Cea de-a 93-a ediţie a Premiilor Oscar s-a încheiat luni dimineața, la ora României. Țara noastră a avut în premieră un film nominalizat la Oscar, la două categorii, documentarul „Colectiv”. 

Filmul lui Alexander Nanau nu a câștigat niciun premiu. Filmul danez „Another Round”, la Film Internațional, și „My Octopus Teacher”, la Documentar, au primit statueta de aur din partea Academiei Americane de Film.

„Mulțumesc că ai mai făcut să tresalte inimile astea românești”

Jurnalista Alexandra Tănăsescu, fostă la Pro TV, acum la site-ul de cultură culturalduba.ro, a scris pe pagina personală de Facebook: „Nu m-am mai trezit la ora 3 dimineața ca să mă uit la o transmisiune live de la meciurile lui Bute încoace. Mulțumesc, «Colectiv», pentru că ai făcut ca o parte din povestea #colectiv să fie văzută în întreaga lume. Mulțumesc că ai mai făcut să tresalte inimile astea românești, care nu prea mai au motive să tresalte”, a notat Tănăsescu.

„Nimic nu este mai al dracului pentru un român decât succesul altui român”

„Pentru toate motivele pe care o să le descopere generațiile viitoare, documentarul «Colectiv» e câștigător”
Florin Negruțiu. Foto: Facebook
Una dintre cele mai bătăioase ziariste din România a răbufnit: „Hoțiile din trecut s-au prescris. Cele din viitor sunt acum legalizate prin noua OUG 13”
Recomandări
Una dintre cele mai bătăioase ziariste din România a răbufnit: „Hoțiile din trecut s-au prescris. Cele din viitor sunt acum legalizate prin noua OUG 13”

Și Florin Negruțiu, jurnalist Republica.ro și Digi 24, a avut un comentariu pe marginea rezultatelor de la Oscar. Primul: „Dacă filmul «Colectiv» ar fi luat Oscarul, mulți ficați prin presă ar fi crăpat dimineață. Puțini au trecut de obsesia cauzatoare de pietre la fiere că este un film «despre Tolontan» sau «despre Vlăduț»”.

”Pentru că la Oscar se uită doar câțiva huhurezi care se trezesc la 3 dimineața și pentru rațiunile de la punctul 1, excepționala performanță a unei producții românești peste Ocean a avut în România mai degrabă o receptare de ilegaliști. Pentru că nimic nu este mai al dracului pentru un român decât succesul altui român”, a scris Negruțiu.

„«Colectiv» a dus în întreaga lume o realitate dură, care ne-a zdruncinat”

„Pentru toate motivele pe care o să le descopere generațiile viitoare, documentarul «Colectiv» e câștigător”
Amalia Enache. Foto: Facebook

Amalia Enache, prezentator al Știrilor Pro TV, a avut un mesaj în care a spus că valul de mânie publică împotriva unei melodii a Loredanei vine, cumva, din aceeași incapacitate de a ne bucura precum în legătură cu dubla nominalizare ”Colectiv”. 

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ
Recomandări
Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ

 „Colectiv are două nominalizări! Totuși, românul preferă să nu simtă vreun entuziasm și vreo mândrie națională, ci să fie dezamăgit, aoleu, de noua melodie a Loredanei! Apropo, n-am auzit prea multe plângeri la melodii românești pop absolut ridicole, probleme apar numai când e vorba de manele?!”, a scris Amalia Enache.

Maria Cîrstea a participat activ la filmările din redacția Gazetei Sporturilor, la documentarul „Colectiv”, fiind parte, alături de Mihai Grecea, din echipa de filmare a lui Alexander Nanau. Cîrstea a lăsat un comentariu intitulat: „«Colectiv» n-a luat Oscarul. Dar e câștigător”.

„Pentru toate motivele pe care o să le descopere generațiile viitoare, documentarul «Colectiv» e câștigător”
Maria Cârstea. Foto: Facebook

Ea a explicat:

„# Pentru că a dus în întreaga lume o realitate dură, care ne-a zdruncinat. Și a făcut-o arătând respect față de cei care au avut de suferit și față de cei care au riscat pentru aflarea adevărului” 

# Pentru că e primul film românesc nominalizat la două categorii ale premiilor Academiei. Și, fără urme de naționalism debil, asta e o realizare istorică pentru industrie.

Senatorii au dezincriminat abuzul și neglijența în serviciu sub pragul de 250.000 de lei. Dragnea și Grindeanu au încercat același lucru prin OUG 13
Recomandări
Senatorii au dezincriminat abuzul și neglijența în serviciu sub pragul de 250.000 de lei. Dragnea și Grindeanu au încercat același lucru prin OUG 13

# Pentru că parcursul lui a adus speranță și bucurie oamenilor din industria de film, într-o perioadă extrem de dificilă. 

# Pentru că e subiect de dezbatere în școlile de film, unde studenții de azi și de mâine văd și analizează documentarul observațional din noi perspective.

# Pentru că a demonstrat că documentarul contează.

# Pentru toate motivele pe care le cunoaștem și pentru cele pe care o să le descopere generațiile viitoare, documentarul «Colectiv» e câștigător”.

”Mai departe, e treaba noastră să facem #colectiv să rămână în istorie”

Marco Badea, jurnalist cu studii juridice și socio-politice, a scris într-un  comentariu pe Facebook: „Practic, votanții Academiei Americane de Film s-au arătat mai impresionați de viața și moartea unei caracatițe decât de uciderea unor oameni de către caracatița unui sistem public de sănătate. Premierea unui stereotip film despre natură în defavoarea unui incisiv documentar observațional despre oameni care expun corupția lumii contemporane reflectă incapacitatea membrilor Academiei Americane de Film de a înțelege realitatea și nuanțele care influențeză (în mod tragic) viața unor cetățeni”.

Oana Dimofte, fostă jurnalistă la Realitatea TV, Antena 3 sau Digi24, dar și reporter în zone de război precum Irak şi Afganistan a scris: „Filmul «Colectiv» nu a luat niciunul dintre cele două premii Oscar la care era nominalizat. Dar filmul «Colectiv» a fost nominalizat la două premii Oscar. Iar asta se numește istorie. Echipa care l-a realizat merită tot respectul și toate aplauzele. Mai departe, e treaba noastră să facem #colectiv să rămână în istorie. Pentru că abia dacă nu ne iese schema asta se numește eșec. Prin a rămâne în istorie înțeleg și ca momentul #colectiv să nu se repete vreodată”.

Mesaje de la jurnaliști din Croația și Columbia către Gazeta Sporturilor

Mesaje ale presei și publicului au venit și din străinătate. Unul dintre ele de la jurnalistul croat Branimir Pofuk, care a transmis un mesaj redacției Gazetei Sporturilor : „Sunt jurnalist, critic muzical și cronicar la «Večernji», cel mai mare cotidian din Croația. Am văzut «Colectiv» și vreau doar să vă felicit și să vă mulțumesc vouă și tuturor colegilor dumneavoastră. Știți foarte bine cum profesia noastră își pierde meritul și reputația”.

O profesoară din Columbia, cu studii de jurnalism, a scris și ea Gazetei Sporturilor: „Am vrut să vă scriu, deoarece cred că munca voastră este atât de importantă, iar echipa dumneavoastră a fost atât de curajoasă să faceți investigații. Sunt din Columbia, America Latină și îmi dau seama, zi de zi, cum situația și la noi este lamentabilă. Am studiat jurnalism, dar mi-am dedicat viața educației. Așadar, am vrut să vă spun: mulțumesc pentru inspirație”.

Un ziar brazilian i-a cerut regizorului să poată proiecta filmul „pentru 300 de jurnaliști”

Din Brazila, redacția Folha de S. Paulo, unul dintre cele mai prestigioase titluri din America de Sud, l-a rugat pe regizorul Alexander Nanau să poată proiecta filmul pentru oamenii care fac știrile. ”Ar fi minunat pentru cei 300 de jurnaliști să putem vedea filmul și să-l comentăm apoi cu colegii jurnaliști români”, a sunat mesajul lor.

Român din Atlanta, SUA: „Să nu obosiți, vă rog!”

Un val de mesaje a curs și pe Twitter. „Toată lumea ar trebui să urmărească documentarul «Colectiv». Este un exemplu perfect de cum este lumea acum. Mi se frânge inima”, a notat un alt profesor

Florin Trandafir, un român din Atlanta a spus că  ”ne e greu să înțelegem acum cât de importantă e nominalizarea aceasta  din atât de multe puncte de vedere. Suntem încă închiși și răutăcioși unii pe alții, deși cîștigul e al nației întregi. Keep doing the good work! Felicitări încă o dată pentru muncă și dedicație. Sa nu obosiți vă rog!!!”.

