MENIU CAUTĂ

Psihologul Libertatea, despre impactul emoțional al sărbătorilor: “Acum îți dai seama cine te iubește și pe cine iubești”

Distribuie

Psihologul Libertatea, despre impactul emoțional al sărbătorilor. Crăciunul și Revelionul sunt ca o sabie cu două tăișuri - pentru unii oameni reprezintă o sursă de bucurie, momente memorabile, viață trăită din plin și iubiri ca în filme, iar pentru alții, o perioadă de singurătate și o sursă de depresie. Iată ce spune specialistul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.

Psihologul Libertatea, despre impactul emoțional al sărbătorilor: ”Este să ai lângă tine oamenii pe care îi vrei în mod autentic, nu formal”

”Sărbătorile de iarnă sunt un indicator al măsurii în care iubești și ești iubit. E un fel de punct terminus în care îți dai seama că valoarea ta ca om e dată de cei pe care îi ai în preajmă. Acum vezi cât valorezi. Tot acum îți dai seama care sunt cei mai importanți oameni din viața ta. Chiar dacă nu îi ai lângă tine, te surprinzi gândindu-te la ei atât de Crăciun, cât și de Anul Nou. Este cazul celor despărțiți de mii de kilometri, de mări și țări, sau al celor pe care orgoliile îi țin departe unul de altul, deși sufletul le spune altceva. Din punct de vedere psihologic, de sărbători, mintea îți fuge automat, involuntar, către oamenii pe care, declarat sau în secret, îi iubești, către oameni care nu mai sunt și către cei ce pe care ai vrea, pe viitor, să ți-i apropii. De sărbători îți dai seama pe cine vrei de fapt lângă tine. E o perioadă în care nici nu știi cum e mai rău – să fii singur sau într-o companie nepotrivită. Este perioada în care unele cupluri ori familii par unite, dar mintea fiecăruia e la altcineva sau altceva. Tot un tip de singurătate este și acela. Cel mai liniștitor sentiment, în timpul Sărbătorilor de iarnă, este să ai lângă tine oamenii pe care îi vrei în mod autentic, nu formal. Nu există rețete psihologice miraculoase pentru a iubi autentic. Ține de atitudinea, deschiderea, flexibilitatea și empatia ta. Sărbătorile de iarnă reprezintă perioada în care mai acorzi o șansă, impulsionat fiind de atmosfera de veselie și de sărbătoare. Din acest motiv, cele mai multe separări sau divorțuri au loc în ianuarie și februarie, după sărbători, pentru că oamenii nu au vrut să rămână singuri în această perioadă și și-au mai acordat o șansă”, a explicat Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul LIbertatea


EXCLUSIV/Motivul pentru care Cătălin Măruță iubește sărbătorile de iarnă. ”Atunci m-am îndrăgostit de Andra!”

Citește mai multe despre anul nou, Crăciun și sarbatorile de iarna pe Libertatea.

Comentarii