Mergi direct la conținut »
Site-ul care centralizează amenzile a fost lansat. Cum pot fi iertate firmele la prima abatere
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Site-ul care centralizează amenzile a fost lansat. Cum pot fi iertate firmele la prima abatere

Site-ul care centralizează amenzile a fost lansat. Cum pot fi iertate firmele la prima abatere

Site-ul care centralizează amenzile date de ANAF, Inspecția Muncii, Protecția Consumatorului și alte autorități de control, a fost lansat pentru firmele și personale fizice din România. Portalul adună laolaltă sancțiunile contravenționale care intră sub incidența legii prevenirii, iar contravenienții pot fi iertați dacă se află la prima abatere.

Centralizatorul poate fi accesat pe site-ul https://prevenire.gov.ro/, la secțiunea „Contravenții” și cuprinde sancțiuni contravenționale din 70 de acte normative, inclusiv din Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și Codul muncii, notează startupcafe.ro.

Deschiderea noului site privind aplicare Legii prevenirii a fost anunțată, duminică, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

„Contravențiile incluse, în număr de aproximativ 400, reglementate prin 70 de acte normative, vizează sfera de responsabilitate a 11 ministere, precum și a unor instituții publice cu atribuții de reglementare și control ce se regăsesc în subordinea și coordonarea acestora”, au precizat reprezentanții Ministerului, într-un comunicat.

Site-ul se vrea a fi un îndrumar pentru aplicarea Legii prevenirii. De asemenea, portalul cuprinde o serie de proceduri interne ale instituțiilor de control. Acestea ar putea veni în ajutorul patronilor și administratorilor de firme pentru a ști cum ar trebui să se desfășoare verificările și controalele.

De pe acest site pot fi descărcate și procedurile de control de la Protecția Consumatorului, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Fitosanitară. Acestea sunt, însă, sub forma unor documente PDF scanate, așa că nu pot fi căutate cuvinte-cheie în conținutul lor.

„Portalul asigură mecanismul de funcționare al prevenirii, oferind totodată autorităților cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor accesul la platforma comună de popularizare a materialelor documentare și ghidurilor de bună practică din domeniile menționate anterior”, a anunțat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Prin Legea prevenirii, autoritățile statului, precum ANAF, Inspecția Muncii, Protecția Consumatorului, nu vor mai aplica amenzi automat pentru abaterile care figurează într-o listă aprobată de Guvern.

Pe altă parte, inspectorii vor trebui să aplice un plan de remediere pe o durată de maximum 90 de zile, în care firmele la care au fost descoperite nereguli le pot remedia.


Citește și EXCLUSIV/ După ce menajera i-a furat un sfert de kg de aur, Elena Merisoreanu își ține bijuteriile în seif. ”Le vezi rugându-se și nu știi de ce sunt în stare!”


 

Close
Închide
  Close