Mergi direct la conținut »
Regele Mihai a fost îngrijit de călugărițe până în ultima clipă. „Stăteam lângă Majestatea Sa, zi și noapte”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Regele Mihai a fost îngrijit de călugărițe până în ultima clipă. „Stăteam lângă Majestatea Sa, zi și noapte”

Regele Mihai a fost îngrijit de călugărițe până în ultima clipă. „Stăteam lângă Majestatea Sa, zi și noapte”

Regele Mihai a fost îngrijit de călugărițe la reședința sa din Elveția, până în ultima clipă a vieții. Maicile de la Mânăstirea cu hramul Acoperământul Maicii Domnului de la Tăuți, o localitate de lângă Cluj, au mărturisit că starea de sănătate a Majestății Sale s-a degradat din 2016, după o operație pentru extirparea unei tumori.

Măicuțele au mers pentru prima dată la reședința Regelui Mihai din Elveția și asigurau serviciul religios pe lângă Casa Regală, notează evz.ro.

„A fost dorința Regelui să fie îngrijit de călugărițe. Noi am ajuns acolo, fiind rugate să mergem de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului. Am dat ascultare. Stăteam lângă Majestatea Sa, zi și noapte. Una, ziua și alta, noaptea. Nu îl lăsam singur nicio secundă. În prima parte, Regele a umblat ajutat de un cadru, apoi s-a deplasat tot mai greu, iar la final a fost imobilizat la pat”, a povestit, pentru sursa citată, una dintre maicile care l-au îngrijit pe Rege.

Călugărițele au mărturisit că au fost alături de Majestatea sa până în ultima clipă.

„Măicuțele noastre i-au aprins lumânarea, cum este obiceiul, atunci când moare cineva. Mai stau acolo până pe data de 20, ca să ajute la rezolvarea tuturor treburilor administrative”, mai spune călugărița.

Maicile aveau rolul de a sta alături de Majestatea Sa Regele Mihai.

„Citeam rugăciuni de mai multe ori pe zi, după cum este rânduiala Bisericii, iar Regele ne ruga să citim cu voce tare. Se simțea mai bine când ne auzea că citim. Când am ajuns noi acolo, Regele era într-o stare mai bună. Se plimba prin casă. Era un om foarte educat și foarte religios. Îi plăcea enorm că suntem lângă el”, spune maica stareță.

La reședința sa din Elveția, fostul monarh al României era asistat de o echipă de medici, asistenți medicali și infirmieri.

„La ora șase dimineața erau acolo. În fiecare zi era consultat medical și se verifica starea sănătății Majestății Sale. Medicii îi spuneau Domnul României și vorbeau foarte fumos cu el. Știau că a fost regele românilor și îl respectau foarte mult”.

Maicile au mărturisit că ultimele patru luni din viața Regelui Mihai au fost cele mai grele.

„Stătea doar în pat în ultimele patru luni. Vorbea cuvinte neînțelese. Existau nopți când nu dormea și atunci îi citeam rugăciuni, iar el asculta. Alteori, ar fi pornit la plimbare și de aceea trebuia să fim acolo cu el, să avem grijă să nu cadă și să se lovească. Când încă mai putea să umble, se folosea de un cadru metalic, dar trebuia să fim lângă el. Alteori, Regele vorbea în franceză cuvinte doar de el știute”, a mai spus călugărița.

Potrivit sursei citate, fostul suveran al României a suferit o operație pentru extirparea unei tumori la gât în vara anului 2016. De atunci, Regele Mihai vorbea foarte greu și comunica, în ultima perioadă, doar prin semne.

„În ultima seară de viață s-a simțit mai bine. Spre dimineață, a început să se simtă foarte rău și au fost chemați medicii, care au instalat un aparat cu care a fost ajutat să respire. Nu a mai durat mult și, în jurul orei 13, a decedat”, a mai spus călugărița.

Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția. Mii de oameni au participat la înmormântarea ultimului monarh al României care a avut loc, sâmbătă, la Curtea de Argeș.


Citește și PROTOCOL ZERO, organizare impecabilă. Cine e omul care a coordonat minut cu minut funeraliile Regelui Mihai


 

Close
Închide
  Close