Programul a fost stopat, deoarece autorităţile nu au găsit până acum sursa de cofinanţare a programului european care încurajează consumul de fructe proaspete de către elevi. Executivul a anunţat însă ieri că dispune de cele 34,4 milioane de lei din suma totală de 66 de milioane de lei pentru a putea da din nou mere elevilor la şcoală.
Câştigă şi producătorii
Preţul estimat este de 0,37 de lei per elev. Astfel, 1.750.000 de elevi vor primi merele inclusiv în cele 88 de zile rămase până la încheierea acestui an şcolar. “Pe lângă faptul că se dau mere, în şcoli există şi un program adiacent, care s-a aprobat în această hotărâre de guvern şi care pune la dispoziţie 15 la sută din fonduri pentru diverse activităţi ce susţin încurajarea alimentaţiei sănătoase: se organizează vizite la ferme pomicole, concursuri tematice legate de fructe, zile tematice – ziua recoltei şi alte evenimente în care vor fi implicate unităţile şcolare – coordonarea programului se va face de consiliile locale”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Prin acest program lansat în 2009, Uniunea Europeană (UE) vrea să încurajeze atât alimentaţia sănătoasă a tinerilor, dar şi să stimuleze producătorii interni de fructe. Un exemplu a fost Polonia, care a reuşit să exporte chiar şi-n România mere în cadrul acestui program european.
Mai mulţi bani pentru copii şi bătrâni
Tot ieri, Guvernul a actualizat standardele minime de cost pentru serviciile sociale organizate şi administrate de furnizorii publici de servicii sociale. Astfel, pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, standardul minim de cost pe an este de 21.456 de lei pentru copiii aflaţi la asistenţi maternali cu un copil în plasament, 12.025 de lei pentru copiii aflaţi la asistenţi maternali cu doi copii în plasament şi 8.075 de lei pe an pentru copiii aflaţi la asistenţi maternali cu trei copii în plasament. Şi pentru adulţii cu dizabilităţi, s-a stabilit standardul minim de cost/an, care este de 33.827 de lei pentru fiecare beneficiar, pentru centrele de îngrijire şi asistenţă, de 35.920 de lei în cazul centrelor de recuperare şi reabilitare, 37.870 de lei – centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică şi 27.281 de lei în cazul centrelor de integrare prin terapie ocupaţională. Alt standard minim prevăzut în actul normativ se referă la serviciile sociale rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, care se ridică la 23.784 de lei/an pentru fiecare beneficiar aflat în căminele pentru persoanele vârstnice. l
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro