Din primăvara anului 2022, o nouă forță, terifiantă, a lovit societatea rusă. Activiștii care au protestat față de „operațiunea specială” din Ucraina sunt arestați. Opozanții regimului și chiar cetățenii obișnuiți care au avut contacte străine neautorizate sunt aruncați în închisoarea Lefortovo, din Moscova, unde, în perioada stalinistă, prizonierii politici erau torturați și executați.

Agenții speciali de frontieră interoghează și intimidează rușii care încearcă să plece sau să se întoarcă în țară. Nici măcar cei care au reușit să iasă din țară nu sunt în siguranță. Exilații care s-au pronunțat împotriva războiului sunt anchetați, iar rudele lor din Rusia sunt hărțuite de regim.

Iar poliția ia măsuri drastice inclusiv împotriva companiilor rusești care cumpără materii prime și echipamente străine în locul celor rusești.

Pe măsură ce războiul lui Vladimir Putin în Ucraina a intrat în cea de-a șasea lună, o schimbare dramatică a avut loc în strategia de securitate a Kremlinului, care s-a concentrat pe agenția cea mai apropiată de Putin: Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, devenit un adevărat „monstru”, scriu Andrei Soldatov și Irina Borogan, doi jurnaliști de investigație și fondatori ai site-ului Agentura.ru, care monitorizează activitatea serviciilor de informații din Rusia.

REPORTAJ. Medic de familie la 65 de ani, cu cel mai în vârstă pacient, 94 de ani. În Tulcea, o treime dintre posturile din cabinete sunt ocupate de pensionari
Recomandări
REPORTAJ. Medic de familie la 65 de ani, cu cel mai în vârstă pacient, 94 de ani. În Tulcea, o treime dintre posturile din cabinete sunt ocupate de pensionari

Când a început războiul, Kremlinul plănuia să folosească FSB în principal în Ucraina, ca forță de operațiuni speciale care să consolideze cuceririle rapide ale Rusiei. Conform planului, tancurile rusești care intrau în Ucraina ar fi trebuit să declanșeze o schimbare de regim la Kiev, iar o nouă conducere pro-Moscova, susținută de spionii FSB, ar fi preluat controlul țării.

Pe măsură ce aceste planuri au eșuat, Putin a elaborat o misiune diferită și mult mai complexă pentru FSB: acesta urma să coordoneze efortul de război pe plan intern, dar și operațiunile de spionaj din Ucraina.

Fiecare ramură a serviciului ar fi acum implicată. La conducerea noilor acțiuni de represiune din Rusia se află unitatea de combatere a terorismului, serviciul de contrainformații și departamentul de investigații al FSB.

Între timp, forțele speciale ale FSB și ramura de contrainformații militare desfășoară operațiuni care îi vizează pe ucrainenii din teritoriile ocupate și dincolo de acestea sau recrutează agenți ucraineni.

Agenții FSB sunt staționați și la frontierele Rusiei, iar Serviciul de Securitate Economică, care este adesea considerat cel mai corupt departament al FSB, a aplicat cu fermitate politicile economice ale Kremlinului.

Însemnări din Odesa. Înainte de război, ghizii transportau turiștii cu mașini electrice. Astăzi, monumentele UNESCO sunt protejate în cutii antibombă
Recomandări
Însemnări din Odesa. Înainte de război, ghizii transportau turiștii cu mașini electrice. Astăzi, monumentele UNESCO sunt protejate în cutii antibombă

Iar la sediul central al FSB din Piața Lubianka din Moscova, angajaților de rând ai agenției li s-a spus să se pregătească pentru misiuni de trei luni în teritoriile ocupate.

Pe măsură ce FSB devine vârful de lance al unei birocrații de stat transformate, din ce în ce mai paranoice și puternic securizate, această schimbare are implicații profunde asupra naturii guvernării lui Putin, spun cei doi jurnaliști ruși.

Spre deosebire de agenția orientată în mare măsură spre supraveghere, FSB a devenit o ramură mult mai expansivă a unui stat din ce în ce mai autoritar.

Prin amploarea pe care o are în societatea internă, în afacerile externe și în armată, FSB a început să semene mai puțin cu predecesorul său de la sfârșitul perioadei sovietice, KGB-ul. Acum, spun Soldatov și Borogan, agenția seamănă cu ceva mult mai înfricoșător: cu NKVD, faimoasa poliție secretă a lui Stalin, care a condus marile epurări din anii 1930 și a menținut un control de fier asupra societății rusești până în primii ani ai Războiului Rece.

Transformarea FSB

Semnele evoluției strategiei FSB nu sunt greu de găsit. Trebuie doar analizate tracticile folosite împotriva jurnaliștilor și a membrilor opoziției politice în ultima perioadă de timp.

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

În trecut, când era vorba despre presă, FSB se limita la spionarea jurnaliștilor critici la adresa guvernului și la încurajarea acestora să părăsească țara. Atunci când Ivan Safronov, un fost jurnalist al cotidianului Kommersant, a fost arestat sub acuzația de trădare în vara anului 2020, acest lucru a fost înțeles ca un mesaj pentru ceilalți: nu mai scrieți despre chestiuni sensibile sau părăsiți țara.

În anul următor, mulți jurnaliști ruși au fost trecuți pe o listă guvernamentală de agenți străini, dar nu au fost arestați, iar mulți au plecat în exil. Acest exod a continuat în prima parte a războiului din Ucraina, când sute de jurnaliști și activiști ruși au fugit în străinătate.

Însă începând din primăvară, FSB și-a propus să inverseze această tendință. La două luni după începerea războiului, spre exemplu, FSB l-a lăsat pe proeminentul politician de opoziție Vladimir Kara-Murza să intre în țară.

De ani de zile, Kara-Murza făcea naveta între Statele Unite, Europa și Rusia, promovând sancțiuni împotriva acoliților lui Putin. În aprilie, el a zburat la Moscova și a fost lăsat să intre în țară, dar a fost aruncat rapid în închisoare, unde se află de atunci, fiind acuzat că a răspândit informații false despre război.

În iulie, un alt politician de opoziție, Ilia Iașin, a fost arestat sub acuzații asemănătoare.

După ce Aleksei Navalnîi a fost arestat și încarcerat, Iașin rămăsese cea mai proeminentă figură a opoziției. Acum, și el a fost redus la tăcere.

Acest lucru nu este un accident. Începând din luna mai a acestui an, FSB a vizitat familiile rușilor plecați în exil pentru a transmite mesajul că guvernul de la Moscova este pregătit să îi primească înapoi.

Există, de asemenea, rapoarte conform cărora specialiști ruși în IT care au părăsit Rusia la începutul războiului, dar s-au întors apoi, au fost convocați la sediul FSB și interogați. Agenția căuta informații în special despre exilații ruși care au rămas în străinătate.

În loc să îi forțeze pe ruși să plece în străinătate, unde ar putea încuraja mișcările de opoziție, regimul a decis că ar fi mai bine să îi țină sub supraveghere atentă în Rusia – o abordare folosită ultima dată de Kremlin în primele etape ale Războiului Rece.

În vizorul FSB se află jurnaliști, oameni de știință, avocați

În același timp, FSB a devenit mai îndrăzneț în acțiunile de urmărire a jurnaliștilor și a altor persoane care se află de mult timp în exil.

Cei doi jurnaliști care semnează analiza din revista Foreign Affairs citează propria lor experiență. Concret, în martie, departamentul de securitate internă al FSB a inițiat un dosar penal împotriva lui Andrei Soldatov, sub acuzația de răspândire de știri false despre război, acuzații care prevăd o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Conturile bancare ale lui Soldatov din Rusia au fost înghețate, iar guvernul rus a emis mandate internaționale oficiale de arestare și extrădare a acestuia în Rusia.

Numărul jurnaliștilor ruși care au fost amenințați cu acuzații similare nu a făcut decât să crească în ultima vreme. Și, întrucât majoritatea trăiesc deja în exil, cazurile penale au rolul de a pune o presiune suplimentară asupra rudelor lor din Rusia.

La fel de dramatică a fost și represiunea tot mai dură a agenției împotriva oamenilor de știință, a avocaților și a altor ruși implicați în activități pe care regimul le consideră acum suspecte.

Eforturile FSB de a hărțui și intimida oamenii de știință ruși care colaborează cu instituții de cercetare străine nu sunt noi. Dar, de la începutul războiului, FSB a devenit mult mai agresiv.

Pe 30 iunie, agenția a luat măsuri extreme împotriva lui Dmitri Kolker, directorul Laboratorului de Optică Cuantică de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, acuzându-l de trădare pentru că ar fi împărtășit secrete de stat cu China. Acesta ținuse o serie de prelegeri în China.

Deși Kolker era internat într-un spital, cu cancer pancreatic în stadiul 4, FSB l-a arestat și l-a trimis la închisoarea Lefortovo, unde omul a murit trei zile mai târziu.

Mulți ruși au fost șocați, dar acesta nu a fost deloc un incident izolat, scriu cei doi jurnaliști. Cu o zi înainte de arestarea lui Kolker, FSB l-a încarcerat pe Dmitri Talantov, un avocat proeminent pentru drepturile omului, care îl apărase pe Safronov, jurnalistul acuzat de trădare de către FSB. Talantov s-a trezit acum acuzat de răspândirea de știri false despre război.

FSB stă cu ochii și pe economie

Chiar și sectoarele principale ale economiei rusești au fost supuse presiunilor FSB. Din iunie, agenția rusă de monitorizare financiară, împreună cu FSB, a investigat clinicile medicale din întreaga țară pentru că au prescris medicamente occidentale în locul celor rusești.

Campania a fost prezentată publicului ca o „combatere a schemelor companiilor farmaceutice străine care își vând medicamentele prin intermediul medicilor ruși”.

Kremlinul a cerut, de asemenea, FSB să investigheze birocrații care „nu au reușit” să înlocuiască produsele străine, cum ar fi tehnologiile IT, cu cele rusești.

Epurările din FSB au început să ajungă și la elita rusă, inclusiv la înalții oficiali din domeniul securității.

În iulie, trei generali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne au fost arestați sub acuzația de deturnare de fonduri. Operațiunea a fost văzută ca un mesaj adresat ministrului de interne. Practic, nimeni nu este complet în siguranță în acest nou stat al securității.

Aceasta este doar cea mai recentă dintr-o serie de epurări care i-au vizat și pe Oleg Mitvol, un fost prefect al secției de votare din Moscova, bine conectat, și pe Vladimir Mau, un economist rus de renume, apropiat de blocul liberal din guvern și șef al Academiei Prezidențiale de Economie Națională și Administrație Publică, principalul centru de formare a birocraților ruși.

Mitvol a fost aruncat în închisoare, iar Mau a fost plasat în arest la domiciliu – evenimente care au neliniștit elitele financiare moscovite.

Strategia din Ucraina

Cea mai izbitoare schimbare de strategie are legătură cu tacticile FSB în Ucraina.

Înainte de război, rolul FSB era în principal de a recruta politicieni ucraineni. Acum, agenția desfășoară o operațiune masivă de reținere a unui număr mare de ucraineni în Rusia și în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Principala sarcină a acestei operațiuni nu este de a demasca teroriștii ucraineni, așa cum susține oficial FSB, ci mai degrabă de a procesa un număr mare de oameni, pentru a recruta posibili spioni care să fie trimiși înapoi în Ucraina, la ordinele FSB.

FSB nu a neglijat nici urmărirea nemiloasă a agenților de informații ucraineni, precum și a unităților care au apărat oțelăria Azovstal, în asediul de 82 de zile din Mariupol.

Împreună cu rușii care sunt acuzați de trădare de stat, acești ucraineni de mare valoare au fost trimiși la închisoarea Lefortovo.

De ce a schimbat Putin rolul FSB

Noul rol radical al FSB ridică întrebări mai ample cu privire la regimul lui Putin, scriu Soldatov și Borogan.

De ani de zile, este bine-cunoscut faptul că președintele și-a modelat serviciile de securitate în parte după practicile sovietice, inclusiv după cele ale KGB-ului, în rândul căruia a petrecut aproape 16 ani.

Pentru o mare parte din perioada în care Putin a fost în funcție – și mai ales în ultimii cinci ani, când a încercat să își consolideze regimul – modelul KGB a avut sens.

În primul rând, în ultimele decenii ale epocii sovietice, KGB-ul a rămas o organizație relativ mică și a preferat o abordare mai relaxată a controlului. Acesta supraveghea și spiona pe toată lumea, de la muncitorii din fabrici până la balerine, dar nu căuta să facă arestări sau epurări la scară largă.

În schimb, se baza pe forme sofisticate de intimidare care puteau să-i facă pe oameni să se alinieze fără represiuni în masă.

În alte privințe, KGB-ul a fost, de asemenea, modelat de politica epocii post-Stalin, spun cei doi. În loc să fie controlat de un singur lider atotputernic, serviciul era o organizație birocratică, care răspundea în fața Partidului Comunist.

Și, deși agenția era omniprezentă, ea era în mare parte invizibilă. Ofițerii KGB urau uniformele militare, preferând, în schimb, costumele gri.

În primii săi 15 ani la putere, Putin s-a bazat pe FSB, dar a încercat să îl distanțeze oarecum de KGB.

El dorea ca FSB să fie forța sa de reacție rapidă, care să vină în grabă cu soluții la problemele politice din interiorul și din afara Rusiei.

Dar, după ce FSB l-a dezamăgit în mod repetat – nereușind să-l avertizeze cu privire la revoluțiile portocalii, la protestele de la Moscova și, în cele din urmă, la revoluția Maidan din Kiev din 2014 – Putin a schimbat regulile.

Renunțând la forța de reacție rapidă, el a revizuit mandatul FSB astfel încât acesta să fie mai apropiat de cel al KGB-ului. Președintele a făcut din acesta un instrument pentru asigurarea stabilității politice prin intimidarea poporului rus, inclusiv a elitelor.

Acum, mișcările recente sugerează că Putin își schimbă din nou cursul. În locul KGB-ului din anii 1970 și 1980, FSB seamănă din ce în ce mai mult cu serviciul secret al lui Stalin, NKVD-ul, care urmărea într-o măsură mult mai mare controlul total al populației rusești.

În război constant cu toată lumea

NKVD-ul lui Stalin – Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne – a fost o adevărată monstruozitate, scriu Soldatov și Borogan.

Stalin a conceput în mod intenționat ministerul pentru a supraveghea părți vaste și foarte diferite ale statului sovietic, inclusiv sistemul feroviar național sau programul nuclear, precum și asasinatele din străinătate.

NKVD-ul supraveghea poliția, operațiunile de spionaj, represiunile politice și Gulagul (sistemul extins de lagăre de muncă forțată din Uniunea Sovietică), precum și industria construcțiilor și chiar serviciile publice.

Pentru a opera aceste represiuni interne, NKVD-ul, care avea nevoie de o birocrație uriașă, a construit o rețea de direcții în toată țara.

NKVD-ul era, de asemenea, puternic militarizat. Nu numai că ofițerii NKVD purtau uniforme și aveau grade militare, dar agenția dispunea și de propriile unități dotate cu armament greu, precum tancuri și avioane.

La sfârșitul anilor 1930, când războiul din Europa părea din ce în ce mai probabil, Stalin a organizat țara pe baze militare, începând cu birocrația sa de securitate.

Odată ce a început războiul, trupele NKVD au înființat tabere în teritoriile ocupate din Polonia și țările baltice pentru a identifica disidenții și pentru a recruta agenți.

De asemenea, NKVD-ul a coordonat o campanie de convingere a exilaților ruși să se întoarcă în Rusia la sfârșitul războiului. Mulți dintre ei au fost convinși să se întoarcă – doar pentru a sfârși în lagărele lui Stalin.

Practic, NKVD-ul a fost conceput pentru un regim care se afla în mod constant în război: cu propriii săi dușmani politici, cu foștii camarazi din țară și din străinătate și cu Occidentul, spun cei doi jurnaliști.

Ceea ce a făcut ca NKVD-ul să fie atât de puternic – și atât de temut – a fost faptul că răspundea doar în fața lui Stalin, nu a Partidului Comunist sau a guvernului sovietic.

De când a început războiul din Ucraina, statul securist al lui Putin, aflat în creștere rapidă, pare să se apropie tot mai mult de predecesorul său stalinist, observă Soldatov și Borogan.

Militarizarea FSB-ului, noile sale tabere de recrutare, tacticile sale din ce în ce mai deschise și mai brutale sugerează că Putin se uită mai atent la abordarea NKVD-ului – o agenție care a fost forjată de un stat totalitar, în timp de război.

Kremlinul pregătește țara pentru un astfel de război lung, concluzionează cei doi jurnaliști ruși.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
GSP.RO
Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
ȘOC! Cuplu surpriză în showbizul românesc. Vedeta care are un nou iubit la 76 de ani!
Playtech.ro
ȘOC! Cuplu surpriză în showbizul românesc. Vedeta care are un nou iubit la 76 de ani!
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Viva.ro
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Două familii şi-au împărţit pumni şi picioare la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Motivul: Care copil se dă primul în carusel
Observatornews.ro
Două familii şi-au împărţit pumni şi picioare la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Motivul: Care copil se dă primul în carusel
A fost mâncat de porcii din gospodărie. Sfârșit dramatic pentru un bărbat din Botoșani
Știrileprotv.ro
A fost mâncat de porcii din gospodărie. Sfârșit dramatic pentru un bărbat din Botoșani
De ce nu e bine să pui magneți pe frigider. Mulți români nu știu că e o mare greșeală
FANATIK.RO
De ce nu e bine să pui magneți pe frigider. Mulți români nu știu că e o mare greșeală
Scandal la Cupa Mondială! SUA au modificat steagul adversarei din grupă. Cum arată acum şi care e explicaţia din spatele controversei | FOTO
Orangesport.ro
Scandal la Cupa Mondială! SUA au modificat steagul adversarei din grupă. Cum arată acum şi care e explicaţia din spatele controversei | FOTO
Horoscop 27 noiembrie 2022. Berbecii nu prea vor avea parte de liniște, din cauza unor complicații pe care le descoperă acum
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2022. Berbecii nu prea vor avea parte de liniște, din cauza unor complicații pe care le descoperă acum
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday
PUBLICITATE
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday