MENIU CAUTĂ

Alegeri în Catalonia | Separatiștii își păstrează majoritatea în Parlament. Puigdemont: „Poporul catalan a dat o lecţie lumii”

Distribuie

Separatiștii și-au păstrat majoritatea în Parlamentul catalan în urma scrutinului regonal de ieri. La scurt timp după anunțarea rezultatelor, președintele catalan destituit Carles Puigdemont a afirmat că "Republica catalană" a învins în alegerile regionale, precum și că "poporul catalan a dat o lecție lumii". Rezultatele scrutinului arată că criza politică din Spania va continua, căci premierul Rajoy spera ca aceste alegeri să readucă stabilitateaa în regiune, relatează AFP și BBC.

Separatiștii catalani și-au păstrat majoritatea în Parlament, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a peste 92% din voturi. Astfel, cele trei formațiuni separatiste ar dispune de majoritatea absolută în Parlament (care este de 68), căci au reușit să obțină 70 de locuri.

Rezultatul alegerilor a fost descris de fostul președinte destituit Puigdemont drept o victorie a „Republicii catalane”. Aflat în exil, la Bruxelles, Carles Puigdemont a spus că este „un rezultat pe care nimeni nu îl poate discuta”. El a punctat că premierul spaniol „a pierdut plebiscitul pe care l-a căutat”.

„Vreau să felicit poporul catalan pentru că a dat o lecţie lumii – o lecţie de civism şi democraţie!”, a mai spus Puigdemont, într-o conferință de presă susținută în Bruxelles.

Deși formațiunile separatiste au obținut majortatea, unionișitii au obținut mai multe voturi. Mai precis, raportat la voturile din regiunile rurale, separatiştii au obținut 47,5% din voturi, iar unioniștii 52,42%. Este un scor similar cu cel din 2015.

De altfel, pe primul loc în alegeri s-a clasat partidul liberal anti-independență Ciudadanos, care obține 36 de locuri. În plus, liderul partidului Ciudadanos a afirmat că separatiştii „nu vor putea vorbi niciodată în numele Cataloniei întregi”.

„Un lucru este acum şi mai clar (…). Majoritatea socială sprijină uniunea cu restul spaniolilor şi europenilor, iar partidele naţionaliste nu vor putea vorbi niciodată în numele Cataloniei întregi, Catalonia suntem noi”, a declarat Ines Arrimadas.

Alegerile regionale din Catalonia s-au desfășurat fără incidente, iar rata de participare a atins un record istoric – de 82%. Scrutinul a fost convocat la 27 octombrie de premierul spaniol Mariano Rajoy, după ce a suspendat autonomia Cataloniei și a dizolvat parlamentul, care tocmai proclamase independența regiunii.


Citește și: ANALIZĂ| Cu cât s-au scumpit benzina și motorina în 2017. Vina este pasată între Guvern, companiile petroliere și… uragane


Citește mai multe despre Carles Puigdemont, Catalonia și scrutin pe Libertatea.

Comentarii