• Situația e complicată la Chișinău, unde pro-europenii din blocul ACUM au fost îndepărtați de la putere de partenerii lor vremelnici, socialiștii, iar noul Executiv este controlat de președintele Igor Dodon.
  • Jurnalistul Vitalie Călugăreanu crede că în scurt timp vom asista la o înăsprire a retoricii lui Dodon față de România și față de UE:
    ”Retorica se va schimba și mă tem că vom asista destul de repede inclusiv la o reorientare a politicii externe a Republicii Moldova.”
  • Despre politica României în relația cu Republica Moldova, jurnalistul nu are lucruri bune de spus: ”Nu vedem o logică în acțiunile pe care le întreprinde România în Republica Moldova.”
  • Un scenariu care trezește frisoane la Chișinău, federalizarea, ar putea fi dorit de noul guvern, crede jurnalistul: ”Federalizarea este unul dintre dezideratele lui Igor Dodon.”

Domnule Vitalie Călugăreanu, avem acum la Chișinău un guvern socialist, ferm controlat de președintele Igor Dodon, după îndepărtarea pro-europenilor. Ce a determinat această ruptură?
Sunt două motive care au determinat acest scenariu. Primul este frica multor oameni care azi au ajuns în Parlamentul de la Chișinău de un procuror independent. Unul care să ducă la final dosarele de rezonanță legate de frauda bancară – celebrul miliard furat în 2014 din sistemul bancar și în care sunt implicați oameni din primele rânduri ale politicii moldovenești, mulți prezenți în actualul parlament.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova
Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova

Al doilea motiv este apropierea alegerilor prezidențiale din 2020.

Igor Dodon este nebun după un nou mandat, vrea să devină al doilea Vlad Plahotniuc și e gata să sacrifice interesul național și lucrurile bune pe care le-am dobândit din iunie până acum.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova:

El a pândit până când Maia Sandu și Andrei Năstase au plecat în guvern și au părăsit fotoliile de deputați. Acum, cei doi s-au găsit în afara parlamentului și Dodon speră că îi va face invizibili până în perioada alegerilor prezidențiale.

Ce ar trebui să așteptăm de la guvernul condus de Ion Chicu? Vedeți o serie de pași posibili către vehiculatul scenariu al federalizării?
Acesta este pericolul cel mai mare, care în Republica Moldova trezește frisoane la o bună parte din cetățeni. Federalizarea este unul dintre dezideratele lui Igor Dodon și Dmitrii Kozak (reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru relația cu Republica Moldova, n.r.), cel care îl sfătuiește în tot ce face în Republica Moldova.

E unul dintre pericolele pe care le-am sesizat, având în vedere că unul dintre principalii specialiști în problema transnistreană, Vasilii Șova, care a fost mereu alături de Dodon, dar și de Voronin (Vladimir, fostul președinte al Republicii Moldova, n.r.) pe segmentul acesta de negoicieri, nu se mai regăsește în guvernul Chicu.

Aceasta, nu doar din analiza, dar și din informațiile pe care le am, a fost o solicitare a Federației Ruse, a unui cerc de oameni care au acces la pârghiile de putere de acolo. Ei au cerut ca Igor Dodon să îl scoată din cărți pe Șova, care în trecut a blocat semnarea unui protocol tocmai pentru că Chișinăului i se cerea să facă cedări extrem de periculoase pentru Republica Moldova.

Igor Dodon încearcă să-și impună guvernul în Moldova
Igor Dodon și-a impus guvernul în Republica Moldova. FOTO: EPA

Acel protocol ar fi dus la un început de fracționare a Republicii Moldova în trei părți: Moldova, Transnistria și Găgăuzia.

Al doilea pericol mare pe care îl văd ține de dezghețarea schemelor de contrabandă, care au funcționat în perioada lui Plahotniuc, care au adus bani uriași în pușculița partidului și au sărăcit Republica Moldova – scheme de contrabandă prin aeroport, punctele vamale.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova:

Aceste scheme au fost dezvăluite cu probe după căderea regimului Plahotniuc.

