UPDATE ora 22:15: Vicepremierul Dan Barna și copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș au reacționat miercuri seară, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, cerând, la unison, plecarea lui Cîțu din fruntea Guvernului.

Citeşte: Dan Barna și Dacian Cioloș cer capul lui Cîțu: „Trebuie să plece”

UPDATE ora 22:00: Ministrul URS PLUS al Justiției, Stelian Ion, a fost revocat din funcție miercuri seară. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu.

„Nu voi accepta în Guvernul României miniștrii care să se opună modernizării României”, a spus Cîțu.

Citește: Stelian Ion, revocat de premier. Cîțu: „Nu permit nimănui să șantajeze poporul român. Reacția ministrului demis

UPDATE ora 21:15: Ședința de Guvern, programată pentru ora 19.00 în privința programului „Anghel Saligny”, a început cu întârziere și a durat doar câteva minute, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, într-o intervenție la Digi24.

„S-a deschis ședința, a existat cvorum, s-a închis ședința și va fi convocată la o dată ulterioară, pe care o va stabili premierul. Simplu, atât pot să vă spun”, a declarat ministrul pentru sursa citată.

Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
Recomandări
Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”

UPDATE ora 21:00: Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, a scris, miercuri seara, pe Facebook că face un apel la premierul Cîțu „să nu arunce țara în criză printr-o OUG adoptată noaptea”.

UPDATE ora 20:00: USR PLUS a trimis, miercuri seară, un comunicat prin care îi acuză pe partenerii de coaliție din PNL că își forțează secretarii de stat din ministerele conduse de USR PLUS să se prezinte la ședința de Guvern din această seară în locul miniștrilor, scrie News.ro.

„USR PLUS ia act de amenințările asupra secretarilor de stat PNL din ministerele conduse de miniștrii USR-PLUS de a se prezenta la ședința de Guvern. Reprezentarea unui minister, conform legii, este atributul ministrului și poate fi delegată doar de către acesta prin ordin scris. Facem apel la șeful executivului să nu pună oamenii în situația de a încălca legea prin uzurparea de calități oficiale.

USR PLUS:

Ședința de Guvern care a fost anunțată la ora 19:00 nu a început.

UPDATE ora 18:20: Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri, într-o declarație de presă, apel la partidele din coaliția guvernamentală să se înțeleagă și să dialogheze.

Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din coaliție, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. Simpla retorică nu își are rostul.

Klaus Iohannis:
CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”
Recomandări
CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”

UPDATE ora 18:06: Vicepremierul Dan Barna a anunțat că reprezentanții USR-PLUS nu vor participa la ședința de Guvern de miercuri seară, discuțiile urmând a fi reluate în cadrul unei ședințe a coaliției de joi dimineață.

„Ședința coaliției de mâine dimineață va fi cea care va defini cum vor proceda în continuare. În această seară vom avea o ședință a Biroului politic național”, a spus Barna.

Întrebat dacă ședința de Guvern poate avea loc fără reprezentanții USR-PLUS, Dan Barna a precizat: „PNDL 3 nu este un program egal cu steagul județului Covasna. Un program în care vorbim de 50 de miliarde din avuția României are nevoie de suportul coaliției, trebuie să fie adoptat prin acordul coaliției”.

La rândul său, Dacian Cioloș, copreședinte al USR-PLUS, a declarat că nu crede că Florin Cîțu va ține ședința de Guvern fără participarea reprezentanților celor trei formațiuni din coaliție.

„Dacă premierul decide să țină ședința de guvern fără USR-PLUS, o va face doar cu două partide. Eu nu cred că poate să o facă. Dacă o face, vom avea o ședință a Biroului Național în această seară în care vom decide care este mandatul cu care mergem mâine la ședința coaliției”, a spus Dacian Cioloș.

INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

Biroul de presă al guvernului a comunicat oficial că ședința de guvern va avea loc începând cu ora 19.00.

UPDATE ora 17:01: USR PLUS a transmis, miercuri, că proiectul de PNLD 3 pe care-l propune premierul Forin Cîţu este „o hoţie”.

