. Aveti răbdare, veți vedea din dosar. (…) Eu nu am avut niciun fel de relație apropiată cu acel tânăr ofițer. La un moment dat, nici nu știam cum îl cheamă. Nu a studiat la specializările mele. (…) O sa vedeți din declarația mea de avere, din activitățile mele extraprofesionale, diferneța de salariu pe care am avut-o ca prorector al Academiei de Poliție nu era atât de relevată”, a declarat Mihail Marcoci, fostul prorector al Academiei de Poliție.

Ministrul nu putea să-i demită pe șefii Academiei de Poliție, având în vedere principiul autonomiei universitare, o decizie în acest sens putând fi luată doar prin vot de către Senatul Universității.

Conducerea interimară a Academiei de Poliție va fi asigurată de către prorectorul Veronica Stoica, precizează MAI, într-un comunicat de presă transmis vineri.

„Ministerul Afacerilor Interne condamnă orice act de intimidare sau de amenințare din partea vreunui angajat al ministerului și își exprimă toleranța zero față de astfel de fapte”, mai spun reprezetanții MAI, care afirmă că Adrian Iacob și Petrică-Mihai Marcoci au adus prejudiciu de imagine instituției, faptele pentru care sunt cercetați acum de DNA fiind extrem de grave.

Rectorul și prorectoul Academiei de Poliției au fost puși sub urmărire penală de DNA și se află sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cei doi domni Nelu Lupu: polițistul vindecat care a infectat “Gerota” și săteanul decedat din Iași
Recomandări

Cei doi domni Nelu Lupu: polițistul vindecat care a infectat “Gerota” și săteanul decedat din Iași

 

Ei sunt sunt suspectați că l-au convins pe ofițerul de poliție Adrian Bărbulescu să îi transmită amenințări cu moartea jurnalistei de investigații Emilia Șercan, după ce aceasta a publicat o serie de anchete privind doctoratele plagiate din cadrul Academiei de Poliției.

Rectorul Academiei de Poliție din București, Adrian Iacob, este acuzat că și-ar obținut prin plagiat titlul de doctor și, implicit, funcția pe care o deține. Unul dintre articolele publicate de chestorul de poliție apăruse cu un an înainte, însă, sub o altă semnătură. Autorul a precizat că a fost de acord cu preluarea și a cerut să nu fie menționat, după cum a explicat și decanul Academiei.

Un fragment dintr-o carte a fost inclus într-un articol semnat de rector. „Doamnă, plagiatul înseamnă în momentul în care persoana respectivă sesizează”, a declarat Adrian Iacob, rector al Academiei de Poliţie, potrivit Digi 24.

Rectorul Academiei de Poliție din București afirmă că nu a plagiat, cu toate că semnătura lui apare pe două articole scrise, de fapt, de alți autori.

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate”
Recomandări

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate”

 

Adrian Iacob, profesor universitar dector și, de curând, chestor de Poliție, susține că nu este furt de idei, ci este vorba despre colaborări, notează sursa citată.

Procurorii DNA bănuiesc că Iacob și Marcoci i-au comunicat polițistului și conținutul SMS-urilor pe care i le-a trimis Emiliei Șercan, și că i-au promis acestuia protecție pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Pe 17 aprilie, Emilia Șercan a sesizat Poliția după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Jurnalista a menționat că a primit amenințarea „în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție”.

Close
Închide
  Close