Mergi direct la conținut »
Raportul MCV va fi prezentat miercuri. L. Orban: Mă aștept să fie efecte după discuțiile cu legea grațierii
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Raportul MCV va fi prezentat miercuri. L. Orban: Mă aștept să fie efecte după discuțiile cu legea grațierii

Raportul MCV va fi prezentat miercuri. L. Orban: Mă aștept să fie efecte după discuțiile cu legea grațierii

Raportul MCV va fi prezentat miercuri. Comisia Europeană va discuta noul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria.

La nivel tehnic, va fi al patrulea raport pozitiv consecutiv pentru România. Cu toate acestea, în Colegiul Comisarilor vor apărea, probabil, discuții despre chestiunea ordonanțelor de guvern ce urmăresc grațierea și modificarea Codului penal, a declarat la Digi 24 consilierul prezidențial Leonard Orban.

„Miercuri, Comisia Europeană discută noul raport MCV pentru Bulgaria și România. Deci, din acest punct de vedere, al calendarului, nu știu dacă se putea un moment mai potrivit – în ghilimele – să se întâmple o asemenea chestiune, exact cu o săptămână înainte de publicarea raportului. Eu mă aștept ca să fie efecte și să se vadă în acest raport”, a declarat Leonard Orban, referindu-se la discuțiile despre modificarea Codului penal și despre o lege a grațierii.

El a precizat că efectele acestor discuții vor consta în evidențierea unei probleme a „sustenabilității progreselor pe care România le-a înregistrat în ultimii ani”.

Cu toate acestea, Leonard Orban a declarat că, după adoptarea raportului, subiectul România va fi din ce în ce mai mult în dezbatere europeană, în contextul în care vine raportat la anumite involuții din țări din regiunea noastră, precum Ungaria și Polonia.

„Sper să nu ajungem și noi să fim un caz care să fie discutat intens la nivel european – și nu numai –  de către decidenți importanți”, a declarat Leonard Orban.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Întrebat dacă se așteaptă să apară în raport chestiunea ordonanțelor de urgență, care a apărut în ultima săptămână, Leonard Orban a răspuns: „Categoric da”.

Raportul va fi pozitiv pentru că privește la toți cei zece ani de progrese, de la momentul aderării României la UE.

„Este evident că progresele s-au înregistrat și sunt indubitabile. Dar, pe de altă parte, există și elemente care, parțial, le contrabalansează”, a spus Leonard Orban.

Fostul comisar se așteaptă ca Bruxelles-ul să formuleze niște recomandări, adresate inclusiv Parlamentului din România.

„În măsura în care aceste recomandări vor fi îndeplinite, da, se va putea pune problema finalizării Mecanismului. Dacă nu, nu”, a punctat consilierul prezidențial.

Close
Închide
  Close