„USR PLUS susține dezvoltarea reală a comunităților locale, prin programe transparente și investiții care să facă viața mai bună a românilor.

În forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este însă o hoție. Este programul becurilor de 1.800 de euro și a toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor”, se arată în mesajul postat, miercuri, de USR PLUS pe Facebook.

UPDATE ora 16.30: Premierul Florin Cîțu a făcut noi precizări despre introducerea pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern a Programului „Anghel Saligny”, despre care vicepremierul Dan Barna a spus că a fost „o surpriză” pentru cei de la USR PLUS.

„Pe ordinea de zi pe listele suplimentare vin foarte multe proiecte chiar de la colegii de la USR PLUS pe care nu le știu colegii de la UDMR și discutăm, deci nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. Mai mult, acest proiect este în dezbatere publică de aproape o lună, nu este un secret pentru nimeni că România este în întârziere cu dezvoltarea localităților.

Colegii de la USR PLUS au spus că întâi vor SIIJ și apoi acest program de dezvoltare, colegii de la UDMR au spus că vor mai întâi pensiile speciale și după aceea SIIJ și «Anghel Saligny». Eu am spus foarte clar că mă interesează să dezvoltăm România. Nu avem timp de jocuri politice, nu avem timp să stăm să condiționăm”, a declarat Florin Cîțu.

„În ceea ce privește șantajul sau acea piedică pe care o pun cu SIIJ, am susținut toate soluțiile care au venit de la Ministerul Justiției pentru a desființa SIIJ. Politica nu se poate face pe condiționări și pe șantaj”, a adăugat premierul.

UPDATE ora 15.35: Vicepremierul Dan Barna a declarat în cadrul unei conferințe de presă că pentru USR PLUS „toate opțiunile sunt pe masă în acest moment”, după tensiunile din coaliție pe tema Programului Național de Investiții Anghel Saligny, cunoscut și ca PNDL 3.

„Am constatat în această ședință de Guvern că pe lista suplimentară a fost introdus la surpriză acest PNDL 3, un program despre care am exprimat numeroase rezerve din mai multe motive. Este o chestiune de încălcare a actului adițional la protocolul de guvernare pe care l-am semnat împreună cu partenerii noștri. (…) Surprize de genul celei de astăzi sunt de neacceptat de USR PLUS. (…) Pentru noi, toate opțiunile sunt pe masă, vom vedea cum vor evolua discuțiile în orele care urmează și la ședința de guvern din această seară”, a declarat copreședintele USR PLUS.

Dan Barna a mai precizat că USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale, dar din punctul de vedere al formațiunii „PNDL, așa cum este prezentat în acest moment, este un program exact cum le-am avut pe cele două anterioare de la Liviu Dragnea, în care vorbim doar de risipă de bani și hoție și nu de dezvoltare”.

Vicepremierul spune că USR PLUS a depus mai multe amendamente „pentru a avea detalii foarte clare despre cum sunt alocați acești bani”.

Barna a spus că din perspectiva USR PLUS, în acest moment „avem o problemă majoră despre ce înseamnă PNDL ca resursă de dezvoltare, (…) fiind alocată o sumă uriașă pentru bugetul nostru, 50 de miliarde, pentru un program de dezvoltare locală fără criterii”. Și există și ”o problemă de funcționare a coaliției”, de funcționare în baza unor criterii de respect și de ”decizie comună agreată”, a adăugat Barna.

UPDATE ora 15.10: Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat că tensiunile din coaliție pe tema Programului Național de Investiții Anghel Saligny reprezintă „un moment potenţial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu”, potrivit Agerpres.

„Tocmai de aceea, în acest moment, am decis, în urma dialogului cu premierul, să suspendăm şedinţa până în această seară. Vom discuta şi cu colegii parlamentari, şi cu conducerea USR PLUS şi diseară să găsim totuşi varianta în care să rămânem într-o colaborare cel puţin funcţională. Deocamdată discutăm scenarii şi variante. Pentru noi rămâne important respectarea protocolului de colaborare aşa cum a fost el semnat”, a spus Dan Barna.

