MENIU CAUTĂ
24 Iun. 2017 10:00

Criza din Golf| Condițiile cerute de cele patru țări arabe pentru a înceta boicotul față de Qatar

Distribuie

Kuwait, principalul mediator al Crizei din Golful Persic, a prezentat, vineri, Qatarului o lista cu condiții cerute de cele patru țări care au întrerupt luna trecută relațiile diplomatice cu Doha. Printre revendicările acestora se numără și închiderea rețelei media al-Jazeera, scrie AP.

Cele patru ţări arabe, în frunte cu Arabia Saudită, au prezentat o listă de revendicări cu scopul de a pune capăt boicotului instituit împotriva Qatarului

Lista de solicitări are 13 punte. Printre altele i se cele Qatarului să-şi întrerupă legăturile cu mişcările islamiste Fraţii Musulmani, Hezbollah, şi grupările jihadiste Al-Qaida şi Statul Islamic. De asemenea i s-a cerut să-şi închidă toate misiunile diploamtice în Iran, să expulzeze membri ai Gardienilor Revoluţiei şi să facă comerţ cu Teheranul respectând sancţiunile care i-au fost impuse de Statele Unite.

Au mai cerut și ca Doha să închidă o bază militară turcă pe teritoriul statului, însă Turcia a anunţat vineri că nu intenţionează să-şi închidă baza în Qatar.

Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, acuzând administrația de la Doha de destabilizarea regiunii și de sprijinira terorismului. Cele cinci țări acuză Qatarul că susține grupuri teroriste, inclusiv Frăția Musulmană. Agenția de știri din Arabia Saudită, SPA, a spus că Riyadhul și-a închis granițele pe urcat, mare și prin aer. Oficialii  saudiți au spus că s-a luat această decizie pentru a-și „proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”.

Citește mai multe despre Doha și Qatar pe Libertatea.

Comentarii