MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 17:08

România devine centru regional pentru echiparea şi întreținerea elicopterelor Black Hawk. Producătorul celebrelor elicoptere a semnat un acord cu ROMAERO

Distribuie

Ministerul Economiei anunță că SIKORSKY, producătorul elicopterelor Black Hawk, a semnat un acord cu firma românească de stat ROMAERO pentru echiparea şi întreţinerea elicopterelor Black Hawk în România. Ar urma să fie înființat un Centru Regional, care va fi singurul autorizat  pentru echiparea și întreținerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală. Vestea vine într-un context în care România poartă negocieri cu mai multe companii pentru cumpărarea de elicoptere de atac şi de transport.  Elicopterul UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 aparate în serviciu.  Aparatele de zbor sunt folosite în peste 20 de ţări. 

România, centrul regional pentru Black Hawk

La centrul regional pentru echiparea şi întreținerea elicopterelor Black Hawk vor contribui mai multe firme din industria românească de apărare. Potrivit Ministerului Economiei, la Bucureşti s-ar putea asambla, echipa, customiza și întreține elicopterele multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hakw.

Acordul semnat astăzi reprezintă o confirmare a potențialului industriei românești, care este capabilă să realizeze produse cu valoare adăugată ridicată. Așteptăm să vedem care vor fi efectele economice concrete ale acestui acord și cât de repede vor fi ele resimțite la nivelul industriei și economiei românești. Ministerul Economiei va sprijini inițiativele companiilor din subordine care pot duce la relansarea activității industriale. În același timp, acest acord este și o confirmare a bunelor relații și a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, a declarat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

 

Eric Schreiber, Vicepreședinte Sikorsky (parte din Lockheed Martin Corporation) şi-a exprimat şi el optimismul în legătură cu acest proiect.  Abilitatea noastră de a furniza cel mai capabil elicopter în lupta de suprafață (ASuW) și anti-submarin (ASW) existent ar putea oferi României, la cel mai competitiv preț, acoperirea necesară importantei poziții strategice pe care aceasta o deține la Marea Neagră', a precizat reprezentantul colosului american.

De implementarea acestui proiect se va ocupa ROMAERO, care trebuie să asigure condițiile tehnice şi resursa umană.
' ROMAERO va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia. Experiența noastră de aproape 100 ani în aeronautica civilă și militară, resursa umană calificată, infrastructura educațională și capabilitățile de producție disponibile, atât în București, cât și la partenerii noștri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, așa cum este Lockheed Martin Corporation. În plan sectorial, un grad ridicat de coeziune a industriei de apărare și abordarea pozitivă din partea mediului politic pot aduce României oportunități însemnate de dezvoltare economică și tehnologică, mai ales în contextul creșterii nivelului de angajament al țării noastre în parteneriatele strategice cum este cel cu NATO, a declarat Remus Vulpescu, directorul ROMAERO.

Black Hawk, cel mai utilizat elicopter din lume

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unități în serviciu în cadrul forțelor armate ale SUA și altor peste 20 de state. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depășește anul 2050. Black Hawk există în  17 variante de echipare şi este folosit în misiuni ale  forțelor speciale. A devenit celebră misiunea de capturare a liderului Al Qaeda, Osama bin Laden  Armata americană îl utilizează şi pentru misiuni de căutare și salvare, misiuni de transport, dar şi pentru evacuare medicală.

Date tehnice:

 • Echipaj: 2 piloți (echipaj de zbor) și 2 șefi de zbor/tunari
 • Capacitate pasageri: 11 sau 6 soldați bolnavi la pat
 • Lungime: 19.76 m
 • Lungimea fuzelajului: 2.36 m
 • Lungimea rotorului: 16.36 m
 • Înǎlțime: 5.13 m
 • Ampatament: 8.83 m
 • Masă minimă (gol): 4,819 kg
 • Masă maximă: 10,660 kg
 • Puterea motorului: 2 × General Electric T700, 1,890 hp (1,410 kW) fiecare
 • Viteză maximă admisă: 361 km/h[3]
 • Viteză maximă: 296 km/h
 • Viteză de croazieră: 278 km/h
 • Gamǎ: 2,220 km
 • Plafon: 5,790 km
 • Rată de urcare: 4.5 m/s
 • Disc de încărcare: 35.4 kg/m²
 • Putere-greutate: 158 W/kg

Sursa: Wikipedia  via Lockheed Martin Corporation


EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale' pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii'

Loading...
Comentarii