Mergi direct la conținut »
România are al treilea cel mai mic salariu pe economie din UE
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

România are al treilea cel mai mic salariu pe economie din UE

România are al treilea cel mai mic salariu pe Economie din UE. În luna ianuarie a acestui an, bulgarii aveau cel mai mic salariu minim pe economie din UE: 261 de euro pe lună. Pe locul doi în acest top este Lituania (400 de euro) și România (408 euro).

Potrivit Agerpres, salariul minim din statele aflate în estul Europei este mai mic cu 500 de euro decât cele aflate în vest sau nord-vestul continentului, în frunte fiind Luxemburg (1.999 de euro pe lună), Irlanda (1.614 euro), Olanda (1.578 euro), Belgia (1.563 euro), Germania şi Franţa (ambele cu 1.498 de euro pe lună).

În SUA, salariul minim federal era de 1.048 de euro pe lună.

Dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar 22 dintre ele au un salariu minim pe economie. Țările care nu au un astfel de salariu sunt: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.

Cel mai mare salariu minim din UE este de aproape 8 ori mai mare decât cel mai mic, dar dacă sunt eliminate diferențele de prețuri, decalajele salariale sunt mai mici. Exprimate la paritatea standard a puterii de cumpărare (PPS), salariul minim din Bulgaria este de 546 PPS, iar în Luxemburg de 1597 PPS. În România, salariul minim exprimat în paritatea puterii de cumpărare este 808 PPS, mai mare decât 787 PPS din Portugalia.


Editorial de Claudiu Săftoiu. Evaluarea-execuție a lui Tudorel Toader

Close
Închide
  Close