Mergi direct la conținut »
Noi proteste față de ordonanța 7, în mai multe instituții judiciare din țară. Cum își vor exprima magistrații nemulțumirile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Noi proteste față de ordonanța 7, în mai multe instituții judiciare din țară. Cum își vor exprima magistrații nemulțumirile

Noi proteste față de ordonanța 7, în mai multe instituții judiciare din țară. Cum își vor exprima magistrații nemulțumirile

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploiești a decis, miercuri, să suspende în fiecare zi ședințele de judecată câte 30 de minute, până vineri, 8 martie. Hotărârea a fost luată, în semn de protest față de adoptarea ordonanței de urgență 7/2019, care a modificat legile Justiției.

„Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti, întrunită (…) în cvorum legal, a adoptat cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, ca formă de protest fată de adoptarea OUG nr. 7/2019, în vederea abrogării actului normativ antemenţionat, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), următoarele masuri: (…) în perioada 28.02.2019 – 08.03.2019, judecătorii vor purta, in timpul şedinţelor de judecata, banderole albe; în perioada 28.02.2019 – 08.03.2019 toate şedinţele de judecată vor fi suspendate pentru treizeci de minute, în intervalul 12.00-12.30, după care se vor relua”, se arată într-un comunicat transmis de Judecătoria Ploieşti, citat de Agerpres.

Judecătorii susțin că adoptarea OUG 7/2019 fără avizul CSM încalcă „în mod grav şi nescuzabil” principiul cooperării loiale între puteri evocat în mod constant de către Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa, iar adoptarea actului normativ în procedură de urgenţă nu se justifică.

„Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător (…), respectiv prin ‘neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie’, reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de ‘bună reputaţie’. Principiul separaţiei carierelor (…) a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse (…). Scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din arhitectura constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public (…) vulnerabilizează independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în activitatea judiciară”, conform sursei citate.

Activitate suspendată și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa din cauza OUG pe legile justiției

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au decis să-și suspende activitatea cu încă două zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției. Deși anunțaseră că protestul are loc până astăzi, magistrații au decis ca perioada de suspendare să fie prelungită până vineri.

„Am văzut ce au decis şi alţi colegi din ţară şi am hotărât să prelungim şi noi această formă de protest până vineri. Atunci vom decide ce vom face mai departe, dacă vom continua şi astfel şi în cursul săptămânii viitoare”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel-Gabriel Teliceanu, conform Mediafax.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au precizat că vor fi soluționate numai situațiile urgente, care vor face excepție, pe durata suspendării activității.

Protest și la Tribunalul București, față de OUG 7

De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a decis, în şedinţa Adunării Generale, să-şi suspende activitatea câte două ore pe zi, în intervalul 08:00 – 10:00, până pe 8 martie, ca măsură de protest faţă de OUG din justiţie, notează sursa citată.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Excepție o vor face cazurile urgente.

Totodată, programul cu publicul rămâne suspendat până la aceeaşi dată, 8 martie.

 

Vezi lista instituțiilor care au decis suspendarea activității, din cauza modificărilor aduse legilor Justiției.


Citește și:

Șoc în fotbalul românesc! Pompiliu Popescu, medicul și confidentul Generației de Aur, a fost operat la plămâni! Suferința doctorului care a „reparat” picioare și a salvat vieți

Mărturii despre șpăgile pentru cezariene! Sorina Pintea spune că nici moartea copiilor de la Giulești nu i-a făcut pe medici să renunțe la banii negri!

VIDEO/ Costel Busuioc nu mai caută celebritatea în America. S-a întors în România și cântă în biserici

Cei trei asasini ai omului de afaceri vrâncean l-au urmărit încă de la începutul anului! Ce l-a transformat pe bărbat într-o țintă


 

Close
Închide
  Close