Putin: „Ce am început în 2022 va avea un final logic”

În cadrul producției intitulate „Rusia, Kremlinul, Putin, 25 de ani”, liderul de la Kremlin a fost întrebat despre riscul unei escaladări nucleare.

„Nu a fost nevoie să folosim aceste arme… și sper că nu va fi necesar”, a spus el, într-un cadru simbolic, așezat lângă portretul țarului Alexandru al III-lea, cunoscut pentru represiunea disidenței în secolul XIX.

Putin a susținut că Occidentul a încercat să provoace Rusia să greșească, dar că Moscova și-a păstrat sângele rece.

„Avem destulă putere ca să ducem ce am început în 2022 la un final logic, cu rezultatul de care Rusia are nevoie”, a declarat liderul rus, fără a preciza ce înseamnă acest rezultat.

Declarațiile vin într-un moment în care Donald Trump a criticat în repetate rânduri continuarea conflictului, pe care îl descrie drept „o baie de sânge” între Statele Unite și Rusia, prin intermediul Ucrainei.

Un război care a schimbat ordinea mondială

Invazia Ucrainei, declanșată în februarie 2022, este cel mai mare conflict terestru din Europa după al Doilea Război Mondial. Până acum, sute de mii de militari au fost uciși sau răniți, iar Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.

Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU
Recomandări
Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU

În timp ce liderii europeni și SUA au condamnat agresiunea ca fiind o „cucerire imperialistă”, Putin continuă să prezinte războiul ca pe un moment de cotitură în relația Rusiei cu Occidentul. El acuză NATO că s-a extins nejustificat în fostul spațiu sovietic, umilind Moscova după prăbușirea Zidului Berlinului.

Donald Trump a avertizat recent că războiul ar putea degenera într-un Al Treilea Război Mondial, dacă nu este oprit. La finalul anului 2022, fostul director al CIA, William Burns, spunea că riscul ca Rusia să recurgă la arme nucleare era real. Kremlinul a respins însă aceste afirmații.

Putin, între icoană și autocrație

Cu o carieră începută în KGB și un transfer neașteptat la conducerea țării în ultima zi a anului 1999, Vladimir Putin este acum cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace. Admiratorii îl consideră un salvator al Rusiei, cel care a pus capăt haosului de după destrămarea URSS, în timp ce criticii, majoritatea în exil sau în închisori, îl văd drept un autocrat care conduce prin frică și corupție.

Potrivit sondajelor rusești, Putin ar avea o cotă de încredere de peste 85%. În documentarul televizat, publicul a avut ocazia rară de a-l vedea pe președinte în intimitate, servind lapte fermentat și bomboane unui jurnalist în bucătăria sa privată din Kremlin.

Efectul secundar Praid: 39.000 de persoane au rămas fără apă potabilă în Mureș
Recomandări
Efectul secundar Praid: 39.000 de persoane au rămas fără apă potabilă în Mureș

Putin: „Nu mă simt politician. Respir același aer ca toți rușii”

Liderul rus a rememorat momentul în care a simțit nevoia să se roage pentru prima dată, în timpul crizei ostaticilor de la teatrul Nord-Ost din Moscova, în 2002. Atunci, peste 130 de ostatici au murit într-o intervenție haotică a forțelor speciale.

„Nu mă simt un politician. Respir același aer ca milioane de cetățeni ruși. Este important. Cu voia lui Dumnezeu, sper ca acest lucru să dureze cât mai mult. Și să nu dispară”, a spus Putin, într-un moment de introspecție rară.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.