Mergi direct la conținut »
România, țara din UE în care prețurile au crescut cel mai mult. Avem cea mai mare inflație anuală
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > România, țara din UE în care prețurile au crescut cel mai mult. Avem cea mai mare inflație anuală

România, țara din UE în care prețurile au crescut cel mai mult. Avem cea mai mare inflație anuală

România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), în luna noiembrie,cu un avans al preţurilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia şi Ungaria. Datele au fost publicate luni, 17 decembrie, de Oficiul European de Statistică - Eurostat.

Totuși, în țara noastră rata anuală a inflaţiei a scăzut semnificativ de la 4,2% în luna octombrie la 3,2% în luna noiembrie.

Anul acesta, rata anuală a inflaţiei în UE a scăzut, în noiembrie, până la 2%, de la 2,2% în luna octombrie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 1,9% de la un nivel de 2,2% înregistrat în luna octombrie.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,88 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,57 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,38 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a scăzut la 3,4%, de la 4,3% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,5%.

Scoatem din buzunar mai mulți bani pentru ouă, citrice și pâine. Vezi cum au evoluat prețurile alimentelor în luna august.

De altfel, rata anuală a inflației a crescut la 5,1 la sută în august, când prețurile și-au reluat creșterea.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Rata anuală a inflației a crescut la 5,1 la sută, în luna august

Rata anuală a inflației a crescut la 5,1%, în luna august

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei în România a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creşterea preţurilor de consum a fost de 5,65%.

Banca Naţională a României (BNR) a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza pentru anul viitor, a anunţat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, potrivit Agerpres.


Citește și… LIBERTATEA A CALCULAT: Cea mai ieftină masă de Crăciun ne costă 340 de lei! Care sunt cele mai mici prețuri pentru preparatele și ingredientele de bază


 

Close
Închide
  Close