UPDATE | Sebastian Ghiță va fi audiat astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România, prin videoconferință

22 mai 2017 09:30

Sebastian Ghiță, audiat de instanța supremă din România prin videoconferință. Fostul parlamentar a fost audiat de la ora 14:00, în Serbia, în vederea extrădării, de judecătorii de la ICCJ din România.

UPDATE, 22 mai –  Fostul deputat Sebastian Ghiță va fi audiat, luni, 22 mai, prin videoconferinţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Ponta-Blair”, după ce audierea a fost amânată pentru că Sebastian Ghiţă a cerut să fie prezent avocatul ales din Serbia, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Ședința instanței supreme va fi secretă.

Fostul deputat ar fi trebuit să fie audiat joi, 18 mai, tot prin videoconferinţă, procedura fiind amânată pentru luni pentru că nu era asistat de avocatul ales din Serbia.

===============================================================================

Ghiță va fi audiat și vineri, de această dată de către judecătorii sârbi, în vederea extrădării.

Ședința de judecată are loc la Înalta Curte de Casație și Justiție. În sală sunt rezenți avocații lui Sebastian Ghiță, un interpret de limbă sârbă și judecătorii români, în timp ce în Belgrad Sebastian Ghiță va fi însoțit în sala de judecată de un judecător sârb.

De altfel, această audiere prin videoconferință a fost acceptată în urma solicitării sale. Audierea va avea loc în ședință secretă.

Procurorii DNA au cerut, la data de 9 mai, încă un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul de corupţie în care fostul deputat este cercetat alături de Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului.

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

Procurorii DNA susţin că Sebastian Ghiţă l-ar fi mituit pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru a finanța o asociaţie sportivă susţinută de Ghiţă. Pentru a disimula provenienţa casei, cei doi au semnat un contract fictiv.

În prezent, Sebastian Ghiţă este în arest, în Serbia, după ce a fost depistat de autorităţi la Belgrad pe 13 aprilie. Pe numele fostului deputat au fost emise până acum mandate de arestare preventivă în lipsă în două dosare ale DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, la finalul lunii aprilie, că toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă au fost trimise în Serbia. Judecătorii din Serbia extinseseră termenul până la care Guvernul României putea trimite documentele prin care solicită extrădarea lui Sebastian Ghiță.

„Am trimis documentele necesare extrădării, ieri ( miercuri, nr) la Ministerul Justiţiei din Serbia, sunt 475 de pagini”, a spus minsitrul.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro