Mergi direct la conținut »
Reacția UE, după ce Donald Trump a spus că e dușmanul SUA: "Ce consideră el un prieten?"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Reacția UE, după ce Donald Trump a spus că e dușmanul SUA: „Ce consideră el un prieten?”

Reacția UE, după ce Donald Trump a considerat-o "dușmanul SUA", nu a întârziat să apară. Astfel, europenii s-au arătat luni iritaţi de faptul că au fost calificaţi drept ''inamici'' de către Donald Trump.

În schimb, i-au cerut preşedintelui american să dea dovadă de fermitate pentru a apăra Ucraina în cursul întâlnirii sale cu omologul său rus, Vladimir Putin, de la Helsinki.

”America şi Uniunea Europeană (UE) sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici răspândeşte ‘ştiri false’ ”, a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter, din Beijing, unde participă la cel de-al 20-lea summit UE-China.

”Europa şi China, Rusia şi SUA, astăzi la Beijing şi la Helsinki, au o responsabilitate, aceea de a îmbunătăţi ordinea mondială, nu de a o distruge. Sper că acest mesaj va fi primit la Helsinki”, a adăugat Tusk într-o altă postare pe Twitter, precizează AFP.

”Întrebarea care trebuie pusă lui Donald Trump este ‘Ce consideră el drept un prieten?’ ”, a declarat la – rândul său – şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, la începutul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe la Bruxelles.

„Ne este foarte clar în minte cine sunt prietenii noştri: Statele Unite, desigur. O schimbare de administraţie nu înseamnă schimbarea prieteniei dintre ţări şi popoare”, a afirmat Mogherini, adăugând că ”UE are mulţi alţi prieteni în lume”.

”Se pare că toată lumea este duşmanul său. Declaraţiile lui Trump trebuie tratate cu chibzuinţă”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian.

Ministrul de externe spaniol, Josep Borell, a făcut apel la moderaţie în reacţiile la declaraţiile preşedintelui american. ”Cred că el vrea să vorbească despre concurenţa comercială cu UE şi, prin urmare, termenul ‘inamic’ este o hiperbolă. Sper că aceasta este”, a comentat el.

Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a făcut apel la unitate. ”Preşedintele SUA este provocator. El încearcă să provoace o scindare în UE. Noi nu vedem totuşi lucrurile aşa”, a afirmat Roth, vorbind despre ”parteneriatul profund şi strâns” dintre UE şi SUA.

În opinia sa, UE n-ar trebui să rămână contrariată din cauza comentariilor lui Trump, ”în parte foarte agresive, neadevărate şi nu deosebit de constructive”. ”Doar indignarea nu ne va ajuta. Singurul lucru care ajută este limbajul clar. Şi o poziţie clar unită”, a afirmat Roth.

”SUA sunt un aliat. Noi am reafirmat legătura transatlantică în cursul summitului NATO, chiar dacă avem subiecte de dezacord”, a subliniat și ministrul de externe belgian, Didier Reynders.

”Astăzi trebuie să reafirmăm sprijinul nostru faţă de Ucraina şi Georgia, cu ocazia summitului dintre Donald Trump şi Vladimir Putin şi să reamintim că anexarea Crimeii, situaţia din estul Ucrainei şi prezenţa militară rusă în Georgia sunt inacceptabile. Sperăm că Donald Trump va ridica aceste chestiuni la masa discuţiilor”, a spus ministrul belgian.

”SUA nu înseamnă preşedintele Trump şi Trump nu înseamnă SUA”, a opinat la rândul său ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, adăugând că popoarele din UE şi SUA se consideră prietene. Şeful diplomaţiei luxemburgheze a făcut apel la o atitudine mult mai calmă la comentariile lui Trump.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

El şi-a exprimat speranţa că ”aerul curat” din Scoţia, unde Trump şi-a petrecut weekend-ul jucând golf, l-a ajutat pe preşedintele american să distingă mai bine între ”prieteni” şi ”duşmani”, potrivit Agerpres, care citează DPA.

Preşedintele american Donald Trump a apreciat că Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt, din motive diferite, „inamicii” SUA, într-un interviu difuzat în ajunul primei sale întâlniri bilaterale cu omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki, despre care spune că are „așteptări scăzute”.

Cu toate acestea, Donald Trump a fost lăudat de Kremlin înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin: „E partenerul nostru”.


Citește și: INVESTIGAȚIE LIBERTATEA: Un predator sexual care a agresat o tânără de 20 de ani n-a fost urmărit de procurori pentru că “liftul blocului cu interfon nu e un loc public”!


 

Close
Închide
  Close