Mergi direct la conținut »
România îl recunoaște pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > România îl recunoaște pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei

România îl recunoaște pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei

Klaus Iohannis a decis recunoașterea Juan Guaido în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, a anunțat Administrația prezidențială. Decizia vine la câteva zile după ce majoritatea statelor UE au luat aceeași hotărâre.

Într-un comunicat de presă se arată că „Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó”.

Anunțul președintelui vine în aceeași zi în care MAE român i-a transmis un răspuns la o solicitare privind acest subiect, transmisă pe 4 februarie. Administrația Prezidențială arată că a solicitat luni, 4 februarie, imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

„În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României”, se mai arată în comunicatul Președinției.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

State importante din Europa, precum Marea Britanie, Franţa şi Spania, au anunţat luni că-l recunosc pe liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Decizia vine după ce preşedintele venezuelean „Nicolas Maduro nu a convocat în termenul de opt zile pe care l-am stabilit noi alegeri prezidenţiale. Aşadar, Marea Britanie, alături de aliaţi europeni, îl recunoaşte acum pe Juan Guaido ca preşedinte constituţional interimar până când se vor putea desfăşura alegeri credibile. Să sperăm că astfel ne apropiem de încheierea crizei umanitare”, a transmis pe Twitter ministrul de externe britanic Jeremy Hunt.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a recunoscut autoritatea lui Guaido şi a îndemnat toate ţările din UE să procedeze la fel. SUA, Canada şi mai multe state latino-americane, între care Columbia şi Brazilia, l-au recunoscut deja ca preşedinte pe Juan Guaido.

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister
Recomandări

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu” al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

După ce Juan Guaido s-a autoproclamat președinte al Venezuelei, liderii mondiali au reacționat imediat la anunț și la criza izbucnită în țara din America de Sud. O parte dintre șefii de state au anunțat că-l susțin pe liderul opoziției, în timp ce alții transmit că îl susțin în continuare pe Nicolas Maduro.

Foto: Vlad Chirea/Libertatea


Citește și: 48 de ore care au uluit lumea! Rezumatul cazului incredibil al impostorului Matthew Mode, care a fost arestat a doua zi după publicare, în timp ce povestea sa a ajuns pe tot mapamondul


 

Close
Închide
  Close