Șantierul de lângă Biblioteca Națională din Capitală, acolo unde doi oameni au murit luni, iar alți patru au fost răniți după surparea unui mal de pământ, nu avea autorizație de construcție pentru lucrări, a declarat pentru Libertatea, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Romulus Bulacu. Informația fusese prezentată anterior și de Digi 24.
Potrivit informațiilor Libertatea, firma care realiza lucrările este Algorithm Residential S3, care aparține Primăriei Sector 3, fapt confirmat de Bulacu, iar cea care trebuia să dea autorizație pentru lucrări era Primăria Sectorului 3.
„Nu avea autorizație de construcție. Normal că trebuia. Nu avea nicio dată de începere a lucrărilor, niciun proiect tehnic, nimic. Am trimis inspectorii acolo să ne documentăm și noi. Am chemat firma la sediu, ca să intre în legalitate. Riscă amenzi, iar lucrările au fost întrerupte imediat”, a declarat Bulacu.
Acesta a precizat că nu știe ce lucrări se făceau în zonă. „Este vorba de un șanț lung de 32 de metri. Mai multe nu știm. Primăria trebuia să vină cu documentele. Aici Primăria e problema, e clar…”, a mai spus Bulacu.
„Lucrările de săpătură au fost executate fără luarea măsurilor de sprijinire a pereților, fapt ce a condus la producerea accidentului”
La puțin timp după discuția cu șeful ISC, instituția a trimis și un răspuns scris ziarului. Unul în care menționează și cauza producerii accidentului: „lucrările de săpătură a șanțului au fost executate fără luarea măsurilor de sprijinire a pereților, fapt ce a condus la producerea accidentului”.
Mai mult, ISC menționează că „investitorul nu a obținut în prealabil autorizație de construire, fapt ce contravine prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”. În același timp, investitorul nu a „comunicat Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C. data începerii lucrărilor de construcții, contrar legii.
Lucrare fără panou informativ
Lucrarea de lângă Biblioteca Națională nu aveau panou informativ pe care să fie menționate informații despre lucrare: cine o realizează, data începerii, durată, autorizație, cine este beneficiarul, ce tip de operațiuni se fac. Lucrarea nu apare nici în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Libertatea a solcitat puncte de vedere atât de la Primăria Sectorului 3, cât și de la compania Algorithm Residential și va publica de îndată ce le va primi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro