MENIU CAUTĂ
22 Iun. 2018 11:41

Psihologul Libertatea, despre condamnarea lui Liviu Dragnea: “Va lupta folosind energia uriașă a instinctului disperării”

Distribuie

Psihologul Libertatea, despre condamnarea lui Liviu Dragnea. Cezar Laurențiu Cioc analizează impactul condamnării șefului PSD asupra partidului său și asupra societății românești în general. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executate pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul privind angajările fictive la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Decizia este în primă instanță și poate fi atacată cu apel. ICCJ a anulat și suspendarea executării pedepsei de doi ani primite de Liviu Dragnea în dosarul referitor la referendumul de demitere al lui Traian Băsescu.

În urma acestei decizii, societatea în ansamblu va fi și mai înverșunată și divizată, pentru că votanții PSD cred cu tărie că a fost o condamnare politică, în vreme ce opoziția și manifestanții #rezist sunt convinși că justiția a judecat pe probe și nu pe alte baze. Liviu Dragnea va lupta folosind energia uriașă a instinctului disperării. E ca în Roma Antică; atunci, soldații luptau cu înverșunare tocmai atunci când nu mai întrevedeau căi de scăpare facile. Nu mai e doar un joc al controlului justiției, ci și unul al evitării unei drame personale. Singura mutare câștigătoare pentru șeful PSD este schilodirea rapidă a legislației penale. PSD este acum ca un stup de albine, cu Liviu Dragnea pe post de matcă. Dacă aceasta își va pierde definitiv influența, toată arhitectura stupului se va destrăma', susține psihologul.

Psihologul Libertatea, despre condamnarea lui Liviu Dragnea: Va determina o scindare treptată în interiorul PSD'

Chiar dacă liderii PSD din teritoriu își vor declara inițial susținerea pentru Liviu Dragnea, treptat, PSD se va scinda. Rămâne de văzut doar de cât timp e nevoie pentru asta. Fără urmă de îndoială, Liviu Dragnea va fi susținut necondiționat de premierul Viorica Dăncilă și de alți lideri, precum Lia Olguța Vasilescu, Florin Iordache sau Carmen Dan, care ar pierde tot capitalul de influență odată cu îndepărtarea lui din fruntea partidului sau a Camerei Deputaților. De cealaltă parte, însă, lideri precum Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea sau Mihai Tudose nu au nimic de pierdut dacă vor face apel la mai multă reflecție în partid. Nu dintr-un simț al corectitudinii, ci pentru că toți simt că li s-ar potrivi funcția de președinte al PSD, chiar dacă nu o pot declara public. Capitalul lor de imagine și cel politic nu depind de Liviu Dragnea și nici nu sunt vulnerabilizați de dosare penale. Primul test major va fi moțiunea de cenzură contra Guvernului Dăncilă, care se va vota săptămâna viitoare. Interesant va fi de observat ce se va întâmpla de-acum cu acea propunere de modificare a Codului Penal conform căreia următoarea instanță de judecată nu va putea schimba decizia primei instanțe decât dacă se administrează probe noi', a încheiat specialistul Libertatea, psihologul Cezar Laurențiu Cioc.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


Citește și:

Presa internațională despre condamnarea lui Liviu Dragnea: Un act curajos din partea magistraţilor români

Citește mai multe despre Liviu Dragnea, condamnare, dosar și inchisoare pe Libertatea.

Comentarii