În discursul său, președintele Federației Ruse și-a descris planul pas cu pas:

  1. prin referendumuri va alipi o parte din regiunile ocupate ale Ucrainei: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie
  2. va crește numărul de soldați implicați în lupte, fiind posibilă acum recrutarea tuturor celor care au făcut armata sau au statut de rezerviști în Rusia, ceea ce reprezintă o mare majoritate a populației masculine, cu vârstă combativă
  3. dacă, așa cum se întâmplă acum, Ucraina își va recuceri din teritoriile ocupate, Putin amenință că va folosi arma nucleară, considerându-le ale Rusiei, prin referendumuri care urmează să fie derulate în scurt timp

UPDATE 13.12: Letonia a anunțat că nu va primi cetățeni ruși care ar vrea să treacă granița ca să scape de mobilizare, relatează Reuters.

„Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei pentru cetățenii ruși cu vize Schengen”, a precizat ministrul de externe Edgars Rinkevics într-un mesaj publicat pe Twitter.

La rândul său, după decizia Rusiei, Lituania a anunțat, prin vocea ministrului apărării, Arvydas Anušauskas, că își va pune în alertă maximă Forța de Reacție Rapidă, relatează The Guardian.

Rusia a anexat oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Vladimir Putin: „Ne vom apăra teritoriul cu toată puterea și cu toate mijloacele”
Recomandări
Rusia a anexat oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Vladimir Putin: „Ne vom apăra teritoriul cu toată puterea și cu toate mijloacele”

Mai multe informații: Măsurile anunțate de două state baltice după ce în Rusia vecină Putin a decretat mobilizarea parțială

UPDATE 12.18: Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat miercuri că mobilizarea parțială anunțată de președintele Vladimir Putin este un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular și care arată că războiul nu decurge conform planurilor Rusiei.

„Apel absolut previzibil, care pare mai degrabă o încercare de a-și justifica propriul eșec. În mod clar, războiul nu decurge conform scenariului Rusiei și, prin urmare, l-a făcut pe Putin să ia decizii extrem de nepopulare de mobilizare și restrângere severă a drepturilor omului”, a declarat consilerul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru Reuters.

Mai multe informații: Consilier al lui Zelenski, despre anunțul lui Putin: ”Previzibil. O încercare de a-și justifica propriul eșec”

UPDATE 12.12: Mișcarea rusă antirăzboi „Vesna” (Primăvara) a lansat miercuri un apel la proteste naționale în urma anunțului președintelui Vladimir Putin, care a decretat „mobilizarea parțială”, relatează site-ul rusesc independent Meduza.

Activiștii Vesna cer organizarea de proteste în miercuri seară, la ora locală 19.00 (aceeași oră la București).

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Recomandări
Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”

„Vladimir Putin tocmai a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Acest lucru înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. (…) Acum războiul va ajunge cu adevărat în fiecare casă și în fiecare familie” spun activiștii.

„Acțiunea de protest este doar începutul. Suntem încrezători că decizia de a protesta ar putea fi sfârșitul pentru acest guvern. Țara trebuie să iasă acum. Totul este în mâinile noastre!”, se mai precizează în mesajul activiștilor.

Mai multe informații: Apel în Rusia la acțiuni împotriva mobilizării anunțate de Putin: „Războiul a ajuns în casele noastre, la cei dragi nouă”

UPDATE 11.31: Liderii internaționali reacționează în urma anunțului privind mobilizarea parțială în Rusia făcut de președintele Vladimir Putin.

Ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina, Bridget A. Brink , scrie într-un mesaj pe Twitter că ordinul dat de liderul de la Kremlin este un semn de ”slăbiciune”.

”Referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec rusesc. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei privind pretinsul teritoriu ucrainean anexat și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis dimplomatul american.

Biserica schimbă regulile după cazul Visarion Alexa: spovedania nu se mai face în chilii, iar duhovnicii trebuie să fie „eliberați de robia patimilor trupești”
Recomandări
Biserica schimbă regulile după cazul Visarion Alexa: spovedania nu se mai face în chilii, iar duhovnicii trebuie să fie „eliberați de robia patimilor trupești”

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că țara sa „ia în considerare un răspuns” la escaladarea războiului din Ucraina, relatează The Telegraph. El a vorbit despre „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei”, adăugând că vor exista consultări și discuții cu privire la un răspuns la anunțul lui Putin.

O reacție a venit și din partea ministrului chinez de externe, care s-a referit la declarația liderului rus despre folosirea armelor nucleare. Șeful diplomației de la Beijing a făcut apel la dialog și consultare din partea tuturor. Poziția Chinei cu privire la Ucraina este consecventă și clară, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin al ministrului chinez de externe.

