Mergi direct la conținut »
FOTO | Sicriul cu trupul Regelui Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf, în drum spre Palatul Regal Galerie foto
8imagini
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > FOTO | Sicriul cu trupul Regelui Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf, în drum spre Palatul Regal

FOTO | Sicriul cu trupul Regelui Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf, în drum spre Palatul Regal

Sicriul cu trupul Regelui Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns miercuri seara, în jurul orei 20,20, la Palatul Regal din București, unde, până sâmbătă, cei care l-au admirat pe fostul suveran îi pot aduce un ultim omagiu.

În drumul spre Palatul Regal, cortegiul, salutat pe tot traseul de oameni simpli, a trecut pe sub Arcul de Triumf.

Pe sub Arcul de Triumf au trecut miercuri seara atât mașina în care se afla coroana regală, cât și mașina cu sicriul fostului suveran al României. Sute de oameni l-au salutat în plină stradă, iar pe traseu au aruncat cu flori spre cortegiul funerar.

FOTO: Vlad Chirea

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de sute de oameni, cu aplauze. S-a scandat minute în șir „Regele Mihai” și „Monarhia salvează România”.

Sutele de persoane aflate în fața Palatului Regal pentru a-l întâmpina pe fostul suveran au adus portrete ale acestuia, flori și steaguri cu însemnele regale ale României.

Calea Victoriei este străjuită de steaguri ale României cu bandă neagră de doliu.

Cortegiul a venit de la Castelul Peleș, unde miercuri, 13 decembrie, pentru câteva ore, a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran, după aducerea în țară.

La Peleș, i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai președintele țării, Klaus Iohannis, care a scris în Cartea de condoleanțe și a depus o coroană de flori, premierul Mihai Tudose, dar și membri ai Executivului, președinții celor două Camere ale Parlamentului și membri ai corpului diplomatic străin acreditat la București.

Decesul 87. Valentin Cioncan s-a stins la câteva ore după ce fusese externat „cu evoluție favorabilă”
Recomandări

Decesul 87. Valentin Cioncan s-a stins la câteva ore după ce fusese externat „cu evoluție favorabilă”

 

De asemenea, la Peleş au ajuns reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Elveţiei, Canadei, Spaniei, Vaticanului şi Marocului.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au prezentat şi ei, personal, condoleanţe Familiei Regale. La Castelul Peleş au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Academiei Române, Institutului Cultural Român, Consiliului Naţional al Audiovizualului sau Jandarmeriei Române, potrivit Agerpres.

La Palatul Regal, imediat după depunerea sicriului fostului suveran în Sala Tronului a fost programată o slujbă religioasă cu caracter privat.

Toți cei care doresc să depună flori și să se închine la catafalcul Regelui pot veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21,00 și 24,00, joi — între orele 8,00 și 22,00 și vineri — între orele 8,00 și 22,00, precizează Agerpres.

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni
Recomandări

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni

 

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate de Guvern zile de doliu național, pe teritoriul României, în memoria Regelui Mihai.

800 de jandarmi vor asigura ordinea publică la funeraliile Regelui Mihai, în perioada 14-16 decembrie, când se vor desfăşura funeraliile Regelui Mihai.

Vor fi, de asemenea, disponibile şi resurse suplimentare, pregătite pentru eventualitatea apariţiei unor situaţii deosebite.

Jandarmii vor avea ca obiectiv asigurarea deplasării fără incidente a cortegiului funerar şi asigurarea măsurilor de siguranţă la locul de desfăşurare a activităţilor, atât pe traseele de deplasare a cortegiului, în zona Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Otopeni, în zona Palatului Regal şi a Catedralei Patriarhale, cât şi pe durata deplasării către Castelul Peleș din Sinaia şi la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeş.

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”
Recomandări

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”

 

În semn de ultim omagiu adus Maiestăţii Sale, 16 jandarmi călare vor însoţi cortegiul funerar, sâmbătă, 16 decembrie a.c., pe traseul dintre Arcul de Triumf şi Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar  la care vor participa Garda de Onoare și Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

Având în vedere că se anticipează participarea unui public numeros pe întreaga durată de desfăşurare a funeraliilor regale, Jandarmeria îi sfătuieşte pe toţi participanţii să respecte regulile stabilite de Casa Regală, precum și recomandările și indicațiile jandarmilor prezenți.

Totodată, cetăţenii sunt rugaţi să manifeste răbdare și să adopte un comportament civilizat adecvat momentului, iar în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflaţi în apropiere. Iată Ce reguli trebuie să respectați la catafalcul Regelui Mihai.

Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția.

Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta.

Regele Mihai a murit. Biografia monarhului

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.

În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.

Regele Mihai a murit - fotografie cu Regele Mihai in tinerete

În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!

Regele Mihai e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:

”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.

Regele Mihai a murit. A fost diagnosticat cu leucemie în 2016

Regele Mihai a fost operat anul trecut în Elveția. Majestatea Sa a aflat, la începutul anului 2016, că are leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Din acest motiv, Regele Mihai și-a anunțat retragerea din viața publică prin intermediul unui mesaj, în care a menționat că fiica sa, Principesa Margareta, îi va prelua prerogativele.

Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana de Bourbon-Parma, iar în anul 2015 au sărbătorit 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a murit pe 1 august 2016. Considerat cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, cei doi au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Regele Mihai a murit - familia regala

Citește și:

FOTO: Facebook.com/klausiohannis – Parlamentul României


CITEȘTE ȘI…

Cea mai dragă mașină a Regelui Mihai. Părăsită într-o parcare din Drumul Taberei, a ajuns prin Grecia și e evaluată la un milion de dolari

Editorial de Claudiu Săftoiu. Regele pe catafalc, legile Justiției la votul final


 

Close
Închide
  Close