Aceste scheme nu au fost anihilate în totalitate, au fost înghețate de cei care au mai rămas în funcții. Ei au rămas, au înghețat aceste scheme și acum toată lumea aștepta un nou tătuc, un nou stăpân care să le ofere protecție și pentru ca aceste scheme să fie dezghețate.

Credeți acum că Maia Sandu și Andrei Năstase au greșit când au încheiat alianța cu socialiștii?
Am fost inițial împotrivă, am criticat foarte tare acel grup de lideri de opinie care încercau să împingă liderii grupului ACUM spre coaliția cu socialiștii.

Ulterior mi-am dat seama că e cam singura soluție posibilă, având în vedere configurația parlamentară după alegerile din februarie.

Chiar nu era altă soluție de a-l debarca pe Plahotniuc de la putere.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova:

În acele zile, Dodon era chemat la Moscova, oamenii lui Plahotniuc erau chemați la Moscova. Se încercau tot felul de jocuri de culise și m-am temut că Plahotniuc și Dodon își vor da mâna.

Cu o zi înainte să se decidă coaliția cu ACUM, Dodon revenise de la Moscova și primise într-un fel girul Federației Ruse pentru acest pas cu democrații lui Plahotniuc. Ulterior, Dodon nu a fost satisfăcut.

Democrații cereau prea mult, adică funcții de pe segmentul justiției – procurorul general și controlul asupra Curții Supreme – și Dodon s-a simțit amenințat de dosarele care puteau să apară.

Dodon a preferat să îl scoată din cărți pe Plahotniuc și să meargă cu cei din blocul ACUM.

Greșeala blocului ACUM este că în primele două luni de alianță, Dodon era slab și dependent de ei. Eu nu am înțeles de ce nu și-a asumat atunci Maia Sandu răspunderea pentru niște numiri politice foarte importante, care puteau să genereze un alt peisaj în domeniul justiției și în domeniul procuraturii și în domeniul audiovizualului. Apropo, e un coșmar ce se întâmplă, Dodon se alege în fiecare zi cu o altă televiziune a lui Plahotniuc.

Greșeala Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase a fost atunci în primele două luni, că nu au profitat de această slăbiciune a lui Dodon.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova:

Ulterior, el s-a întărit, a început să se înconjoare cu judecători corupți care căutau protecție după plecarea lui Plahotniuc și care au găsit această protecție la Dodon.

Credeți că a greșit România în relația cu Republica Moldova? Ne aducem aminte că precedentul guvern de la București îl susținea pe Plahotniuc, spre exemplu.
România a greșit cu Republica Moldova în perioada Plahotniuc, când a credibilizat acest regim care a sufocat țara. Noi urlam de aici de peste Prut când vedeam ce mutări face România la nivel politic.

Guvernul Maia Sandu a picat în urma moțiunii de cenzură în Parlamentul de la Chișinău
Guvernul Maia Sandu a picat în urma unei moțiuni de cenzură FOTO: Hepta

Să nu uităm că România a fost prima țară care a salutat învestirea pe furiș în 2016 a acelui guvern condus de Pavel Filip și în scurt timp a oferit acel ajutor în timp ce toată lumea aici striga: nu oferiți acești bani acum pentru că vor fi furați. Cetățenii Republicii Moldova nu au simțit deloc acel ajutor oferit de România, un credit de 100 de milioane, în două tranșe.

În general cred că România nu are o strategie foarte clară în raport cu Republica Moldova. Noi nu vedem această strategie. Nu vedem o logică în acțiunile pe care le întreprinde România în Moldova.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova:

Sunt foarte bune aceste proiecte de sprijin a școlilor, a grădinițelor din Republica Moldova. Dar parcă sunt insulare, nu au o coerență, nu sunt legate într-o strategie care să aibă o claritate, să știm ce vrea România.

Noi vedem această strategie a Federației Ruse, unde indiferent ce se întâmplă la Moscova vedem această presiune permanentă, această strategie bazată pe șantaj prin regiunea transnistreană prin manipulare și propagandă mediatică.

