Specialiștii spun că, practic, noi nu digerăm doar materie, ci și ”informație”. Cu cât alimentul este mai apropiat de natural, cu atât informația este mai bună – harana devine ”deșteaptă” și ferește organismal de boli. Specialiștii în alimentație au denumit acest mod de hrană drept ”mâncarea inteligentă”.
Una peste alta, este bine să redevenim, măcar din când în când, culegători. Asta presupune să facem o plimbare în pădure – ceea ce în cazul multora se și întâmplă – pentru că este vremea leurdei și a salatei de Sfântu Gheorghe, sau a untișorului. Sigur, le puteți găsi și în piață, dar… nu este același lucru… Parcă și gustul este altfel…
Proprietățile terapeutice ale acestor plante sunt exceptionale, primăvara: curăță sângele și ficatul, au proprietăți antianemice, întăresc imunitatea și ne umple de energie benefică, vitală.
Vă prezentăm două rețete de primăvară cu leurdă – adică usturoi sălbatic – și untișor.
Rețetă de salată cu untișor, de post
Așa arată untișorul…
Ingrediente: o legătură de untișor proaspăt, curatat și spălat; o legătură de leurdă, spălate bine și tăiate fâșiuțe; o legătură de mărar; o linguri de ulei de măsline extra virgin; o linguriță de muștar iute; o linguriță de miere; sare; piper negru, proaspăt măcinat; două linguri de semințe de pin (sau de floarea-soarelui); o lingură și jumătate de suc de lămâie; câteva roșii mici, tăiate jumatăți sau sferturi.
Mod de preparare: Se amestecă într-un castron untișorul cu leurda, mărarul și roșiile. Se prepară dressing-ul amestecând într-un castronel muștar cu suc de lămâie, sare, piper, mierea și uleiul. Se toarnă sosul peste salată. Se amestecă bine. Se presară salată cu semințe de pin și se piperează după gust. Se servește imediat, fie cu pâinici raw din semințe, fie cu crutoane de pâine înmiresmate cu usturoi.
Menționăm că postul fără ulei se ține doar la mănăstire.
Leurdă scăzută cu ou – ”de dulce”
Așa arată leurda…
Ingrediente, pentru 4 porții: 60 g unt nesărat (82 %); un praf de sare grunjoasă; 2 cepe tăiate mărunt; 2 linguri de făină de grâu; 600 ml lapte; un praf mic de nucșoară; o linguriță mărar verde tăiat marunt; 300 g leurdă spălată și tăiată după plac;piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Căliți ceapa în unt cu praful de sare la foc mix aproximativ 20-25 de minute. Puneți făina, amestecați și lăsați un minut. Turnați laptele, puneți nucșoara și mărarul. Amestecați continuu iar când sosul s-a îngroșat adăugați leurda și mai lăsați 4-5 minute la foc mic apoi luați deoparte. Ajustați asezonarea și serviți cu ou prăjit și, opțional, bacon sau puțină slănină prăjită.
Citește și: VIDEO / Se poartă verdele… în farfurie. Primăvara, sănătatea din farfurie este pură bucurie