Doi muncitori au murit și 4 au fost răniți, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei luni, 2 august 2021, în curtea Ministerului Culturii.
Mai multe surse din Biblioteca Națională au declarat Centrului de Investigații Media (CIM) încă din ziua tragediei că firma pentru care erau angajați cei doi muncitori uciși sub un mal de pământ lucra fără autorizație la reconfigurarea zonei „chiar sub supravegherea primarului Robert Negoiță”.
„L-am văzut (nr. pe Negoiță) cum se învârtea printre muncitori. Erau muncitorii unei firme a Primăriei Sectorului 3. L-am văzut și pe ministru pe șantier, alături de alți oameni din minister”, a declarat una dintre sursele citate.
Primăria Sectorului 3 urmărea amenajarea unor terase în porțiunea cuprinsă între Pasajul Mărășești și fațada de sticlă a clădirii aflată chiar pe malul râului, în „cotul” pe care Dâmbovița îl face înainte de a ajunge în zona Pieței Unirii.
Discuțille pentru amplasarea teraselor pe malul Dâmboviței ar fi pornit în 2016 și nu au avut sorți imediate de izbândă, deoarece s-a considerat improprie alăturarea lor unor spații de cultură, potrivit surselor Libertatea.
„Deplasările zilnice” făcute de primarul Robert Negoiță sunt confirmate și de secretarul de stat Iulia Popovici, care susține că niciun coleg din Ministerul Culturii cu care a interacționat nu avea idee despre lucrările care se desfășoară.
„Nimeni dintre cei cu care interacționez zilnic în Min. Culturii nu știa ce se produce pe terenul unde a avut loc, ieri, accidentul mortal. Umblau zvonuri – în urma vizitelor zilnice ale primarului Negoiță – că se fac terase sau un teatru de vară. Cu toții ne-am plîns de lipsa panoului informativ”, a scris Iulia Popovici pe Facebook.
Secretarul de stat afirmă că „o parte a clădirii ministerului se zguduia zilnic, în mici cutremure, de la lucrări”, iar oficialii ministerului s-au certat cu constructorii privind „riscul asupra structurii dacă nu se păstrează stratul de pietriș pe sub ce voiau ei să toarne acolo”.
Terenul aparține Ministerului Culturii, dar instituția condusă de Bogdan Gheorghiu susține că nu știa de lucrările de pe terenul pe care îl administrează.
Asta, deși există o adresă semnată în martie de Gheorghiu în care se menționează că zona respectivă urmează să fie amenajată „într-un stil minimalist”.
Secretarul de stat Iulia Popovici spune despre acest document că lucrările actuale, care au dus la evenimentul de luni, au pornit prin iulie sau final de iunie.
„Între timp, la ventilația nefuncțională și jumătate din lifturi blocate la parter s-a adăugat o țeavă de apă care s-a spart, trimițând mare parte din personal în telemuncă. Sincer, nu cred să se țină ministerul de amenajări peisagistice”.
Potrivit informațiilor obținute de la Inspectoratul de Stat în Construcții, șantierul Algorithm Rezidențial S3, companie aflată în subordinea Primăriei Sector 3, nu avea autorizație de construcție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro