MENIU CAUTĂ

Reacția CSM, după introducerea în Codul Penal a infracţiunilor de „rea-credinţă” şi „gravă neglijenţă”

Distribuie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, vineri, că nu va susţine propunerile de modificare a Codului penal ce vizează introducerea infracţiunilor de „rea-credinţă” şi „gravă neglijenţă” sau alte incriminări de natură să aducă atingere independenţei Justiţiei.

„Referitor la preocuparea sistemului judiciar faţă de informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la unele amendamente la proiectul de lege în discuţie, menţionăm că, în procedura parlamentară, Consiliul nu va susţine acele amendamente (…) vizând introducerea infracţiunilor de ‘rea-credinţă’ şi ‘gravă neglijenţă’ sau alte incriminări de natură să aducă atingere independenţei Justiţiei”, se arată în mesajul CSM, citat de Agerpres.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei dezbate, în această perioadă, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

„Propunerile cuprinse în proiectul de lege au fost analizate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul comisiei de specialitate, poziţia exprimată de Consiliu şi transmisă Parlamentului ţinând cont şi de numeroasele propuneri şi observaţii comunicate de instanţele judecătoreşti şi de Parchetele de pe lângă acestea cu privire la proiectul de lege, dar şi cu privire la alte modificări legislative, rezultate din aplicarea Codului penal, în privinţa cărora s-a apreciat că ar conduce la îmbunătăţirea cadrului normativ”, a amintit CSM.

„În lumina rolului său constituţional, de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii va continua demersurile instituţionale pentru un cadru normativ care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi realizarea unei justiţii eficiente, bazată pe proceduri predictibile”, a mai transmis CSM, care precizează că îşi va exprima poziţia în funcţie de amendamentele ce vor fi discutate în cadrul comisiei speciale a Parlamentului.

„În procedura parlamentară, în realizarea dreptului membrilor autorităţii legislative, pot fi formulate amendamente, care se supun analizei Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi în raport de care Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia”, se mai notează în mesajul Consiliului.

Vineri, președintele Klaus Iohannis a transmis că atacă la CCR legea CSM, a doua lege din pachetul legilor justiției. Este vorba despre legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Șeful statului precizează în sesizare că textul legii este lipsit de claritate, precizie și predictibilitate și încalcă mai multe articole din legea fundamentală.


România a depășit Grecia și a devenit a 16-a economie a Uniunii Europene. Cehia se menține în fața noastră

Citește mai multe despre Codul Penal și consiliul superior al magistraturii pe Libertatea.

Comentarii