Mergi direct la conținut »
Pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a votat legea care interzice comercializarea acestora, din 2019
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a votat legea care interzice comercializarea acestora, din 2019

Pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a votat legea care interzice comercializarea acestora, din 2019

Pungile din platic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a adoptat luni proiectul de lege al Guvernului care interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, începând cu 1 iulie 2018, cât şi la comercializare, de la 1 ianuarie 2019. Senatul este primă Cameră sesizată, votul final urmând să fie dat de Camera Deputaților.

De Valentina Postelnicu,

Actul normativ votat de senatori transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire.

Astfel, începând cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Potrivit proiectului de lege, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin unităţile subordonate, precum şi autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale promovează campanii de informare şi educare a publicului şi a operatorilor economici privind: sistemele de returnare, colectare şi valorificare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje care le sunt disponibile; contribuţia lor la refolosirea, valorificarea şi reciclarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje; sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piaţă; elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje; impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subţire.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Comisia Europeană a adoptat în ianuarie prima strategie la nivel european privind materialele plastice, iar România urmează să interzică, din vara acestui an, pungile din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner.

România a început să se alinieze la legislaţia europeană, iar în data de 5 octombrie 2017 Guvernul de la Bucureşti a aprobat, printr-un proiect de lege prevederea conform căreia pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie 2018 atât la introducerea pe piaţa naţională, cât şi la comercializare.

Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner.

Citește și: Cum ar putea arăta noile autobuze din București / GALERIE FOTO

Close
Închide
  Close