Mai multe informații: Reacția Chinei, după amenințările lui Putin la adresa Occidentului: „Poziția noastră este clară”

La rândul său, Petr Fiala, premierul Cehiei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că mobilizarea parțială este o „încercare de a escalada și mai mult războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei” și „o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”.

Despre un eșec al Rusiei a vorbit și consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak. Oficialul de la Kiev a declarat pentru Reuters că Vladimir Putin încearcă să transfere asupra Occidentului vina pentru declanșarea unui „război neprovocat” și înrăutățirea situației economice a Rusiei.

„Apel absolut previzibil, care pare mai degrabă o încercare de a-și justifica propriul eșec”, a spus Podoliak.

UPDATE 10.30: Aproximativ 300.000 de rezerviști vor fi mobilizați, a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, adăugând că aceștia „vor fi pregătiți militar înainte de a fi dislocați” în Ucraina.

„Mobilizarea este necesară pentru a controla linia de contact de 1.000 km, precum și teritoriile eliberate”, a mai declarat ministrul, citat de agenția rusă RIA Novosti.

Citește și: Șoigu recunoaște că „mobilizarea parțială” se poate face dintr-un număr „uriaș” de oameni, dar promite că nu va apela decât la 300.000 de persoane

UPDATE 9.40: Liderul de la Kremlin a afirmat, totodată, că susține referendumurile pe care separatiștii vor să le organizeze pentru alipirea la Rusia.

„Sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo, mulți au devenit refugiați, au fost bombardați constant de neonaziști care au atacat spitale, școli. Avem tot dreptul să ne opunem măcelăririi oamenilor și trebuie să le dăm o șansă”, a spus președintele rus.

Autoproclamatele republici separatiste Donețk și Luhansk au anunțat că în perioada 23-27 septembrie vor organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia. De asemenea, prorușii din zonele ocupate din Herson și Zaporojie anunțau că pregătesc demersuri similare.

UPDATE 9.30: Președintele rus a acuzat statele occidentale de „șantaj nuclear” împotriva Rusiei și a avertizat că situația se va putea întoarce împotriva lor.

Putin a declarat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor constata că situația se poate întoarce împotriva lor.

Mai multe informații: „Nu este o cacealma”: Vladimir Putin avertizează Occidentul că este dispus să folosească armele nucleare

UPDATE 9.11: Președintele rus a acuzat Occidentul că vrea să distrugă Rusia și că trebuie „să aparăm patria mamă pentru a asigura protecția poporului nostru”.

Mobilizarea parțială înseamnă că toți rezerviștii vor fi chemați să lupte. „Vor fi antrenați suplimentar”, a subliniat Putin, care a precizat că decretul a fost publicat.

UPDATE, 21 septembrie, ora 9.08 Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia.

„Pentru a ne proteja patria și integritatea, consider că este necesar să anunț mobilizarea parțială”, a spus liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Meduza.

Spre deosebire de mobilizarea generală, care înseamnă mobilizarea tuturor bărbaților, cea parțială înseamnă că vor fi chemați doar cei aflați în rezervă.

UPDATE ora 23:20: Presa rusă relatează că mesajul către națiune al președintelui Vladimir Putin a fost amânat pentru miercuri, la 8 dimineața ora Moscovei (nr. aceeași ora în România), potrivit The Guardian. Nu este clar de ce a fost amânat discursul.

Ulterior, publicația rusă Baza a transmis pe canalul de Telegram că discursul ar urma să fie transmis de la ora 9 la 10, ora Moscovei, informație venită pe surse de televiziunile și radiourile care ar fi fost anunțate să pregatească acest interval de timp pentru transmisie.

UPDATE ora 23:00: Mesajul către națiune al președintelui Vladimir Putin a fost amânat pentru miercuri, 21 septembrie, a anunțat fostul său consilier Serghei Markov, într-un mesaj postat pe Telegram, relatează SkyNews.

Un mesaj similar a fost sugerat de Margarita Simonian, redactorul-șef al televiziunii Russia Today. Ea le-a transmis urmăritorilor de pe Telegram „să meargă la somn”, sugestie că mesajul nu va mai fi transmis în această seară.

UPDATE ora 22:20: Russia Today și Pervîi Kanal au eliminat știrea prin care anunțau că Vladimir Putin va adresa marți seară un mesaj națiunii. La rândul său, Moskovsky Komsomolets a scris că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov nu răspunde apelurilor pentru a confirma, potrivit paginii de Telegram a publicației independente Meduza.

Discursul lui Putin a fost anunțat prima dată de publicația rusă RBC care cita trei surse apropiate de administrația prezidențială.


Potrivit surselor citate de presa internațională, liderul de la Kremlin va vorbi, cel mai probabil, de referendumurile cerute de separatiștii proruși din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – regiuni din Ucraina unde forțele ruse controlează o parte însemnată de teritoriu. Această posibilitate este relatată de publicația rusă RBS, citată de Kommersant, pe baza unor surse de la Kremlin.

De asemenea, Vladimir Putin ar putea vorbi despre mobilizare generală pentru război, o solicitare făcută de numeroase voci din societatea rusă, dar respinsă până în prezent de Kremlin, care susține că Ucraina duce „o operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare” și nu a declarat război.

Acest mesaj vine în ziua în care autoproclamatele republici Donețk și Luhansk au anunțat oficial că în perioada 23-27 septembrie vor organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia și, de asemenea, după ce prorușii din zonele ocupate din Herson și Zaporojie au precizat că așteaptă permisiunea Kremlinului pentru a organiza un referendumuri similare.

În așteptarea declarațiilor lui Vladimir Putin, mai mulți lideri internaționali au anunțat deja că resping organizarea de referendumuri în cele patru regiuni ucrainene și nu vor recunoaște rezultatele.

Emmanuel Macron a numit planurile „cinice” și „o parodie”, în timp ce Casa Albă, prin vocea consilierului pentru securitate națională, a spus că sunt un afront la adresa principiului suveranității și integrității teritoriale.

De asemenea, în marja summitului ONU, Recep Erdogan, care a menținut o poziție de mediator în cele aproape șapte luni de război, a anunțat că Turcia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor.

Autoritățile ucrainene reamintesc că pregătirea și organizarea pseudoreferendumurilor reprezintă o infracțiune, iar toți cei implicați vor fi trași la răspundere.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a transmis că Rusia inventează „liniștirea” publicului său în acest fel. Ocupanții au decis să răspundă astfel la contraofensiva Ucrainei. Oficialul a dat asigurări că armata ucraineană luptă în continuare pentru eliberarea teritoriilor.

În schimb, Olga Kovitidi, senator și reprezentant al puterii executive a Crimeei în Consiliul Federației Ruse, a precizat că atacurile din Ucraina după anunțarea rezultatelor referendumurilor vor fi considerate drept agresiune directă împotriva Federației Ruse.

Mesajul adresat națiunii ruse vine și în condițiile în care parlamentarii ruși au adoptat marți amendamente cuprinzătoare la Codul Penal prin care introduc pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru acte de război, inclusiv pentru soldații care se predau, într-un moment în care armata rusă se confruntă cu pierderi semnificative în războiul din Ucraina.

Proiectul adoptat de Duma de Stat introduce conceptele de „mobilizare, lege marțială și timp de război” nemenționate anterior în Codul Penal rus, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Cikov, care a relatat pentru prima dată despre proiectul de lege.

De altfel, după succesul contraofensivei ucrainene din Harkov, un deputat al partidului lui Putin a cerut mobilizare generală pentru război, dar Kremlinul a respins solicitarea. „În acest moment, nu, acest lucru este exclus”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Autoritățile ruse au negat în repetate rânduri necesitatea mobilizării generale, dar tema a continuat să fie discutată în societatea rusă.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

Jumbo   •   21.09.2022, 10:13

Și uite asa s a trecut la alt nivel?. Îs curios când umbla Putin la cutia cu maimute?. Nu alea nucleare, alea le da sigur cu dedicație doar pt sua și MB

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șoc în Spania, cu cine susține presa că Shakira s-ar iubi. El a divorțat anul trecut după o relație de 11 ani
GSP.RO
Șoc în Spania, cu cine susține presa că Shakira s-ar iubi. El a divorțat anul trecut după o relație de 11 ani
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Playtech.ro
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Rusia s-a apropiat de România cu 1.000 de km după anexarea celor 4 regiuni. Care vor fi urmările pe viitor
Observatornews.ro
Rusia s-a apropiat de România cu 1.000 de km după anexarea celor 4 regiuni. Care vor fi urmările pe viitor
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Știrileprotv.ro
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Alexandru Tzaicu e primul chirurg român care s-a operat singur: ”Simt o senzație plăcută, de la basin în jos, pare ca un curent lin, plăcut, gâdilitor”
FANATIK.RO
Alexandru Tzaicu e primul chirurg român care s-a operat singur: ”Simt o senzație plăcută, de la basin în jos, pare ca un curent lin, plăcut, gâdilitor”
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase