Mergi direct la conținut »
Reacția liderilor UE după ce Theresa May a anunțat că demisionează: Nu va exista un acord mai bun
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Reacția liderilor UE după ce Theresa May a anunțat că demisionează: Nu va exista un acord mai bun

Leo Varadkar, premierul Irlandei a declarat vineri că se teme ca demisia premierului britanic Theresa May să nu facă Brexitul să intre într-o fază "foarte periculoasă" pentru Irlanda. În același timp, Jean Claude-Juncker a declarat că poziția UE nu s-a schimbat.

”Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a urmărit anunţul premierului Theresa May din această dimineaţă fără o bucurie personală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

”Preşedintelui i-a plăcut foarte mult şi a apreciat munca depusă alături de primul ministru May. Va respecta în egală măsură şi va stabili raporturi de colaborare cu oricare alt nou prim-ministru, oricine ar fi acesta. Poziţia noastră privind acordul de retragere – nu există nicio modificare din acest punct de vedere”, a transmis purtătoarea de cuvânt.

Aceasta a reiterat faptul că blocul nu va renegocia acordul referitor la Brexit, dar ar putea amenda declaraţia politică însoţitoare, referitoare la viitorul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit.

O poziție mai îngrijorată o au liderii de la Dublin, Marea Britanie fiind principalul partener economic al Irlandei.

„Înseamnă că intrăm acum într-o nouă fază în ceea ce priveşte Brexitul, o fază care ar putea fi foarte periculoasă pentru Irlanda”, a declarat premierul irlandez după ce a ieșit de la urne, acolo unde a votat pentru alegerile europene.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

„În cursul următoarelor două luni, vom putea asista la alegerea unui prim-ministru (britanic) eurosceptic care îşi doreşte respingerea acordului de retragere şi alegerea unui ‘no deal’ (Brexit dur, fără acord)”, a adăugat el.

„Indiferent ce se întâmplă, ne vom păstra sângele rece. Vom continua să construim, să întărim şi să aprofundăm alianţele noastre în Europa şi să veghem ca Irlanda să iasă bine”, a continuat Varadkar.

Și ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney a comentat declarația Theresei May spunând că „Din perspectiva mea, nu văd posibilitatea ca Uniunea Europeană viitorului premier o înţelegere diferită sau mai bună decât cea oferită Theresei May”.

Poziţia Uniunii Europene privind termenii ieşirii Marii Britanii din Blocul Comunitar nu s-a schimbat în ciuda anunţului făcut vineri de premierul Theresa May de a demisiona din funcţie pe data de 7 iunie, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, relatează Reuters.


Citește și: Alegeri europarlamentare 2019 în România | Tot ce trebuie să știi despre cum se poate vota pe 26 mai


 

Close
Închide
  Close