Mergi direct la conținut »
”Romania first”. Iohannis a împrumutat sloganul lui Trump. A mai făcut-o și Viktor Orban
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > ”Romania first”. Iohannis a împrumutat sloganul lui Trump. A mai făcut-o și Viktor Orban

”Romania first”. Iohannis a împrumutat sloganul lui Trump. A mai făcut-o și Viktor Orban

Klaus Iohannis a folosit marți la dezbaterea organizată la Biblioteca Centrală Universitară sloganul lui Donald Trump în varianta autohtonă, ”Romania first” - ”România în primul rând”. Formula, care a devenit un simbol pentru o politică naționalistă, a mai fost folosită și de alți politicieni care împărtășesc viziunea lui Trump, inclusiv de Viktor Orban.

De Adrian Cochino,

Președintele Klaus Iohannis a folosit sloganul ”Romania first” – ”România în primul rând”, într-un răspuns la o întrebare pe tema retragerii companiei Exxon din proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

”Chestiunea nu este tranșată. Trebuie reluată discuția sub două aspecte. Primul, Romania first. Trebuie să știm noi ce vrem să facem cu aceste resurse. Pe bună dreptate, și investitorii vor garanții. De la explorare la exploatare este nevoie de o investiție foarte mare. După ce ne lămurim noi, putem aborda chestiunea a doua. Exxon se va retrage din unele zone din Europa, ăsta este răspunsul pe care eu l-am primit”, a spus Iohanis.

Dincolo de context, folosirea formulei ”Romania first” trimite la sloganul făcut celebru de președintele SUA Donald Trump în campania electorală de succes din 2016.

Sloganul nu a fost inventat, ci doar popularizat de Trump , el fiind folosit în trecut de politicieni diverși din SUA, democrați sau republicani, dar și de adepți ai ideologiei privind supremația albilor.

În cazul lui Trump, ”America first” face referire la o politică externă a SUA care pune accent pe naționalism, unilateralism, protecționism și izolaționism, o politică criticată frecvent, mai subtil sau mai clar, de oficiali din Uniunea Europeană.

Liderul de la Casa Albă a apreciat că din punctul său de vedere, ”America first presupune o politică prin care va împiedica alte state să profite de pe urma SUA.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

În timp, sloganul s-a dovedit a fi unul de succes și a fost împrumutat și de alți politicieni.

Unul dintre ei a fost premierul Viktor Orban, atât de criticat pentru derapajele democratice. ”Spunem la fel: Ungaria în primul rând și abia apoi ceilalți”, declara Viktor Orban în 2017, într-un discurs.

Și fostul ministru de interne de la Roma, Matteo Salvini, lider al partidului de extremă dreapta Liga, a folosit sloganul, în varianta italiană.

Primagliitaliani – ”Italienii în primul rând” a fost una dintre formulele cu care Salvini și-a susținut virulentul discurs împotriva migranților, cu mare priză la electorat.

Close
Închide
  Close