Mergi direct la conținut »
Rusia ar fi dat peste cap exercițiile NATO din Norvegia, bruind semnalul GPS
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Rusia ar fi dat peste cap exercițiile NATO din Norvegia, bruind semnalul GPS

Alianța Nord-Atlantică acuză Rusia că a bruiat intenționat semnalul GPS din Finlanda, dând astfel peste cap o parte din exercițiile militare de amploare organizate de NATO în Norvegia, scrie Reuters.

Premierul finlandez, Juha Sipila, a declarat că nu exclude varianta ca Rusia să fi perturbat în mod deliberat semnalul GPS al Finlandei în timpul recentelor exerciţii NATO desfăşurate în Norvegia.

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, a apreciat că mai întâi ar fi necesar de efectuat o anchetă privind funcţionarea defectuoasă a sistemelor de navigaţie prin satelit utilizate în comunicaţiile din nordul Finlandei în cursul respectivelor exerciţii.

Kremlinul a respins luni acuzaţia formulată de premierul finlandez spunând că Moscova nu dispune de nicio informaţie că ar fi avut loc vreo perturbare a semnalelor GPS în timpul exerciţiilor NATO.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat într-o conferinţă de presă că “Există în prezent o tendinţă de a acuza în general Rusia de toate păcatele existente. De regulă, aceste acuzaţii sunt nefondate”.

“Nu avem informaţii potrivit cărora Rusia ar putea avea vreo legătură cu perturbarea semnalelor GPS”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, recomandând jurnaliştilor să solicite mai multe comentarii în acest sens Ministerului Apărării de la Moscova.

Manevrele Trident Juncture ale NATO, cele mai ample de la sfârşitul războiului rece, s-au încheiat ăptămâna trecută, după două săptămâni în care 50.000 de militari din 31 de ţări şi-au testat capacitatea de a răspunde împreună la ameninţări


Citește și: FOTO| Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la dineul dat la Paris cu ocazia a 100 de ani de la Ziua Armistițiului. Presa internațională a lăudat-o


 

Close
Închide
  Close