Au existat și mulți fani ai «My Octopus Teacher» între oamenii care au reacționat public. Dar foarte mulți alții au apreciat că opțiunea Academiei Americane a fost una mînată de popularitatea pompată în film de către Netflix, ”într-un an în care au fost filme atât de bune și elaborate, precum Crip Camp, Time, Collective sau The Mole Agent”, a scris un alt cinefil american. 

Reacția unei jurnaliste de la Corriere della Sera

Eugenie Blasingame, din Chicago, pune „Colectiv„ pe prima poziție a preferințelor din 2020 și scrie după aflarea rezultatelor de la Oscar: „«Colectiv», iubește-l, învață-l, iubește-l”.

În timp de Luca Fonto, pasionat de cinema, din Milano, Lombardia, a scris: „Cum greu vom vedea un alt documentar precum «Colectiv». Între timp, documentare precum «My Octopus Teacher» vor continua să câștige nemeritat Oscaruri”.

Scenaristul Kyle Pennekamp nu și-a pierdut umorul: „Doar pentru că vedeta a fost absolut delicioasă cu un pic de wasabi, asta nu înseamnă că ar fi trebuit să învingă «Colectiv»”. 

Iar jurnalista Stefania Ulivi, de la Corriere della Sera a notat: „«Octopus», așa cum era de așteptat, îl învinge pe favoritul meu, «Colectiv», de Alexander Nanau”. Massimo Balsamo, jurnalist, a notat și el: „Prietenul omului, caracatița, și nu cea mai mare investigație jurnalistică din ultimii 30 de ani!”.

Din câte cunosc, este singura democrație exportată la scară mondială de România”

Un vechi cititor al Gazetei Sporturilor a trimis următorul mesaj: ”Colectiv are anvergură. Anvergura măsoară printre altele distanța între aripi. Nu poți urca deasupra solului fără ele. Colectiv nu m-a copleșit, pentru ca sunt consumator de emoții primitive. Colectiv înseamnă ceva mai mult – este despre democrație, asa cum spuneați. Din câte cunosc, este singura democrație exportată la scară mondială de România. Felicitări!”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum se înţelege Scărlătescu cu SOCRII lui! Doina Teodoru rupe tăcerea despre relaţia dintre ei
Playtech.ro
Cum se înţelege Scărlătescu cu SOCRII lui! Doina Teodoru rupe tăcerea despre relaţia dintre ei
S-a aflat! Ce pensie are Miron Cozma. Mulți pensionari din România nu îndrăznesc să viseze la această sumă
Viva.ro
S-a aflat! Ce pensie are Miron Cozma. Mulți pensionari din România nu îndrăznesc să viseze la această sumă
Satul din România care atrage oameni inclusiv din Londra. Preţul caselor a crescut de patru ori în ultimii ani
Observatornews.ro
Satul din România care atrage oameni inclusiv din Londra. Preţul caselor a crescut de patru ori în ultimii ani
Povestea fetei din Galați care s-a sinucis după ce a fost victima metodei Loverboy. A fost dusă să se prostitueze în Germania
Știrileprotv.ro
Povestea fetei din Galați care s-a sinucis după ce a fost victima metodei Loverboy. A fost dusă să se prostitueze în Germania
Descoperirea șocantă făcută de o familie care s-a mutat în chirie: ”Era dezgustător și eram disperați”
FANATIK.RO
Descoperirea șocantă făcută de o familie care s-a mutat în chirie: ”Era dezgustător și eram disperați”
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Orangesport.ro
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Unica.ro
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Horoscop 30 martie 2023. Leii ar fi bine să se concentreze asupra persoanei lor, ca să nu ajungă să își consume energia cu observații gratuite
HOROSCOP
Horoscop 30 martie 2023. Leii ar fi bine să se concentreze asupra persoanei lor, ca să nu ajungă să își consume energia cu observații gratuite
Colecția de denim. Ce jeanși sunt potriviți pentru silueta ta
PUBLICITATE
Colecția de denim. Ce jeanși sunt potriviți pentru silueta ta