De Ana Maria Marinescu,

Imediat după ce Moderna a anunțat că vaccinul pe care-l dezvoltă a dat rezultate “promițătoare”, testarea pe 8 oameni dovedindu-se sigură și oferind imunitate în fața noului coronavirus, acțiunile au crescut cu 30% la bursă, valoarea de piață a companiei ajungând la 29 de miliarde de dolari.

Prețul per acțiune a urcat fulminant, la 87 de dolari, apoi a scăzut undeva sub 70 de dolari și s-a stabilizat.

Doi dintre șefii Moderna, directorul financiar și cel medical, pare că au profitat de fluctuații pentru a-și crește averile personale.

Lorence Kim, directorul financiar, a cumpărat acțiuni Moderna de 3 milioane de dolari, apoi le-a vândut cu 19,8 milioane, obținând un profit de 16,8 milioane de dolari.

Pe același tipar a operat directorul medical, Tal Zaks, care a cumpărat acțiuni în valoare de 1,5 milioane de dolari. După ce valoarea lor a crescut, le-a vândut cu 9,77 milioane, obținând un profit de 8,2 milioane.

25 de milioane de dolari

au câștigat, împreună, CFO-ul și CMO-ul companiei de biotehnologie Moderna, din tranzacțiile bursiere făcute la începutul săptămânii.

Șefii Moderna susțin că tranzacțiile ar fi fost prestabilite, ca parte a planului 10b5-1, și nu au legătură cu anunțul legat de rezultatele testării vaccinului.

Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
Recomandări
Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
 

Planul 10b5-1 este cel prin care companiile reglementează numărul de acțiuni pe care angajații, inclusiv cei din conducere, au voie să le vândă într-o anumită perioadă de timp. De obicei, aceste tranzacții sunt făcute automat, la anumite date.

Și Charles Whitehead, profesor la Cornell Law School, spune că deși momentul vânzarii acțiunilor pare ales special pentru ca șefii companiei să profite de creștere, dacă tranzacțiile fac parte dintr-un plan și erau programate să fie operate la acea dată, nu e nimic ilegal.

Andrew Gordon, director de cercetare la Equilar, o companie de consultanță în gestionarea afacerilor, spune că tranzacțiile operate de Kim și Zaks ar fi problematice numai dacă s-ar descoperi că s-ar fi operat modificări în planul 10b5-1 după obținerea unor informații care ar fi arătat că valoarea companiei ar putea urca – în acest caz, anunțul că vaccinul Moderna a dat rezultate bune la testări.

Citeşte şi:

Ordinul privind purtarea măștii a fost publicat în Monitorul Oficial, cu modificări față de forma inițială. Care sunt acum excepțiile

Când vom putea merge, de fapt, în vacanță la mare? Datele înaintate de guvernanți și de hotelieri diferă

Dincolo de COVID-19, reducerea poluării salvează vieți. Mai multe orașe europene vor să reducă traficul rutier și Bucureștiul e printre ele

Ce zboruri se reiau în curând din România. 15 reguli noi pentru călătoria cu avionul în lunile următoare

Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor