De Adrian Cochino,

Vicepremierul rus Dmitrii Kozak a anunțat că Rusia va reduce anul viitor prețul gazelor pentru Republica Moldova cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari, notează Kommersant, citată de Radio Europa Liberă.

Publicația rusă îl citează pe Kozak și cu declarația că la întâlnirea de miercuri de la Moscova dintre noul premier moldovean Ion Chicu și omologul său rus Dmitrii Medvedev s-a discutat, la solicitarea Chişinăului, și acordarea de către Rusia a unui credit de 300 de milioane de dolari pentru reparația drumurilor.

„Dar chestiunea încă nu este decisă. Trebuie să vedem care pot fi condițiile de acordare a unui astfel de credit și care vor fi garanțiile restituirii acestuia”, a declarat Kozak, citat de publicația rusă.

Un candidat loial care convine Rusiei

Kommersant își intitulează articolul „Rusia plătește întreținerea Moldovei” și spune că pentru Moscova scopul politic al gesturilor anunțate este de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, la alegerile de anul viitor.

Igor Dodon, un candidat loial și care convine de minune Moscovei

Kommersant, cotidian de la Moscova:

Și premierul Dmitri Medvedev a salutat noul guvern pro-rus de la Chișinău.

Medvedev a declarat că Moscova contează pe recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Chişinăul. Declaraţia a fost făcută în timpul întrevederii sale cu premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care se află alături de o importantă delegaţie guvernamentală în Rusia, scrie agenția de presă rusă TASS.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Ce urmează pentru relația Chișinău-București?

Vizita lui Ion Chicu are loc la cinci zile după desemnarea în funcție, după ce Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal este președintele Dodon, și Partidul Democrat au demis guvernul pro-european al Maiei Sandu.

Momentul ar putea marca debutul unei perioade de răcire a relațiilor dintre Republica Moldova pe de o parte și România și UE pe de altă parte, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru Libertatea, jurnalistul moldovean Vitalie Călugăreanu.

”Aș vrea să nu văd o deteriorarea bruscă a relațiilor dintre UE și Republica Moldova. Domnul Chicu a declarat că nu se dorește așa ceva, dar aceste declarații sunt făcute pentru că mai vor să obțină bani de la UE, așa că vor să își tempereze fobia față de UE și România”, a declarat Călugăreanu.

Retorica se va schimba și mă tem că vom asista destul de repede inclusiv la o reorientare a politicii externe a Republicii Moldova.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist moldovean:

”Rămânerea în albia acestei politici pro-euroepene nu îi convine lui Igor Dodon, mai ales dacă vrea să obțină un nou mandat.

Mai aproape de alegeri el va încerca să hrănească electoral acest segment printr-o retorică bolnăvicioasă. Printr-o retorică acidă, cred, la adresa României, pentru că asta a făcut Dodon mereu în campaniile elctorale”, a mai spus Călugăreanu.

Citeşte şi:

Autoritățile din Timișoara au cerut ajutorul armatei în cazul deratizării criminale. Presa locală: Mai mulți polițiști, contaminați

Sorin Grindeanu a împărțit funcții pentru consilierele sale, fetele a doi senatori PNL și PSD. Penelistul are 10 case și 600.000 de euro în conturi

Tolontan, la Adriana Nedelea LA FIX: “Cei din interiorul sistemului de urgență au început să dezvăluie adevărul despre morții din blocul deratizat. Nu putem lăsa Timișoara din nou singură, la 30 de ani de la Revoluție!”

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 30 ianuarie 2020. Scorpionii ar trebui să își stabilească prioritățile
HOROSCOP

Horoscop 30 ianuarie 2020. Scorpionii ar trebui să își stabilească prioritățile