Din partea României nu vedem opusul, încercarea de a sprijini cumva strategic apropierea acestor două maluri ale Prutului, pentru că până la urmă, noi asta ar trebui să ne dorim.

Politica României în raport cu republica Moldova se schimbă în funcție de interesele unor politicieni de la Chișinău și București și în funcție de partidul care vine la putere la București.

Credeți că vom asista la o răcire a relațiilor republicii Moldova cu UE?
Aș vrea să nu văd o deteriorarea bruscă a relațiilor dintre UE și Republica Moldova. Donnul Chicu a declarat că nu se dorește așa ceva, dar aceste declarații sunt făcute pentru că mai vor să obțină bani de la UE, așa că vor să își tempereze fobia față de UE și România.

Ei încearcă să mențină acum un echilibru retoric cât de cât în acest sens. Dar relația cu UE se va înrăutăți destul de tare atunci când noii guvernanți vor înțelege că UE nu va mai oferi sprijin bugetar pentru acest guvern controlat de Igor Dodon și va direcționa acest sprijin către primării, către oameni în mod direct, ocolind guvernul.

Retorica se va schimba și mă tem că vom asista destul de repede inclusiv la o reorientare a politicii externe a Republicii Moldova.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova:

Rămânerea în albia acestei politici pro-euroepene nu îi convine lui Igor Dodon, mai ales dacă vrea să obțină un nou mandat.

Segmentul lui de electorat, care este destul de mare, de 45% aproape, e format din pro-ruși, oameni care votează geopolitic cu Estul în Republica Moldova. Mai aproape de alegeri el va încerca să hrănească electoral acest segment printr-o retorică bolnăvicioasă. Printr-o retorică acidă, cred, la adresa României, pentru că asta a făcut Dodon mereu în campaniile elctorale. El și-a găsit un dușman intern, așa cum îi numea în 2016 pe eurounioniști, și un dușman extern care tradițional la Igor Dodon este România.

Trebuie să ne așteptăm ca acest discurs care divizează societatea va reapărea pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale.

Citeşte şi:

FOTO | Campania electorală a început cu un val de postări fake news. Lideri PSD promovează mesaje false

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!

Ministerul Sănătății: 300.000 de persoane sunt afectate de demență și doar 3.000 de cazuri pe an sunt diagnosticate. Boala pe care o confundăm cu bătrânețea

Hagi și Gică Popescu, umiliți pe Arena Națională! Scene incredibile, Gică a fost elegant: "N-am o problemă"
PARTENERI - GSP.RO
Hagi și Gică Popescu, umiliți pe Arena Națională! Scene incredibile, Gică a fost elegant: "N-am o problemă"
Ramona Olaru a divulgat SECRETUL Mykonosului. Ce fac româncele când vin miliardari cu iahtul acolo: ”Da, asta se întâmplă”
Playtech.ro
Ramona Olaru a divulgat SECRETUL Mykonosului. Ce fac româncele când vin miliardari cu iahtul acolo: ”Da, asta se întâmplă”
Moştenitorul fără chip. O avere de 200.000 de lei a fost găsită ascunsă în casa unui bărbat din Galaţi, care a murit singur. Prietenii spun că avea o fată dintr-o legătură extraconjugală
Observatornews.ro
Moştenitorul fără chip. O avere de 200.000 de lei a fost găsită ascunsă în casa unui bărbat din Galaţi, care a murit singur. Prietenii spun că avea o fată dintr-o legătură extraconjugală
Horoscop 15 iunie 2021. Racii nu au acces la anumiți oameni, dar nici dacă ar avea, nu le-ar folosi la nimic
HOROSCOP
Horoscop 15 iunie 2021. Racii nu au acces la anumiți oameni, dar nici dacă ar avea, nu le-ar folosi la nimic
Drama finalistului de la Roland Garros. Tragedia l-a lovit cu 5 minute înainte de a intra pe teren
Știrileprotv.ro
Drama finalistului de la Roland Garros. Tragedia l-a lovit cu 5 minute înainte de a intra pe teren
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Pregătește-te pentru vară cu Collagen Skin Booster (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Pregătește-te pentru vară cu Collagen Skin Booster (PUBLICITATE)