Scriitorul, în vârstă de 75 de ani, care a început să primească amenințări cu moartea din anii 1980 după publicarea romanului său „Versurile satanice”, a fost înjunghiat în gât și piept când a urcat pe scenă pentru a susține o conferință despre libertatea artistică la Instituția Chautauqua.
Până acum, amploarea rănilor lui Rushdie nu a fost făcută publică, dar într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais, Andrew Wylie a explicat cum atacul i-a schimbat viața artistului.
„(Rănile lui) erau profunde, dar (și) și-a pierdut și vederea într-un ochi”, a spus Wylie. „Avea trei răni grave la gât. O mână este invalidă pentru că i-au fost tăiați nervii brațului. Și mai are vreo 15 răni în piept și pe trunchi. Deci a fost un atac brutal”, a explicat agentul.
El a refuzat să spună dacă Rushdie este încă în spital, spunând că cel mai important lucru este că scriitorul va trăi.
Wylie a mai spus că el și Rushdie au vorbit despre posibilitatea unui astfel de atac în trecut. „Principalul pericol cu care s-a confruntat atât de mulți ani după ce a fost impusă fatwa (nr. o proclamație făcută de autoritățile religioase din Iran împotriva lui) este de la o persoană care a venit din senin și l-a atacat”, a spus el.
„Deci nu te poți proteja împotriva acestui lucru, pentru că este total neașteptat și ilogic. A fost ca uciderea lui John Lennon”, a explicat agentul.
Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Rushdie, a pledat nevinovat pentru tentativă de omor și agresiune de gradul doi atunci când a apărut în instanță pe 18 august.
Cu două săptămâni înainte de atac, Rushdie a declarat, într-un interviu, că simțea că viața lui este „foarte normală din nou” și că temerile de atac aparțineau trecutului.