MENIU CAUTĂ

Româncele din Italia și Spania sunt sclavele „aurului roșu”, victime ale exploatării, violenței și tăcerii

Distribuie

Româncele din Italia și Spania sunt sclavele „aurului roșu”, așa cum mai sunt numite căpșunile, zmeura, afinele, cireșele și roșiile. Femeile din țara noastră, care merg la cules de legume și fructe, devin astfel victime ale exploatării, violenței și tăcerii, printre străini, departe de casă, familie și prieteni.

Anul trecut, zeci de români au fost exploatați în Spania, la cules de usturoi. Erau nevoiți să trăiască în ce condiții mizere, inumane, inumane, fiind extrem de prost plătiți, dar și ținuți în corturi, fără să aibă asigurat nici măcar condiții minime de igienă, înainte de a fi salvați  de Garda Civilă din Spania, relatează presa spaniolă.

De altfel, femei de diferite naționalități, printre care și foarte multe românce, povestesc cum se muncește în sudul Spaniei și al Italiei între șantaj și represalii, orarii extenuante și plată puțină, între abuzuri care duc adesea la hărțuire sexuală și chiar viol.

Din Palos de la Frontera, țara Andaluziei spaniole până în Italia la Vittoria, un oraș din provincia Ragusa, există o lume uitată, nevăzută parcă, în care nevoile, dorința de a rezista și curajul acestor femei înving teama de abuzuri și inutilitatea denunțurilor.

Cine vorbește este considerat „spion” și este pedepsit, în timp ce instituțiile își întorc capul de cealaltă parte, la fel ca și forțele de ordine.

Există puține acțiuni întreprinse pentru a îmbunătăți condițiile lucrătoarelor din agricultură; potrivit sindicatelor, femeile din România primesc o treime din cât prevede contractul colectiv național de muncă.

Ar trebui să câștige 56 de euro pentru 8 ore de muncă în timp ce acestea lucrează zi lumină, până la 12 ore pe zi, pentru o plată de 30, 35 de euro în cele mai fericite cazuri, scrie rotalianul.com.

Foto-jurnalista italiană Stefania Prandi a realizat un reportaj documentat despre viața acestor femei, cu peste 130 de interviuri cu muncitori, sindicaliști și membri ai asociațiilor.

Stefania Prandi / FOTO - festivaldelgiornalismo.com

Stefania Prandi / festivaldelgiornalismo.com

O cifră care ajută la stabilirea situației este creșterea ratei întreruperilor de sarcină din aceste zone, unde 90% din cererile de avort sunt emise de femeile imigrante, atât în Spania cât și din Italia, unde trăiesc muncitoarele agricole din Vittoria și unde se află mii de sere cu roșii „ciliegino” produse de 3.000 de companii mici și mijlocii, exportate în țară și în străinătate.

La Vittoria (Sicilia) muncesc 5.000 de lucrătoare românce care câștigă între cinci și zece euro mai puțin decât bărbații și o plângere este suficientă pentru a fi alungate ba chiar amenințate, la fel ca la Palos de la Frontera, în Spania. Elena, mama unui băiat de zece ani, a suferit o violență teribilă din partea șefului ei și datorită unui voluntar din parohie, a găsit curajul să-l denunțe și să iasă din acel iad.

Dar singura dovadă împotriva exploatatorului său a fost doar cuvântul Elenei, așa că bărbatul este liber și a amenințat-o. Acum, Elena nu mai are încredere în nimeni, nici măcar în voluntarii din asociații care, în cele din urmă, se fac nevăzuți.

La Taranto, a avut loc procesul numit „Dacia”, după ce poliția a descoperit sute de românce forțate să se prostitueze pentru a lucra zi lumină pe salarii de nimic. Dar, în ciuda faptului că sindicatul Flag Cgil Bat (Barletta Andria Trani) s-a constituit parte civilă, cei șaptesprezece caporali arestați au fost eliberați mai târziu, iar ancheta va fi probabil închisă deoarece martorii nu mai pot fi găsiți.

Pe toate câmpurile agricole din Spania și Italia unde Stefania Prandi și-a efectuat cercetarea, ideea înrădăcinată este aceea că, pentru a obține și menține locul de muncă, trebuie să accepți relații sexuale cu angajatorii, un schimb sexual-economic, așa cum este definit de antropologul Paola Tabet: trebuie oferit sex în schimbul unei recompense, care în aceste cazuri constă doar în posibilitatea de a munci, sex pentru muncă!

În schimb, o ieşeancă de 40 de ani a cules căpşuni în Spania pentru a-şi remodela organul genital.CITEȘTE ȘI… #salvatipipera | Cum se vede de la înălțime ”dezastrul” din Pipera Sud / VIDEO

#salvatipipera / Reconfigurarea și modernizarea liniilor de tramvai din Pipera va începe în 2019. Care sunt planurile Primăriei Capitalei – VIDEO

#salvatipipera/ Bulevardul Dimitrie Pompeiu a fost trecut de la Primăria Capitalei la Sectorul 2 doar cât s-au asfaltat unele gropi – VIDEO 

Citește mai multe despre afine, capsune, capsuni, Italia, rosii, Spania și zmeura pe Libertatea.

Comentarii