UPDATE ora 14.50: Președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, a afirmat că adoptarea Programului Anghel Saligny în ședința de Guvern care se va relua la ora 19.00 se poate face, însă „cu îndeplinirea condițiilor legale”, dar și „cu acordul partenerilor de coaliție”.

„Sper că motivul adoptării acestui proiect, despre care eu vorbesc încă de la sfârșitul lui ianuarie, este adevărat că o bună perioadă vorbeam singur în coaliție, sper că adoptarea acestui proiect se face pentru scopul real pentru care eu m-am luptat de atâta timp, și anume pentru dezvoltarea infrastucturii în comunitățile locale”, a spus Ludovic Orban într-o declarație de presă, la Parlament.

UPDATE ora 14.25: USR PLUS acuză PNL şi pe Florin Cîţu de încălcarea protocolului de funcţionare a coaliţiei, conform căruia proiectele și actele normative sunt discutate și stabilite de șeful Guvernului împreună cu vicepremierii, au declarat surse din cadrul USR PLUS pentru Libertatea.

UPDATE ora 14.00: ​Premierul Florin Cîțu a declarat că Programul „Anghel Saligny” va trece de Guvern, dar a evitat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor dacă programul are toate avizele necesare.

„Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile legale şi avizele sigur va trece astăzi. Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu respecte ceea ce are de făcut. Îi aştept pe colegii mei să facem reforme la Guvern”, a spus șeful Executivului, după ședința de Guvern care a fost suspendată de la ora 11.45, până la ora 19.00.

UPDATE ora 13.35: Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a anunțat că miniștrii acestei formațiuni politice se vor retrage din Guvern, dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea Programului „Anghel Saligny”.

„N-o să depunem noi moțiune, dar colegii noștri se vor retrage din Guvern. Vom avea discuții. Miniștrii noștri nu mai au ce să caute într-un Guvern în care punctele lor de vedere nu mai sunt respectate”, a declarat Dacian Cioloș la Digi24.


Ședința de Guvern de miercuri, 1 septembrie, a început la ora 11.00, a fost întreruptă după mai puțin de o oră, urmând să fie reluată la ora 19.00. Oficial, Guvernul a anunțat, prin Biroul de presă, că „decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare”.

Conform news.ro, vicepremierul Dan Barna şi restul miniştrilor USR-PLUS s-au opus ca Programul Anghel Saligny, care prevede o alocare de 50 de miliarde de lei pentru primari, să fie adoptat miercuri, 1 septembrie, după ce, în şedinţa din urmă cu două zile a coaliţiei de guvernare, s-a stabilit ca PNDL 3 să fie adoptat când vor fi prezentate toate detaliile despre proiectele finanţate.

Pe de altă parte, surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea că „s-a luat o pauză între ordinea de zi și ordinea de zi suplimentară” și că „atunci au început discuțiile”.

Totodată, motivul pentru care ședința de Guvern va fi reluată la ora 19.00 este acela că majoritatea miniștrilor sunt și parlamentari, iar la ora 17.30, președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, va vorbi în Parlamentul României, în ședința Camerelor reunite, mai spun sursele citate.

Premierul Florin Cîțu a explicat luni, 30 septembrie, că „din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele o să treacă prin şedinţa de Guvern”.

În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunţ pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei. Câţi bani ar lua în plus pensionarii
Playtech.ro
Anunţ pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei. Câţi bani ar lua în plus pensionarii
Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani
Viva.ro
Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani
Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici
Observatornews.ro
Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici
Ce a pățit elevul din Bacău care a bătut și a băgat cu capul în toaletă doi colegi. Întreaga scenă, filmată și apoi postată online
Știrileprotv.ro
Ce a pățit elevul din Bacău care a bătut și a băgat cu capul în toaletă doi colegi. Întreaga scenă, filmată și apoi postată online
O mireasă i-a invitat la nunta sa pe toți foștii ei iubiți. Le-a pregătit o surpriză uriașă, imaginile au devenit virale
FANATIK.RO
O mireasă i-a invitat la nunta sa pe toți foștii ei iubiți. Le-a pregătit o surpriză uriașă, imaginile au devenit virale
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare
HOROSCOP
Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată