Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrain au tăiat legăturile diplomatice și au anulat legăturile aeriene, terestre și maritime cu Qatar luna trecută, acuzându-l de o listă de nemulțumiri, inclusiv de sprijinirea extremismului. Qatar a negat acuzațiile și a caracterizat ultimatumurile blocului drept un afront adus suveranității sale.
Citește și: Ce-a pățit ANDRA aseară pe scena din Sibiu. Artista l-a sunat imediat pe soțul ei
Procurorul public din Qatari, Ali Al-Marri, a declarat reporterilor, că a fost convocată o comisie ce se va ocupa de cererile făcute de companii private, instituții publice și persoane fizice.
El a oferit câteva detalii, însă a declarat că organismul va utiliza mecanisme interne și internaționale pentru a solicita despăgubiri și va angaja firme de avocatură din străinătate să se ocupe de pretențiile sale.
„Aveți oameni care au suferit daune, oameni de afaceri care au suferit daune, bănci care au suferit daune ca urmare a acestei blocade”, a spus el. „Cei care au provocat aceste daune trebuie să plătească despăgubiri”, a adăuat oficialul.
Din noul comitet fac parte ministrul Justiției și ministrul afacerilor externe al Qatarului.
În urmă cu două săptămâni, Kuwait, principalul mediator al Crizei din Golful Persic, a prezentat Qatarului o lista cu condiții cerute de cele patru țări care au întrerupt luna trecută relațiile diplomatice cu Doha. Printre revendicările acestora se numără și închiderea rețelei media al-Jazeera. Săptămâna trecută, Doha a răspuns, însă, spunând că nu este de acord cu condițiile impuse de cele patru ţări arabe, în frunte cu Arabia Saudită, a pune capăt boicotului.
Citește și: Andreea Ibacka, soţia lui Cabral, în sânii goi şi în braţele altui bărbat